Οικογένειες-Ευρωπαίων-που-κρατούνται-στο-Ιράν-ζητούν-να-συσταθεί-ένα-‘κοινό-μέτωπο’
ΚΟΣΜΟΣ

Οικογένειες Ευρωπαίων που κρατούνται στο Ιράν ζητούν να συσταθεί ένα ‘κοινό μέτωπο’

Οι οικογένειες Ευρωπαίων που κρατούνται στο Ιράν κάλεσαν σήμερα την Ευρώπη να συστήσει ένα “κοινό μέτωπο” και να συνδέσει τη “συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη με την άμεση απελευθέρωση” όλων των ξένων υπηκόων που έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί στο Ιράν.

“Έως τώρα, η διπλωματία αποδείχθηκε ανίσχυρη στο να καταφέρει να απελευθερωθούν οι Ευρωπαίοι υπήκοοι που κρατούνται όμηροι”, ανέφερε ανακοίνωση την οποία υπογράφουν “οικογένειες, φίλοι και υποστηρικτές των Ευρωπαίων ομήρων που κρατούνται στο Ιράν” για λόγους ασφαλείας.

“Ζητούμε από το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συστήσει ένα κοινό μέτωπο και να θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ισλαμική δημοκρατία τη άμεση απελευθέρωση” των κρατουμένων, σύμφωνα με το κείμενο που απεστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Η διατήρηση των σχέσεων με ένα κράτος που περιφρονεί συστηματικά τους κανόνες της διπλωματίας και δεν σέβεται οποιαδήποτε αρχή δεν είναι πλέον ανεκτή για την κοινή γνώμη μας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο για το εάν οι οικογένειες ζητούν τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν, η Μπεατρίς Ιμπού, μέλος της επιτροπής στήριξης για την Γαλλοϊρανή ερευνήτρια Φαρίμπα Αντελκάχ που κρατείται από τον Ιούνιο του 2019, εξήγησε: “Ο μόνος μας σκοπός είναι να αφυπνίσουμε την ευρωπαϊκή διπλωματία που σταδιακά συνηθίζει στο μη αποδεκτό, και να θυμίσουμε ότι σε δύο ημέρες ένας Ευρωπαίος όμηρος μπορεί να εκτελεστεί”.

Το Ιράν κατηγορείται ότι κρατά ξένους υπηκόους, στην πλειονότητά τους ανθρώπους με διπλή εθνικότητα, για να προσπαθήσει με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από τη Δύση για ευαίσθητα ζητήματα που είναι σε εξέλιξη, όπως αυτό της πυρηνικής συμφωνίας, ή για να πετύχει τη απελευθέρωση Ιρανών κρατουμένων.

Ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός αλλά αφορά τουλάχιστον 10 ανθρώπους. Ένας Σουηδοϊράνος πανεπιστημιακός, ο Αχμεντρεζά Τζαλαλί που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπία, κινδυνεύει να εκτελεστεί στις 21 Μαΐου.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο Γάλλοι συνελήφθησαν στο Ιράν.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει από την πλευρά της ότι οι φυλακισμένοι κρατούνται με βάση μια ανεξάρτητη δικαστική διαδικασία, χωρίς κρατική παρέμβαση.

Related posts

Η Γαλλία συμβουλεύει να αναβληθούν τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την Ουκρανία

timesadmin

Πως μια ομάδα αυτοαποκαλούμενων ”πιθήκων” έσωσε την μεγαλύτερη κινηματογραφική αλυσίδα στον κόσμο

timesadmin

Φωτιά στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Ρωσία – Gazprom: “Δεν επηρεάστηκε η παραγωγή”

timesadmin

Ουκρανία: Η Ρωσία έριξε πυρά σε ξένα πλοία κοντά σε λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας

timesadmin

Σαουδική Αραβία: Οι Χούθι χρησιμοποιούν τα λιμάνια στην Ερυθρά Θάλασσα για στρατιωτικούς σκοπούς

timesadmin

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία ή Σουηδία

timesadmin