Νέα-σημαντική-μείωση-στα-65-ευρώ/mwh-για-τις-τιμές-του-αερίου-–-Οι-εκτιμήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα σημαντική μείωση στα 65 ευρώ/MWh για τις τιμές του αερίου – Οι εκτιμήσεις

-

Νέα σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έκλεισε χθες στα 65,022 ευρώ/MWh καταγράφοντας νέο χαμηλό 12μήνου. Η τελευταία φορά που είχαμε ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου σε αυτά τα επίπεδα ήταν στα μέσα Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Πίσω από την νέα υποχώρηση βρίσκεται η συνεχιζόμενη υποτονική ζήτηση για το καύσιμο εξαιτίας των ήπιων για την εποχή καιρικών συνθηκών και του ζεστού μέχρι στιγμής χειμώνα που βιώνει η Ευρώπη. Η χαμηλή κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης να παραμένουν πλήρεις σε ποσοστό 84%, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι και περίπου 30% υψηλότερο από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. 

Παρά την θετική εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου μέχρι στιγμής το φετινό χειμώνα, οι αναλυτές επιμένουν ότι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένει εύθραυστη και πιθανή ξαφνική αλλαγή των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με ενδεχόμενη πλήρη διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει αστάθεια στις τιμές και εξάντληση των αποθεμάτων μέχρι το τέλος του χειμώνα. 

Εξάλλου, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς τόσο παράγοντες της αγοράς ενέργειας όσο και αναλυτές, η κρισιμότερη περίοδος για την Ευρώπη θα είναι η ερχόμενη άνοιξη, περίοδος κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για να γεμίσουν οι αποθήκες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον επόμενο χειμώνα του 2023 – 2024. Τότε, υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει εκ νέου αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, πιθανότατα στα επίπεδα των 120 ευρώ/MWh σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οίκων. Την επίμαχη περίοδο εκτιμάται ότι ο όγκος του φυσικού αερίου που θα παρέχεται από τους ρωσικούς αγωγούς θα είναι σημαντικά χαμηλότερος, ενώ και η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, από την οποία η Ευρώπη εξαρτάται πλέον σημαντικά, αναμένεται να παραμείνει σφιχτή.

Τέλος άλλοι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μέχρι το 2030 οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλότερες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ, για την Ευρώπη παραμένουν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας. Το χειρότερο σενάριο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ε.Ε. είναι ο συνδυασμός μηδενισμού των ρωσικών εξαγωγών με ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης LNG από την Κίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 57 δις. κυβικά μέτρα ή αλλιώς στο 15% της προβλεπόμενης ζήτησης. 

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Η συμφωνία πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών αποτυπώνει την εμπιστοσύνη διεθνών επιχειρηματικών ομίλων

timesadmin

Η Πελοπόννησος αποκτά σύγχρονο αεροδρόμιο: Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την… Καλαμάτα

timesadmin

“Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ”: Παρατείνεται έως 31 Οκτωβρίου η εξαργύρωση των voucher εκπαιδευτικών

timesadmin

Έργα ύψους 16,5 εκατ. ευρώ για τη Δράμα, ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας

timesadmin

ΕΔΣ: Ανάπτυξη 6,9% για φέτος, 4,5% για το 2022

timesadmin

ΥΠΑ: Αύξηση 80,9 % στην επιβατική κίνηση το 2021 σε σχέση με το 2020

timesadmin