Οικουμενικός-Πατριάρχης-από-Άγιον-Όρος:-Η-Εκκλησία-αναμένει,-δεν-παρεκκλίνει-από-τον-ευθύ-δρόμο-της
ΕΛΛΑΔΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης από Άγιον Όρος: Η Εκκλησία αναμένει, δεν παρεκκλίνει από τον ευθύ δρόμο της

Μήνυμα αγάπης και ενότητας της Εκκλησίας έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές.

Ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε τους μοναχούς να επιτελούν το σημαντικό έργο τους για την εκκλησία και να διαφυλάττουν τις ιερές παραδόσεις και τους «αποκλίνοντες» από την εκκλησιαστική κανονικότητα να επιστρέψουν στους κόλπους της «φιλοστόργου μητρός Εκκλησίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για το νόημα και το ρόλο του μοναχισμού, υπογραμμίζοντας ότι η μοναστική πολιτεία λειτουργεί επί χίλια έτη, ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την Εκκλησία, την ανακαίνιση των μοναχών και του κόσμου, αλλά και ως «τροχοπέδη» στον μεγάλο κίνδυνο για την εκκλησία, αυτόν της εκκοσμίκευσης.

«Αγαπώμεν, το Άγιον Όρος, τιμώμεν τους ηγήτορας αυτού και αγωνιώμεν, οσάκις αναδύονται προβλήματα και διχοστασίες» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:

«Θεωρούμε τον ιερόν τούτον τόπον αναπόσπαστο και ζωτικό μέρος της Μεγάλης Εκκλησίας, συμπάσχομεν οσάκις τα χρονίζοντα θέματα απαιτούν, εντόνως, λύσιν. Μακροθυμούμεν κι αναμένομεν εν υπομονή την επιστροφή των αποκλινόντων από τον κόλπο της φιλόστοργου μητρός. Ου φειδόμεθα κόπων, μόχθων και αντοχής, διά την επί των ορθών επανατοποθέτηση των εσφαλμένων. Ίσως, η μακροθυμία της Μητρός Εκκλησίας να εκλαμβάνεται ως αδυναμία, η αδιαφορία. Όμως μια τοιαύτη θεώρηση θα ήτο απολύτως πεπλανημένη και άδικος, καθώς η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία έχει επιδείξει και προφανώς αποδείξει ότι τυγχάνει Μήτηρ αληθής πάντων… Τα πάντα στέργει, τα πάντα υπομένει».

Τόνισε ότι ακόμη και επικριτές ομολογούν τη μακροθυμία της Εκκλησίας και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει ετέρα οδός από την αγάπη και την, εν υπομονή, αναμονή».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι διαχρονικά μεσολαβεί απόσταση από την εκδήλωση προβλημάτων στην Εκκλησία έως την αποθεραπεία τους και τόνισε: «Αναμένει η Εκκλησία».

«Ούτως επράξαμε και εις τας δύο πρόσφατους περιπτώσεις της Ουκρανίας και της γειτνιαζούσης χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν δυνάμεθα να κωφεύουμε, άλλοτε κατ’ έκκληση και άλλοτε αυτεπαγγέλτως κατά χρέος και ευθύνη, οι εκάστοτε πατριάρχες εξαντλούν εαυτούς για τη ευστάθεια των αγίων του Θεού Εκκλησιών».

Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι «φιλανθρώπως και εξαντλητικώς» η εκκλησία γιατρεύει τα τραύματα και «θεραπεύει τα άλγη» και δεν ξεφεύγει από το δρόμο της.

«Μη φοβείσθε, δεν παρεκκλίνει η Εκκλησία της ευθείας οδού. Δεν αποβάλλει το χιτώνα της Αληθείας, τον εξυφανθέντα τη χάριτι του Θεού και δια πάμπολλων κόπων από των Αγίων Αποστόλων έως και σήμερα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε ότι η Εκκλησία «δεν αποδέχεται το συντηρητισμό, δεν προτάσσει τας κοσμικάς επιταγάς εις βάρος των αγίων θρησκευμάτων, δεν αποδέχεται ξένη και αλλότρια πίστη» και ακόμη κι εάν συνδιαλέγεται «δεν μειοδοτεί». Διευκρίνισε δε: «Αντιθέτως, πλειοδοτεί στην αγάπη και καλεί τους πάντας για να ψηλαφήσουν την πλευράν αυτής, για να δουν και να γευτούν το μέγα μυστήριο της ορθοδόξου πίστεως».

«Αγαπήσατε και εμπιστευτείτε τη μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και τον Πατριάρχη σας» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στην πανηγυρική πατριαρχική θεία λειτουργία παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο βουλευτής της ΝΔ, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο αναπληρωτής υποδιοικητής Άριστος Κασμίρογλου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, κ.α.

Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί και κέρασμα στο κτίριο της Ιεράς κοινότητας.

Το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε από το λιμάνι της Δάφνης για τη Θεσσαλονίκη, όπου απόψε στις 19.00 προγραμματίζεται να γίνει η υποδοχή του από την Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και τις τοπικές αρχές των δήμων Καλαμαριάς και Θερμαϊκού.

Ειδήσεις σήμερα:Ο Πούτιν «χάνει την όρασή του» και «οι γιατροί του δίνουν το πολύ 3 χρόνια ζωής» λέει στέλεχος της FSBΣτον Έβρο ο Θεοδωρικάκος: Πανίσχυρη η ασπίδα προστασίας των συνόρων μαςΟ πατέρας του Ράινερ ξεσπά για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα – «Να μην γίνει η χώρα καταφύγιο για απαγωγείς παιδιών»

Related posts

Rolex: Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ Αλβανίδα για την αρπαγή του ρολογιού 85.000 ευρώ από τη Δανία

timesadmin

ΑΣΕΠ: Εκ νέου πρόσκληση για υποβολή δικαιολογητικών για την προκήρυξη 7Κ/2019

timesadmin

Υπόθεση Σήφη Βαλυράκη: Ξυλοκόπησαν βασικό μάρτυρα

timesadmin

Πτώση τρανς γυναίκας στο Αιγάλεω: Ανοιχτό το σενάριο εγκληματικής ενέργειας – «Το μυαλό μας πάει παντού» λένε συγγενείς

timesadmin

Φθιώτιδα: Νεκρός στο κτήμα του βρέθηκε 72χρονος συγγραφέας

timesadmin

Ρόδος: Παρέσυρε και τραυμάτισε με το αυτοκίνητο την… πεθερά της, για να την εκδικηθεί!

timesadmin