Νιώθετε-«τσιμπήματα»-ή-«κάψιμο»-στις-πατούσες;-Ποια-μπορεί-να-είναι-η-αιτία
ΥΓΕΙΑ

Νιώθετε «τσιμπήματα» ή «κάψιμο» στις πατούσες; Ποια μπορεί να είναι η αιτία

-

Τι δείχνει νέα μελέτη για τα ανεξήγητα συμπτώματα στους άκρους πόδες και την πιθανή αιτία τους. Ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο. Γιατί χρειάζονται οι πάσχοντες τακτικό τσεκάπ και για ποια νοσήματα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν «τσιμπήματα», αίσθημα καύσου, ή μούδιασμα στα πέλματα χωρίς γνωστή αιτία, αυξάνεται συνεχώς τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε ένα είδος πάθησης των νεύρων που λέγεται περιφερειακή νευροπάθεια των μικρών ινών.

Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, η κατάσταση αυτή δεν επηρεάζει την ισορροπία ούτε την μυϊκή δύναμη. Συχνά, όμως, συνυπάρχει με μία άλλη πάθηση των νεύρων, τη νευροπάθεια των μεγάλων ινών, η οποία προκαλεί αυτά ακριβώς τα συμπτώματα, λένε οι ερευνητές.

Στη μελέτη τους εξέτασαν όλους τους ασθενείς με νευροπάθεια μικρών ινών που διαγνώστηκαν σε μία κομητεία της Μινεσότα στη διάρκεια 20 ετών. Όπως διαπίστωσαν, η νευροπάθεια προσβάλλει 13,3 άτομα ανά 100.000, με την αναλογία να αυξάνεται διαχρονικά.

«Η αύξηση αυτή μπορεί να σχετίζεται με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας στην περιοχή μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Christophrer J. Klein, νευρολόγος στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ. «Ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη και υψηλά τριγλυκερίδια. Οι διαταραχές αυτές επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο για νευροπάθεια».

Οι ερευνητές συνέκριναν 94 πάσχοντες με 282 υγιείς συνομηλίκους τους για να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ τους. Η μέση ηλικία των πασχόντων ήταν τα 54 έτη (κυμαινόταν από 14 έως 83 ετών). Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 6 χρόνια κατά μέσον όρο.

Ο ρόλος του σωματικού βάρους

Ο μέσος ΔΜΣ των πασχόντων από νευροπάθεια μικρών ινών ήταν 30,4. Στους υγιείς εθελοντές ήταν 28,5 kg/m2. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρέσουμε τα κιλά που ζυγίζουμε με το τετράγωνο του ύψους μας. Το αποτέλεσμα ταξινομείται ως εξής:

  • Τιμές από 18,5 έως 24,9 = φυσιολογικό σωματικό βάρος
  • Τιμές από 25 έως 29,9 = υπέρβαρο άτομο
  • Τιμές από 30 και πάνω = παχυσαρκία
  • Τιμές από 40 και πάνω = νοσογόνος (κακοήθης) παχυσαρκία

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το σχεδόν 50% των ασθενών με  νευροπάθεια μικρών ινών έπασχαν και από σακχαρώδη διαβήτη. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υγιείς συνομηλίκους τους ήταν 22%. Επιπλέον, οι πάσχοντες από νευροπάθεια μικρών ινών είχαν αυξημένο κίνδυνο:

  • Να πάσχουν από αϋπνία (86% έναντι 54% στους υγιείς εθελοντές)
  • Να έχουν περάσει έμφραγμα του μυοκαρδίου (46% έναντι 27% στους υγιείς)
  • Να έχουν παθολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα (η μέση τιμή στους ασθενείς ήταν 180 mg/dl, ενώ στους υγιείς ήταν 147 mg/dl)

Προληπτικό τσεκάπ

Ο Dr. Klein τόνισε πως, βάσει αυτών των ευρημάτων, οι πάσχοντες από νευροπάθεια μικρών ινών καλό είναι να ελέγχονται συστηματικά:

  • Για καρδιολογικά προβλήματα
  • Για σακχαρώδη διαβήτη

Στους 67 από τους ασθενείς δεν βρέθηκε συγκεκριμένη αιτία της νευρολογικής διαταραχής. Σε 14 άλλους η αιτία της ήταν ο σακχαρώδης διαβήτης. Σε κάποιους άλλους οφειλόταν σε αυτοάνοσα νοσήματα (σύνδρομο Sjögren και συστηματικό ερυθηματώδη λύκο).

Το συνολικά 36% των ασθενών, εξ άλλου, ανέπτυξαν και νευροπάθεια των μεγάλων ινών στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως. Αυτό συνέβη κατά μέσον όρο 5 έτη μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στους άκρους πόδες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποί εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Νευρολογίας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μην αγνοείτε το μούδιασμα στα άκρα: Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σας

Διαβητική νευροπάθεια: Όλοι οι τύποι και τα συμπτώματα – Τι να προσέχετε

The post Νιώθετε «τσιμπήματα» ή «κάψιμο» στις πατούσες; Ποια μπορεί να είναι η αιτία appeared first on coollife.

Related posts

Kärcher T 11/1 HEPA 14

timesadmin

Πέντε τρόποι που τα χέρια σας προειδοποιούν για πρόβλημα στην καρδιά!

timesadmin

Διάβασμα, χορός, γιόγκα; Ποια χόμπι προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

timesadmin

Έχετε διαβήτη; Προσέξτε την ακοή σας, συνιστούν οι επιστήμονες

timesadmin

Αυτή θα είναι η τελευταία selfie στη Γη: Ο λογαριασμός τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί εικόνες από το μέλλον

timesadmin

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός σε παγκόσμια κλίμακα από τον Π.Ο.Υ. – Θυμηθείτε τα συμπτώματα

timesadmin