thetimes.gr
Νίκος-Φίλης:-Δέκα-απαραίτητα-μέτρα-για-το-ασφαλές-άνοιγμα-των-σχολείων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Φίλης: Δέκα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Την σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη συμμετοχή λοιμωξιολόγων και φορέων της εκπαίδευσης, για να συζητηθούν δέκα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ζητά με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.

Η ανασφάλεια στις οικογένειες εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είναι μεγάλη, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Φίλης και προσθέτει: «Τα σχολεία – παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς – συμμετέχουν στην αλυσίδα εξάπλωσης της νόσου, γι’ αυτό το λόγο ορισμένες χώρες τα έκλεισαν πρόωρα πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στον φοιτητικό πληθυσμό, με ρεκόρ μολύνσεων στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα (+541,8%!)».

Σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και ταυτόχρονα να υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας και ετοιμότητα για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπως η παράταση των διακοπών, αν η πορεία της “Ο” τις επόμενες μέρες καταστήσει αναπόφευκτη αυτή την επιλογή».

Ακολούθως προτείνει:

1. Επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων.

2. Μέτρα για την επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας.

3. Κατάργηση της ρύθμισης “50%+1” νοσούντων μαθητών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος. Διακοπή

της λειτουργίας ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα, για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, αφού πρώτα όλοι οι μαθητές υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ ώστε να “σπάσει” η αλυσίδα της μεταδοτικότητας.

4. Αραίωση των μαθητικών τμημάτων στα σχολικά τμήματα με πάνω από 24 παιδιά (200.000 μαθητές). Πρόσληψη των επιπλέον αναπληρωτών που θα απαιτηθούν.

5. Κατάργηση των συγχωνεύσεων που οδηγούν σε τμήματα ακόμη και 28-29 παιδιών. Μέτρα για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών.

6. Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (όταν κρίνονται ιατρικώς απαραίτητα) σε όλο τον πληθυσμό και παρουσία μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολικά συγκροτήματα για διενέργεια αξιόπιστων τεστ.

7. ‘Αδεια ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα που θα την αιτηθούν.

8. Προμήθεια από τους δήμους και δωρεάν χορήγηση των ειδικών μασκών για την προστασία από την “Ο” σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

9. Κατάργηση για εφέτος της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και του πρόσθετου εξεταστικού φόρτου. Επικέντρωση στη διδασκαλία και την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών.

10. Εξασφάλιση ασφαλούς και κατάλληλης δημόσιας υποδομής για την – απευκταία – πιθανότητα να μεταπέσει ξανά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το εκπαιδευτικό σύστημα. Απαλλαγή από το σύστημα Cisco, μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την καταδικαστική απόφαση – κόλαφο για το υπουργείο Παιδείας εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδήσεις σήμερα«Ανοιξιάτικη» εβδομάδα με άνοδο της θερμοκρασίας σήμεραΕβδομάδα αποτίμησης των ρεβεγιόν: Έσπασε το φράγμα των 4.000 νοσηλευόμενωνΠώς η πανδημία και οι μεταλλάξεις θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις το 2022

Related posts

Καλλιάνος: Υπερήφανος, ως μαθηματικός, για την ελληνική διάκριση στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

timesadmin

Στη Γαύδο για τα Θεοφάνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

timesadmin

Τουρκικές υπερπτήσεις: Ήταν άσκηση η ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στα νησιά, λένε τώρα από το Πεντάγωνο

timesadmin

Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα ως «υπεύθυνο εταίρο»

timesadmin

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: Την Κυριακή να ανοίξουμε με την ψήφο την πόρτα στην αλλαγή

timesadmin

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Προηγείται ο Ανδρουλάκης με 37,16% στο 81,54% των ψήφων – Μάχη Παπανδρέου-Λοβέρδου

timesadmin