ΕΛΛΑΔΑ

Ναύπλιο: Ξεκίνησαν πάλι τα δρομολόγια προς το Μπούρτζι – Δείτε φωτογραφίες

Το φρούριο Μπούρτζι, το εμβληματικό μνημείο του Ναυπλίου, ξεκίνησε να υποδέχεται από χθες, ανανεωμένο και αποκατεστημένο, τους πρώτους επισκέπτες του. Η είσοδος έως και τις 17 Αυγούστου είναι δωρεάν, ενώ από την επομένη, 18 Αυγούστου, το μνημείο θα λειτουργεί με εισιτήριο (5 ευρώ).

Πλήθος από καραβάκια γεμάτα κόσμο ξεκινούσαν από το λιμάνι του Ναυπλίου, κατευθυνόμενα προς το φρούριο, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί αρχικά ως επισκέψιμο μνημείο και σταδιακά με τους επιμέρους χώρους, δηλαδή ένα μικρό αναψυκτήριο-εστιατόριο και στους προμαχώνες ένα πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και ένας εκθεσιακός χώρος.Δείτε φωτογραφίες


Το αναψυκτήριο – εστιατόριο βρίσκεται εντός του μνημείου, στην πλευρά που ‘βλέπει’ προς το Ναύπλιο. Ο επισκέπτης θα μπορεί να πηγαίνει σε αυτό αφού πρώτα πληρώσει το εισιτήριο, το οποίο έχει οριστεί στα 5 ευρώ, με ό,τι εκπτώσεις προβλέπονται για τους επισκέπτες στα μνημεία του ΥΠΠΟ. Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί περιοδική έκθεση στο μνημείο με φωτογραφίες που αφορούν την ιστορία του. Όσο για το διάστημα (5-17/8) της δωρεάν εισόδου στο Μπούρτζι θα υπάρχει μια μίνιμουμ ζώνη επισκεψιμότητας 100 ατόμων ανά ώρα, με τον μελλοντικό τελικό αριθμό επισκεπτών ανά ώρα να καθορίζεται στην πορεία. Σημειώνεται ότι η μετάβαση με τα πλωτά μέσα δεν θα περιλαμβάνεται στο εισιτήριο.

Το Φρούριο Μπούρτζι, ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελλαδικού χώρου, κατασκευάστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, 1471 έως 1477, από τον αρχιτέκτονα Antonio Gambello, όταν ήταν προβλεπτής (διοικητής) του Ναυπλίου ο Vittore Pasqualigo. Το φρούριο εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης για 350 χρόνια, στα οποία δέχτηκε αρκετές επισκευές και τροποποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Ναυπλίου. Μετά το 1865 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του δήμιου, που έφευγε από το νησί μόνο για τις εκτελέσεις με γκιλοτίνα που λάμβαναν χώρα στο Παλαμήδι. Όταν οι εκτελέσεις σταμάτησαν, το φρούριο εγκαταλείφθηκε.

Με τη δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, ο θαλασσόπυργος εκμισθώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 για τουριστική εκμετάλλευση και μετετράπη σε ξενοδοχείο που λειτούργησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960. Αργότερα, με επιμέρους επεμβάσεις του ΕΟΤ στο μέσον της δεκαετίας του 1980 λειτούργησε ως εστιατόριο και αναψυκτήριο, έως το 1995 περίπου, και στη συνέχεια παρέμεινε κλειστό. Το φρούριο έχει κηρυχθεί ως προέχον μνημείο από το 1922, ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκε ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, το 1949, με Β.Δ. Η διοίκηση και η διαχείρισή του ανατέθηκε στον ΕΟΤ και σήμερα έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για σήμερα – Πού αναμένονται καταιγίδες και πού 40άρια

Λίστες μεγαλοφειλετών: Οι επώνυμοι, οι «αρουραίοι» και οι λαθραίοι του δημοσίου χρήματος

Τα 21 ελληνικά νησιά που επιλέγουν φέτος το καλοκαίρι οι Γερμανοί – Top επιλογές Σύρος και Νάξος

Related posts

ΓΕΕΘΑ: Αυτά είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στη Λιβύη

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Μήνυση αστυνομικών για «ακατάλληλα λεωφορεία» της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων

timesadmin

«Δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ξέρει» ένας από τους φερόμενους ως «αρχηγούς» των Κροατών χούλιγκαν

timesadmin

Φωτιές – Αρτοποιός: «Οι αναζωπυρώσεις στη Βοιωτία δημιουργούν μέτωπο» – 60 οι τραυματίες πυροσβέστες

timesadmin

Μαραθώνιος Αθήνας 2023: Οι κλειστοί δρόμοι την Κυριακή – Οι αλλαγές σε μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ

timesadmin

ΓΕΝ: Ποιος είναι ο νέος αρχηγός, Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας

timesadmin