Ξαναμετρούν-τον-δημοσιονομικό-χώρο-για-την-αναστολή-της-ρήτρας-αναπροσαρμογής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαναμετρούν τον δημοσιονομικό χώρο για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Του Τάσου Δασόπουλου 

Νέος πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο προκαλεί η κλιμάκωση του ενεργειακού εκβιασμού της Μόσχας στην ΕΕ σε απάντηση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, η οποία έχει οδηγήσει την τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν πάρει πλέον ανοδική πορεία.

Όλα αυτά λίγες μέρες πριν εφαρμοστεί στην Ελλάδα το “εθνικό” μέτρο που αφορά την έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού από την 1η Ιουλίου φιλοδοξώντας να απορροφήσει το 70%-80% της επιβάρυνσης από τους λογαριασμούς που πληρώνουν τα νοικοκυριά. 

Η ανακοίνωση του μέτρου στις αρχές Μαΐου ήθελε το κόστος του μέτρου να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ με προοπτική να εφαρμοστεί τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του χρόνου. Από τα χρήματα αυτά, τα 800 εκατ. ευρώ θα διαθέσει ο προϋπολογισμός και τα υπόλοιπα 1, 2 δισ., θα προκύψουν από την φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων με 90% και τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων. 

Ωστόσο, η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου για την Ευρώπη στα 134 ευρώ ανά θερμική μεταβατώρα, οδήγησε χθες στην Ελλάδα την τιμή χονδρικής για το ηλεκτρικό ρεύμα, πάνω τα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα, βάζοντας το οικονομικό επιτελείο να ξανασκεφθεί τους λογαριασμούς που έχει κάνει. Η αρχική άσκηση για την εφαρμογή του μέτρου, είχε υπολογίσει την τιμή χονδρική στα 225 ευρώ την μεγαβατώρα.

Παρότι οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται καθημερινά λόγω της συγκυρίας, εκτιμάται πλέον, ότι η μέση τιμή του ηλεκτρικού θα παραμείνει τους επόμενους μήνες αυξημένη από 10% έως και 15% (κοντά στα 250 – 260 ευρώ/ μεγαβατώρα) σε σχέση με αυτή που είχε υπολογιστεί για τον σχεδιασμό του μέτρου. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, τόνιζαν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί ακόμη και αν κοστίσει περισσότερο από ότι υπολογίζονταν, με ανάλογη ανακατανομή κονδυλίων και μεγαλύτερη συμμετοχή του προϋπολογισμού.

Κανένα ενδεχόμενο για περιορισμούς

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, μεταφέροντας και πληροφόρηση από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο ενέργειας, δήλωναν ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο διακοπής παροχής ρωσικού φυσικού αερίου η Ελλάδα θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς να υπάρξει η ανάγκη περιορισμού των κατανάλωσης, με την μορφή δελτίου σε κάποιο από τα ενεργειακά προϊόντα. 

Ως γνωστό, η Ελλάδα έχει εξάρτηση περίπου 39% από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι ανάγκες της συμπληρώνονται από αζέρικο φυσικό αέριο και υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από την Αλγερία. Το φυσικό αέριο στο μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων του καταναλώνεται από την βιομηχανία και ειδικότερα τις μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού (δημόσιες και ιδιωτικές).

Από την αρχή του πολέμου, στην Ουκρανία όταν άρχισαν να υπάρχουν σκέψεις για το πως θα απαντήσει η Μόσχα στις Κυρώσεις της Δύσης Από τότε είχε εξεταστεί το σενάριο για διακοπή της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στην κατεύθυνση της πρόληψης έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο για την μείωση των απαιτούμενων ποσοτήτων με την αύξηση της παραγωγής στις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και οι μονάδες που χρησιμοποιούν σήμερα αποκλειστικά φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή μπορούν με μια μετατροπή να λειτουργήσουν και με ντίζελ. Το σχέδιο συμπληρώνει η μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου που θα αποθηκευτεί στην Ρεβυθούσα και θα χρησιμεύσει ως στρατηγική εφεδρεία.

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Ενεργούμε αποφασιστικά και συνετά γιατί οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία είναι μπροστά μας

timesadmin

Μέχρι πότε θα διατηρεί το δημόσιο υψηλά ταμειακά διαθέσιμα

timesadmin

ΥΠΟΙΚ: Υπεγράφη η μεταφορά πιστώσεων €31 εκατ. για την ενίσχυση καλλιεργειών

timesadmin

Υπ. Εργασίας: Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρούν ψηφιακά στοιχεία στην ”Εργάνη” από 1/1/2022

timesadmin

Κάρτα εργασίας και στις πιο μικρές επιχειρήσεις

timesadmin

ICAP CRIF: Η Ελλάδα στην έβδομη θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη

timesadmin