ΟΗΕ:-Ο-κόσμος-δεν-δαπανά-αρκετά-για-την-πρόληψη-των-καταστροφών
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ο κόσμος δεν δαπανά αρκετά για την πρόληψη των καταστροφών

Τα έθνη δαπανούν πολύ λίγα για την πρόληψη των καταστροφών μπροστά στην αύξηση των παγκόσμιων καταστροφών, από τις πλημμύρες στη Νότια Αφρική μέχρι τον καύσωνα-ρεκόρ στην Ινδία, σύμφωνα με το Bloomberg.


Από τα 133 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των καταστροφών από το 2010 έως το 2019, μόνο το 4% πήγε στη μείωση των κινδύνων, ενώ τα υπόλοιπα δαπανήθηκαν για πιο δαπανηρές αντιδράσεις μετά τις καταστροφές, δήλωσε σε συνέντευξή της η Μάμι Μιζουτόρι, επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών. 

“Αυτό είναι το νέο τοπίο του κινδύνου καταστροφών”, δήλωσε η Mizutori ενόψει ενός παγκόσμιου φόρουμ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών στο Μπαλί. “Ζούμε σε έναν κόσμο πολλαπλών κινδύνων με επιδεινούμενες επιπτώσεις και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη”.

Αυτή η έλλειψη χρηματοδότησης έρχεται σε μια εποχή που οι χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές και γεωπολιτικές συγκρούσεις μετά από χρόνια αγώνα με την πανδημία. Οι αναπτυσσόμενες χώρες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των απωλειών από τις καταστροφές σε ποσοστό 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ετησίως, απειλώντας να ακυρώσουν τα σκληρά κερδισμένα οικονομικά τους κέρδη. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε μόλις 0,1%-0,3% για τις ανεπτυγμένες χώρες.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ συζητά με τους δανειστές και τους δωρητές για τη μετατόπιση περισσότερων κονδυλίων στην πρόληψη των καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των υποδομών, δήλωσε ο Mizutori. Είναι ένας δύσκολος συμβιβασμός για τα δικαιούχα έθνη που πιέζουν τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές ανάγκες και αντιμετωπίζουν δυνητικά μεγαλύτερες απώλειες εάν χτυπήσουν οι καταστροφές.

“Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τα πράγματα μόνο από την άποψη του αριθμού, αλλά και από την άποψη της ποιότητας, και αυτό χρειάζεται τα κότσια τόσο της κοινότητας των δωρητών όσο και της κοινότητας των δικαιούχων”, δήλωσε. 

Related posts

Η Κίνα διαβεβαιώνει πως δεν παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

timesadmin

Ρωσία: Personae non gratae οι πρωθυπουργοί Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας

timesadmin

Ουκρανία: Το Τσερνίχιβ χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα

timesadmin

Αίγυπτος: Αυξάνει σε επίπεδα ρεκόρ τις επενδύσεις στις κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες

timesadmin

Σε πανικό οι χώρες τις Βαλτικής: Πιστεύουν ότι ο Πούτιν “δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία”

timesadmin

Στ. Κυριακίδου: Πρέπει να προετοιμαστούμε για τη χορήγηση, εάν χρειαστεί, τέταρτης δόσης εμβολίου

timesadmin