Νέα-κόντρα-Μελόνι-ΜΚΟ-στο-μεταναστευτικό
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κόντρα Μελόνι-ΜΚΟ στο μεταναστευτικό

Η Ιταλία απαγορεύει στο εξής στα αεροσκάφη των ΜΚΟ να χρησιμοποιούν για επιχειρήσεις διάσωσης τα αεροδρόμια της Σικελίας. Άμεση η αντίδραση των οργανώσεων.

Η απόφαση της Ιταλίας ελήφθη λίγο πριν αυξηθούν λόγω θερινής περιόδου οι ροές μεταναστών από την βόρεια Αφρική. Στο εξής δεν θα επιτρέπεται σε κανένα αεροσκάφος μη κυβερνητικών οργανώσεων να απογειώνεται από αεροδρόμια της Κάτω Ιταλίας και συγκεκριμένα της Σικελίας.

Πρόκειται για μία απόφαση, την οποία υπογράφει η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Enac. Συνοδεύεται από την εξής αιτιολογία: “Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πρέπει να συντονίζονται αποκλειστικά και μόνον από την γενική διεύθυνση της Ακτοφυλακής της Ρώμης”. Προστίθεται επίσης ότι η χρήση αεροσκαφών που ανήκουν σε ΜΚΟ με στόχο τον εντοπισμό πλεούμενων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου “μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα εκείνων που επιβαίνουν στα πλωτά μέσα”.

Η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch ωστόσο απορρίπτει την λογική αυτή και, ως άμεση απάντηση, αποφάσισε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αεροσκάφος της Sea Bird, το οποίο απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Λαμπεντούζα. Υπεύθυνοι της ΜΚΟ υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση υιοθετήθηκε στην Ιταλία για λόγους πολιτικής προπαγάνδας ενόψει των Ευρωεκλογών. “Δεν θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις μας, έστω και αν χρειαστεί να θέσουμε σε κίνδυνο τα αεροσκάφη μας. Η απόφαση αυτή καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να ενοχλούμε όσους θα ήθελαν να αποκρύψουν τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην Μεσόγειο”, δήλωσε η οργάνωση Sea Watch. Αλλά και άλλες οργανώσεις, όπως SOS Meditarranee και η SOS Humanity, είναι κάθετα αντίθετες στην απόφαση και κατηγορούν την κυβέρνηση Μελόνι ότι με τον τρόπο αυτό “φέρει μερίδιο ευθύνης για τους θανάτους στην Μεσόγειο”.

Μέτρα λόγω… Ευρωεκλογών

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης απαντούν ότι ανάλογο μέτρο είχε υιοθετηθεί και το 2019, αμέσως μετά την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών. Είναι σαφές πάντως ότιτο μεταναστευτικό και η διαχείρισή του είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα επικρατήσουν στη δημόσια συζήτηση μέχρι τις Ευρωεκλογές. Η Τζόρτζια Μελόνικαι οι σύμμαχοί της, υπογραμμίζουν ότι κατάφεραν να πετύχουν την δραστηριοποίηση της Ευρώπης στο θέμα και με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Τυνησία. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση όμως θεωρεί ότι η κυβέρνηση περιορίζεται σε μέτρα „βιτρίνα”, όπως είναι η συμφωνία με την Αλβανία για μεταφορά αιτούντων άσυλο και ότι αδιαφορεί για την ανάγκη μίας ουσιαστικής ένταξης των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Μ. Βρετανία: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων το δημοσιονομικό έλλειμμα για τον Δεκέμβριο

timesadmin

FT: Ο Σαμίρ Σαχ, εκτελεστικός παραγωγός σε τηλεοπτικό δίκτυο, θα διοριστεί πρόεδρος του BBC

timesadmin

Ερυθρά Θάλασσα: Νέο πυραυλικό χτύπημα των Χούθι σε δεξαμενόπλοιο

timesadmin

Έκκληση του ΟΗΕ για τη σωτηρία 185 Ροχίνγκια σε σκάφος στον Ινδικό Ωκεανό

timesadmin

Τζον Κέρι: Χωρίς την Κίνα και τις ΗΠΑ δεν θα κερδίσουμε τη μάχη για το κλίμα

timesadmin

Στενότητα πόρων και προσωπικού στην Ουκρανία

timesadmin