Ντμίτρι-Μουράτοφ:-Η-Ουκρανία-δεν-θα-συγχωρήσει-ποτέ-τη-Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ντμίτρι Μουράτοφ: Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει ποτέ τη Ρωσία

Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει ποτέ τη Ρωσία για μια επαίσχυντη σύγκρουση που έχει γυρίσει την ανάπτυξη της Ρωσίας μισό αιώνα πίσω, στη σοβιετική εποχή πριν από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε στο Reuters ο δημοσιογράφος και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ.

Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει αφήσει κάποιες ουκρανικές πόλεις ερειπωμένες και έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο Μουράτοφ, επί μακρόν αρχισυντάκτης της Novaya Gazeta, ενός από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε ειρήνη ή σε προσάρτηση οποιουδήποτε εδάφους της.

“Η Ουκρανία δεν θα συγχωρήσει ποτέ τη Ρωσία”, δήλωσε ο Μουράτοφ, ο οποίος συνίδρυσε τη Novaya Gazeta το 1993 με χρήματα από το Νόμπελ Ειρήνης του Γκορμπατσόφ, σε συνέντευξη στο γραφείο του, το οποίο κοσμούν μπαστούνια του χόκεϊ επί πάγου και δεκάδες πρωτοσέλιδα της εφημερίδας.

“Πολλοί θέλετε να συγχωρέσετε τα πάντα, αλλά κάνετε ένα κλικ στη μηχανή αναζήτησης: Μαριούπολη, Ιρπίν ή Μπούτσα. Και δεν μπορείτε να συγχωρήσετε τίποτα πια”, δήλωσε ο Μουράτοφ.

Ο πόλεμος, είπε ο Μουράτοφ, είναι μια “τεράστια εθνική ντροπή” που εξαφανίζει όχι μόνο μισό αιώνα ανάπτυξης αλλά και σβήνει την ελπίδα, την αγάπη και την εμπιστοσύνη των Ρώσων στο μέλλον.

Ο πόλεμος είχε καταστρέψει τη φήμη της χώρας του Γκορμπατσόφ, του Ρώσου φυσικού και αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αντρέι Ζαχάρωφ και του σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, είπε ο Μουράτοφ.

“Μας έριξαν πίσω στην ανάπτυξή μας κατά τουλάχιστον μισό αιώνα στην προ Γκορμπατσόφ εποχή”, δήλωσε. Η Ρωσία, είπε, είχε ξεχάσει τα μαθήματα του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να τερματιστούν οι πόλεμοι.

“Δεν έχουμε πλέον πίστη. Η Ρωσία και οι Ρώσοι είναι αντιπαθείς. Η αγάπη ήταν κάτι πολύ σημαντικό για να ταξιδέψεις, να μάθεις, να πιστέψεις στον θεό σου, να διαβάσεις τα βιβλία που αγαπάς”.

Ο Γκορμπατσόφ, που υμνήθηκε στη Δύση ως ο άνθρωπος που βοήθησε να πέσει το Τείχος του Βερολίνου και να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος χωρίς αιματοχυσία, πέθανε στις 30 Αυγούστου 2022. Ο Μουράτοφ ήταν φίλος του.

“Δυστυχώς, υπήρξε μια απώλεια της φήμης μας παγκοσμίως, μια απώλεια εμπιστοσύνης”, δήλωσε ο Μουράτοφ. “Η απώλεια της φήμης είναι δύσκολο να ανακτηθεί”.

Αφού ο Πούτιν υποστήριξε ένα σχέδιο που οδηγεί στην επίσημη προσάρτηση των ελεγχόμενων από τη Ρωσία περιοχών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων των περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζιας, ο Μουράτοφ δήλωσε ότι πολλοί Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται.

“Αν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις: “Χρειάζεστε τη Χερσώνα;”, οι άνθρωποι θα σε κοιτάξουν σαν να είσαι ηλίθιος”, είπε. “Θα ρωτήσουν: ‘Τι; Γιατί μιλάτε για τη Χερσώνα; Έχω ένα υποθηκευμένο δάνειο, όχι τη Χερσώνα”.

“Για τους γεωπολιτικούς με τα φλεγόμενα μυαλά, η νίκη συνδέεται με την προσάρτηση ξένων εδαφών”.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακάλεσε την τελευταία άδεια της Novaya Gazeta. Η εφημερίδα δεν εκδίδεται πλέον σε έντυπη μορφή στη Ρωσία, αν και έχει μια περιορισμένη ηλεκτρονική έκδοση και διαθέτει ένα περιοδικό. Ο Μουράτοφ δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

“Έχουμε 82 άτομα που μένουν εδώ και φυσικά θα μείνω μαζί τους. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εδώ”, δήλωσε ο Μουράτοφ, αναφερόμενος στους εργαζόμενους της εφημερίδας.

“Θα δουλέψουμε εδώ μέχρι η κρύα κάννη του όπλου να ακουμπήσει το καυτό μας μέτωπο”.

Related posts

Γερμανία – Συμβούλιο Δεοντολογίας: “Ναι” στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

timesadmin

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Ουκρανία βρισκόταν κοντά στην απόκτηση πυρηνικών “βρόμικων βομβών”, σύμφωνα με αξιωματούχο

timesadmin

Πρώτος θάνατος στη Βρετανία από τον ιό Lassa – Χαρακτηρίζεται δυνητική πανδημία

timesadmin

Κίνα: Παράνομες οι εκδηλώσεις για την 33η επέτειο της αιματηρής καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν

timesadmin

Πολωνία: Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ρεζόφ

timesadmin

Το Κίεβο προειδοποιεί για κίνδυνο ακτινοβολίας και πυρκαγιάς στη Ζαπορίζια

timesadmin