Νέoς-“πόλεμος”-Ερντογάν-Ιμάμογλου:-Το-ΥΠΕΣ-ξεκίνησε-έρευνα-για-τρομοκρατία-στον-δήμο-Κωνσταντινούπολης
ΚΟΣΜΟΣ

Νέoς “πόλεμος” Ερντογάν-Ιμάμογλου: Το ΥΠΕΣ ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατία στον δήμο Κωνσταντινούπολης

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας και ο δήμος της Κωνσταντινούπολης έχουν εμπλακεί σε νέα διαμάχη μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ότι ξεκίνησε έρευνα μετά από ισχυρισμούς ότι δεκάδες δημοτικοί υπάλληλοι συνδέονται με “τρομοκρατικές οργανώσεις”. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών στις 26 Δεκεμβρίου ισχυρίστηκε ότι πάνω από 550 δημοτικοί υπάλληλοι είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με “τρομοκρατικές ομάδες”, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μέτωπου (DHKP/C) και του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (MLKP). 

Το υπουργείο υποστήριξε επίσης ότι ορισμένοι άνθρωποι αναφέρθηκε ότι είχαν σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, ενός πρώην συμμάχου, που μετέπειτα έγινε εχθρός του AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την υποτιθέμενη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

“Ξεκίνησε ειδική έρευνα από το υπουργείο μας προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του θέματος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. 

Η δήλωση του υπουργείου ήρθε μετά τις προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Σοϊλού είπε ότι 33.000 άνθρωποι εργάζονταν στον δήμο υπό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εξετάστηκαν τα αρχεία 12.000 από αυτούς. Υποστήριξε επίσης ότι δεκάδες μέλη του προσωπικού συνδέονται με “τρομοκρατικές οργανώσεις”. 

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου επέκρινε τους ισχυρισμούς Σοϊλόύ και είπε ότι ο υπουργός δεν είναι ψυχικά καλά. 

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος προέρχεται από το CHP, είναι ένα από τα πρόσωπα που στοχοποιούνται συχνά από τον Ερντογάν και το AKP, εξαιτίας της αποφασιστικής νίκης του στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης και υπό τον φόβο ενός άγραφου νόμου, ότι αυτός που ελέγχει την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ελέγχει και την κυβέρνηση της χώρας. Ο Ιμάμογλου έχει δεχτεί επανηλειμμένες επιθέσεις για ψευδείς καταγγελίες σε βάρος του ΑΚΡ. 

Παρά αυτές τις προσπάθειες, το ποσοστό αποδοχής του αυξάνεται σταδιακά και μάλιστα, μαζί με τον εξίσου δημοφιλή δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, είναι μπροστά από τον Τούρκο πρόεδρο σε κάθε δημοσκόπηση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. 

Ο δήμαρχος στις 26 Δεκεμβρίου απάντησε στην έρευνα που ξεκίνησε για το προσωπικό του δήμου, λέγοντας ότι το υπουργείο τρέφει υποψίες και για τους 86.000 υπαλλήλους: “Συμπαραστέκομαι στους 86.000 φίλους μου που υπηρετούν την Κωνσταντινούπολη. Ας πολεμήσουμε μαζί αυτούς που έχουν διαπράξει εγκλήματα. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει γνωστό ότι όσοι επιτίθενται στον δήμο θα συναντήσουν μια απροσδόκητη ενότητα και δύναμη”, έγραψε ο Ιμάμογλου στο Twitter στις 26 Δεκεμβρίου. 

“Hak yemem hakkımı da yedirmem” dedim. Bugün de diyorum ki; “İstanbul’a hizmet eden 86 bin yol arkadaşımın yanındayım, ezdirmem” Suçu olanla sonuna kadar birlikte mücadele edelim. Ama şu bilinsin ki; İBB ailesine saldıranlar karşısında beklenmedik bir birliktelik ve güç görecek.

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) December 26, 2021

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε επίσης μια δήλωση με την οποία καλεί το υπουργείο να μοιραστεί τα εν λόγω έγγραφα με τους δήμους αντί να ξεκινά μια ανούσια μικροπολιτική κόντρα: “Εάν τα άτομα που συνδέονται με την τρομοκρατία μπορούν να βρουν δουλειά σε δημόσιους οργανισμούς ελεύθερα, αυτό είναι πρόβλημα του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια”, δήλωσε ο δήμος. 

“Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης και οι 86.000 υπάλληλοί του θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους στα δικαστήρια”, πρόσθεσε.

“Terör bağlantılı” kişiler ortada gezip, kamu kurumlarında iş buluyorsa bu sorun İBB’nin değil, güvenlikten sorumlu İçişleri Bakanlığı’nındır. Devletin en önemli bakanlıkları, siyasi polemik yerine, elindeki bilgi ve belgeleri devletimizin kurumu İBB ile paylaşmalıdır.

— İstanbul Büyükşehir Belediyesi (@istanbulbld) December 26, 2021

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απευθύνθηκε στον Ερντογάν στο Twitter και ρώτησε εάν το ΑΚΡ σχεδιάζει κινήσεις για την κατάληψη της διακυβέρνησης της Κωνσταντινούπολης, όπως έκανε εναντίον όλων των δημάρχων που εξελέγησαν με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, με τη δικαιολογία των δεσμών με την τρομοκρατία.

-

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Τα “λάφυρα” Ερντογάν θα έχουν και συνέχεια

timesadmin

Ινδία: Νέα πρόεδρος η Ντραουπάντι Μούρμου σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

timesadmin

Κομισιόν: Για άλλους έξι μήνες η παρακολούθηση της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο για τον κορονοϊό

timesadmin

Η ρωσική Inter RAO λέει ότι η Nord Pool θα σταματήσει το εμπόριο για τις θυγατρικές της

timesadmin

Η “τρέλα” του Πούτιν είναι ψυχρός ορθολογισμός

timesadmin

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

timesadmin