ΥΓΕΙΑ

Νόσος Πάρκινσον: Πρώιμο σύμπτωμα δείχνει πόσο γρήγορη θα είναι η εξέλιξη

Νόσος-Πάρκινσον:-Πρώιμο-σύμπτωμα-δείχνει-πόσο-γρήγορη-θα-είναι-η-εξέλιξη

Τα ευρήματα νέας μελέτης για ένα σύμπτωμα που πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν οι ασθενείς.

Οι ασθενείς με Πάρκινσον που παρουσιάζουν νωρίς στην πορεία της νόσου ένα σύμπτωμα, το οποίο είναι συχνό αλλά συχνά δεν αναφέρεται στους γιατρούς, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γρήγορης εξέλιξης, αναφέρουν επιστήμονες από την Ελβετία.

Το σύμπτωμα αυτό είναι η ψευδής αίσθηση παρουσίας ενός άλλου ατόμου στον ίδιο χώρο μαζί τους, όταν βρίσκονται μόνοι. Η κατάσταση αυτή μοιάζει με παραίσθηση και είναι ένα αρκετά συχνή. Ωστόσο πολλοί ασθενείς την αγνοούν, διότι δεν την αξιολογούν ως κάτι σοβαρό.

Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 50% των πασχόντων έχουν παραισθήσεις στα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου. Η ψευδής αίσθηση παρουσίας άλλου ατόμου στο χώρο, όμως, είναι κάτι διαφορετικό.

«Οι πρώιμες παραισθήσεις είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν στη νόσο Πάρκινσον», δήλωσε ο Dr. Olaf Blanke, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νοητικής Νευροεπιστήμης στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη.

Μαζί του συμφώνησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Fosco Bernasconi, από το ίδιο εργαστήριο. «Εάν ένας ασθενής έχει ψευδή αίσθηση παρουσίας, πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό του το συντομότερο δυνατόν», είπε. «Η παραίσθηση αυτή σχετίζεται με την νοητική εκφύλιση που προκαλεί η νόσος. Δεν αποκλείεται μάλιστα να παίζει ανάλογο ρόλο και σε άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις».

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Mental Health. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 75 πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον, ηλικίας 60-70 ετών.

Οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε σειρά νευροψυχολογικών αξιολογήσεων για να ελέγξουν τη νοητική κατάστασή τους και αν είχαν παραισθήσεις. Τους υπέβαλλαν επίσης σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) για να καταγράψουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους σε κατάσταση ηρεμίας.

Όπως διαπίστωσαν, στους ασθενείς με πρώιμη ψευδή αίσθηση παρουσίας η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ήταν πολύ ταχύτερη την επόμενη πενταετία.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το σχεδόν ένα τρίτο των ασθενών με Πάρκινσον έχουν πρώιμες παραισθήσεις. Αυτές εκδηλώνονται πριν από την έναρξη των κινητικών συμπτωμάτων, όπως ο τρόμος (τρέμουλο).

Φωτογραφία: iStock

The post Νόσος Πάρκινσον: Πρώιμο σύμπτωμα δείχνει πόσο γρήγορη θα είναι η εξέλιξη appeared first on coollife.gr.

Related posts

Μελάνωμα: Άρχισε στην Ελλάδα μελέτη με το πρώτο εμβόλιο για τη νόσο

timesadmin

Xiaomi Summer Τime: ένα υπέροχο καλοκαίρι παρέα με τα προϊόντα της Xiaomi

timesadmin

Καρκίνος του προστάτη: Οι επιθετικές μορφές σχετίζονται με μεταλλάξεις σε 11 γονίδια

timesadmin

Πυρκαγιές – καπνός: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχή και τον οργανισμό ενήλικων και παιδιών

timesadmin

Σπουδαίο επιστημονικό επίτευγμα: Μεταμόσχευσαν νεφρό χοίρου σε κλινικά νεκρό ασθενή και λειτουργεί με επιτυχία

timesadmin

Μπορεί η Covid να μας κάνει να αρρωσταίνουμε περισσότερο;

timesadmin