Ντε-Γκίντος:-Ο-πληθωρισμός-στη-ζώνη-του-ευρώ-δεν-είναι-παροδικός
ΚΟΣΜΟΣ

Ντε Γκίντος: Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ δεν είναι παροδικός

Η άνοδος του πληθωρισμού στην Eυρωζώνη δεν είναι τόσο παροδική όσο πιστευόταν παλαιότερα και η αύξηση των τιμών φέτος κινδυνεύει να ξεπεράσει τις προβλέψεις, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

Ο πληθωρισμός έφτασε στο 5% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο ρεκόρ για το νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών, αλλά η ΕΚΤ αναμένει ότι θα επιστρέψει κάτω από τον στόχο του 2% τόσο το 2023 όσο και το 2024, ακόμη και χωρίς αυστηροποίηση της πολιτικής, ως εφάπαξ μείωση της πίεσης.

“Ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να είναι τόσο παροδικός όσο είχε προβλεφθεί μόλις πριν από μερικούς μήνες”, δήλωσε ο ντε Γκίντος σε εκδήλωση της UBS. “Η εκτίμηση του κινδύνου για τον πληθωρισμό έχει μέτρια κλίση προς τα πάνω τους επόμενους 12 μήνες”.

Πρόσθεσε ότι το ενεργειακό κόστος είναι πιθανό να παραμείνει υψηλό, ενώ τα σημεία συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς συνεχίζουν να ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να θεωρούνται ισορροπημένοι, είπε ο de Guindos, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός του 2023 και αυτός του 2024 φαίνονται ακριβώς κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιο επιφυλακτικοί και προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πάνω από τον στόχο ακόμη περισσότερο, καθώς η μισθολογική πολιτική είναι πιθανό να προσαρμοστεί σε υψηλότερη αύξηση των τιμών, καθιστώντας το κύμα πιο ανθεκτικό.

Αν και οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ο ντε Γκίντος είπε ότι αυτό δεν άλλαξε ουσιαστικά την εικόνα του πληθωρισμού.

“Δεν επηρεάζουν πολύ τις προβολές που δημιουργήσαμε πριν από 3 εβδομάδες”, είπε.

Related posts

Νότια Κορέα: 334.708 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 327 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

timesadmin

Ευρωκοινοβούλιο: Τρία μέλη των φιλελεύθερων ζητούν πρόταση μομφής κατά της φον ντερ Λάιεν

timesadmin

Ρωσία: Ο Γιούρι Σεβτσούκ, θρύλος της ρωσικής ροκ, διώκεται επειδή κατήγγειλε την επίθεση στην Ουκρανία

timesadmin

Απειλές Τσαβούσογλου κατά Ελλάδας και Κύπρου: “Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα”

timesadmin

Γερμανία: Πυρ ομαδόν από Χριστιανοδημοκράτες κατά του Σρέντερ για τη “φιλορωσική” στάση του

timesadmin

ΗΠΑ: Οι σύμμαχοι έστειλαν αεροσκάφη και ανταλλακτικά στην Ουκρανία

timesadmin