Νορβηγία:-Στη-μεγαλύτερη-αύξηση-των-επιτοκίων-από-το-2002-προχώρησε-η-κεντρική-τράπεζα
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 2002 προχώρησε η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, στη μεγαλύτερη αύξηση από το 2002 και διπλάσια από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ σχεδιάζει να προχωρήσει ξανά σε νέα αύξηση τον Αύγουστο, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Norges Bank αύξησε το επιτόκιο καταθέσεων όψεως στο 1,25% από το 0,75%, υπερβαίνοντας τις δικές τις προβλέψεις τον Μάρτιο για αύξηση στο 1%.

“Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση της επιτροπής για τις προοπτικές και το ισοζύγιο κινδύνων, το επιτόκιο πολιτικής πιθανότητα θα αυξηθεί περαιτέρω, στο 1,5% τον Αύγουστο”, τόνισε σε ανακοίνωση ο διοικητής Ida Wolden Bache.

Από τους 20 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι 14 είχαν προβλέψει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ενώ έξι δήλωσαν ότι μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης ήταν πιο πιθανή.

Η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι το επιτόκιο μπορεί να αυξηθεί στο 3% μέχρι τα μέσα του 2023, έχοντας προηγουμένως κάνει λόγο για 2,5% μέχρι το τέλος του έτους.

“Αυτό υπογραμμίζει πόσο ανήσυχες είναι οι κεντρικές τράπεζες για τον πληθωρισμό”, σχολίασε αναλυτής της Nordea Markets.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας υποβάθμισε ακόμη την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της νορβηγικής οικονομίας, η οποία δεν περιλαμβάνει το πετρέλαιο και το αέριο, στο 3,5% για το 2020 από το 4,1% που αναμένεται τον Μάρτιο, αυξάνοντας την εκτίμηση για τον δομικό πληθωρισμό στο 3,2% από το 2,5%.

Related posts

Μπιλ Γκέιτς: Εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος μιας πιο μεταδοτικής και θανατηφόρας μετάλλαξης του COVID-19

timesadmin

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Μικολάγεφ και την Οδησσό

timesadmin

ΕΜΑ: Το εμβόλιο της Novavax για την Cοvid-19 μπορεί να εγκριθεί πολύ σύντομα

timesadmin

ΕΚΤ: Ολοκλήρωση του APP το γ’ τρίμηνο – Αμετάβλητα τα επιτόκια

timesadmin

Η Exxon Mobil αγοράζει μερίδιο στην εταιρεία βιοκαυσίμων Biojet

timesadmin

Baidu: Υψηλότερα των εκτιμήσεων έσοδα και κέρδη τριμήνου

timesadmin