Οικονόμου:-Η-υποχρεωτικότητα-είναι-η-έσχατη-ώθηση-στους-άνω-των-60-να-λάβουν-την-σωστή-απόφαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η υποχρεωτικότητα είναι η έσχατη ώθηση στους άνω των 60 να λάβουν την σωστή απόφαση

Για την πορεία της πανδημίας, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την πολιτική αντιπαράθεση για τα όσα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν σήμερα από τον υπουργό Υγείας, αναμένεται να τοποθετηθεί μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στόχος δεν είναι να πληρώνουν πρόστιμο οι πολίτες αλλά να θωρακιστούν και συγκεκριμένα αυτοί που το έχουν περισσότερο ανάγκη. «Το πρόστιμο είναι ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας», είπε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε πως το ποσό των 100 ευρώ επιλέχθηκε έτσι ώστε το μέτρο να αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Παράλληλα ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η υποχρεωτικότητα είναι η έσχατη ώθηση προς τους άνω των 60 να λάβουν την σωστή απόφαση και να εμβολιαστούν.

Εξήγησε δε τους λόγους για τους οποίους ελήφθη αυτή απόφαση με αναφορά στα μικρά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι ρόλο έπαιξε βέβαια και ανησυχία για τη μετάλλαξη «Όμικρον». Είπε ότι εννιά στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα από τον ιό είναι άνω των 60 ετών. Επτά στους 10 διασωληνωμένους στις Μ.Ε.Θ. ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται, λοιπόν, για εκείνους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Στην συνέχεια χαρακτήρισε ενθαρρυντικό πως 30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού είχαμε 25.000 ραντεβού πρώτης δόσης από τους άνω των 60 ετών, κάτι που συνιστά υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού που κλείνονταν μέχρι πρότινος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως ακόμα και εντός εβδομάδας θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις προκειμένου η τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου να γίνεται στους τέσσερις μήνες.

Για την δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και αν το εξετάζει και η Ελλάδα απάντησε: «Με την απόφασή μας για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες και θα υπάρξουν και άλλες. Η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για να υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη. Η κυβέρνηση πήρε αυτή την γενναία και υπεύθυνη απόφαση και υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Συνεχίζεται η προσπάθεια και με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε».

Για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ τόνισε ότι από το επόμενο οικονομικό έτος η χρηματοδότηση θα γίνεται και με αντικειμενικά κριτήρια και με βάση την επίτευξη στόχων. Στο ερώτημα αν θα κλείσουν τα γήπεδα είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Δείτε το briefing:

Μιλώντας για την οικονομία είπε: «η κυβέρνηση μετατρέπει το κοινωνικό πλεονέκτημα σε κοινωνικό κεκτημένο. Το όφελος από την ανάπτυξη μεταφέρεται απευθείας στην κοινωνία και σε κείνους που χρειάζονται υποστήριξη αλλά και ως ηθική επιβράβευση στους υγειονομικούς τόνισε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στην τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και προβλέπει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος του μήνα».

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που προωθείται με στόχο να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο και ανέλυσε τις οχτώ μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αυτό.

«Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη και την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η τακτική χρηματοδότηση από την επόμενη χρονιά, με ειδική αναφορά στα νέα κριτήρια», σημείωσε. «Αναφέρθηκε μάλιστα στην εκδήλωση για τα 166 νέα προγράμματα σπουδών για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το Λύκειο που διοργανώσει σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας, στην οποία θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός», είπε.

Για τον ΕΦΚΑ είπε πως καταρτίστηκε και μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο να ψηφιστεί τον Ιανουάριο, σχετικό νομοσχέδιο  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το οποίο προωθούνται  οκτώ μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του:

Πρώτον, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων Διευθυντικών Στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και με μετακινήσεων από το δημόσιο τομέα, με ειδικό σύστημα αμοιβών πάντοτε σε σχέση με την επίτευξη των στόχων.

Δεύτερον, προβλέπεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και οργανογράμματος του ΕΦΚΑ, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. –Τρίτον, προβλέπεται πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022,  καθώς και άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου με στόχο την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.

Τέταρτον, καθιερώνεται πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους, που θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους.

Πέμπτον, συστήνεται νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό, επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων.

Έκτον, προβλέπεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία. 

Έβδομον, θεσπίζεται ένα πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων και ανταλλακτικών.

Και όγδοον, προωθείται η  σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικει

Βάσει αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων η χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι.

Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην στήριξη και αναβάθμιση των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων, ώστε να ενισχύσουν  τη θέση τους στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, προς όφελος των φοιτητών και των φοιτητριών τους.

Από το επόμενο οικονομικό έτος, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. θα πραγματοποιείται πια βάσει και αντικειμενικών κριτηρίων με όρους διαφάνειας και δίκαιης κατανομής, αλλά και με όρους επίτευξης στόχων. 

Το 80% της τακτικής χρηματοδότησης θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε Ιδρύματος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες του, όπως ο αριθμός των τμημάτων, ο αριθμός των ενεργών φοιτητών, η διάρκεια των προγραμμάτων του α’ κύκλου, η γεωγραφική διασπορά, το μόνιμο προσωπικό, οι απαιτήσεις εργαστηριακού εξοπλισμού και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες.

 

Το 20% της τακτικής χρηματοδότησης θα κατανέμεται με βάση δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των Α.Ε.Ι., που αφορούν τη βελτίωση των βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων τους, την αριστεία στην έρευνα και τις επιδόσεις του επιστημονικού προσωπικού, τη διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας, την αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, τη διεθνοποίηση, αλλά και την ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.

 

Με εργώδη προσπάθεια και αποφασιστικότητα αναβαθμίζουμε τάχιστα τα ελληνικά Α.Ε.Ι., τα οποία χρειάζεται να έχουν ηγετικό ρόλο στη μετάβαση της χώρας στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η νέα γνώση.

 

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα το απόγευμα το Υπουργείο Παιδείας οργανώνει εκδήλωση για τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη Όμικρον: Στην Κρήτη ανιχνεύθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Εμβόλια Moderna vs Pfizer «σημειώσατε 1», δείχνει η πρώτη μεγάλη συγκριτική έρευναΠοιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας

Related posts

Ηλιόπουλος: Να γίνει ό,τι χρειάζεται για να νικήσει η ζωή, αυτό είναι το σημερινό μήνυμα του Πολυτεχνείου

timesadmin

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Επτά νέα μέτρα €170 εκατ. για τη στήριξη των αγροτών

timesadmin

Ελικόπτερα και 8.500 στρατιωτικούς στέλνει το Κίεβο στα σύνορα με τη Λευκορωσία

timesadmin

Νίκος Δένδιας: Στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

timesadmin

Νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με έξι θέσεις αιμοκάθαρσης απέκτησε το νοσοκομείο της Ικαρίας

timesadmin

Οικονόμου: Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολλαπλές κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας

timesadmin