Νέα-εποχή-για-τις-τράπεζες-με-τέσσερις-κινήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εποχή για τις τράπεζες με τέσσερις κινήσεις

Της Βάσως Αγγελέτου

Δυναμικό comeback καταγράφουν οι ελληνικές τράπεζες στην επενδυτική κοινότητα έπειτα από τρία τρίμηνα ισχυρής κερδοφορίας που τις επανατοποθετούν με αξιώσεις στο ραντάρ των διεθνών αναλυτών.

Στο διήμερο επενδυτικό Roadshow που διοργάνωσαν η ΕΧΑΕ με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο, έπειτα από τρία χρόνια απουσίας, τα επιτελεία των τραπεζών “γεύτηκαν” το ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει ο κλάδος μετά τη δυναμική εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων, όπου είχαν συσσωρευτεί NPEs ύψους 100 δισ. ευρώ περίπου, στον απόηχο της δεκαετούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές του “Κεφαλαίου”, έντονο ήταν το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι αναλυτές στις συναντήσεις τους με τα επιτελεία των τραπεζών για τα business plans του επόμενου έτους − τις κινήσεις που σχεδιάζουν, δηλαδή, τα συστημικά ιδρύματα σε επίπεδο διατήρησης κερδοφορίας, μείωσης λειτουργικών εξόδων και επενδύσεων. “Ερωτηθήκαμε επίμονα για το εάν η ισχυρή κερδοφορία των τελευταίων τριμήνων είναι διατηρήσιμη”, αναφέρει πηγή που συμμετείχε στα ραντεβού με τα επενδυτικά funds. “Τους διαβεβαιώσαμε ότι το τέταρτο τρίμηνο θα είναι ακόμα καλύτερο”, τονίζει η ίδια πηγή.

“Δύσκολα μπορεί να είναι κανείς επιφυλακτικός όσον αφορά την ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, εάν αναλογιστεί τι έχουν περάσει. Η τιτάνια προσπάθεια που κατέβαλαν για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους τους επιτρέπει να ανακτήσουν τα ευρωπαϊκά επίπεδα, παρότι ο δείκτης NPE εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”, σχολιάζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Την αλλαγή σελίδας στον εγχώριο κλάδο σηματοδοτούν τέσσερις θεμελιώδεις κινήσεις που επισημαίνουν οι διεθνείς αναλυτές:

– Δυναμική κερδοφορία: Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 6% σχεδόν φέτος σε συνδυασμό με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο εξάμηνο έχουν δώσει στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα αρκετά “καύσιμα” για να απογειώσουν την κερδοφορία τους με όχημα την πιστωτική επέκταση.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν αποκαλυπτικά και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες κατέγραψαν αθροιστικά κέρδη άνω των 2,8 δισ. ευρώ. Σημαντικό μέρος της κερδοφορίας προέρχεται από έκτακτες πηγές −κυρίως επενδυτικές−, τα οποία ενδεχομένως να μην είναι επαναλαμβανόμενα, πλην όμως συνέβαλαν στη δραστική αλλαγή σελίδας για το bottom line των τεσσάρων οργανισμών. Ταυτόχρονα, εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των οργανικών εσόδων στον κλάδο, με τα έσοδα από χρεώσεις και προμήθειες να συνεισφέρουν σημαντικά στα cash flows των τελευταίων μηνών.

“Οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν τις προσδοκίες κατά 6% σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και κατά 8% σε επίπεδο εσόδων”, αναφέρει η Deutsche Bank στη δική της ανάλυση. “Τα συνολικά έσοδα αναμένεται να διατηρήσουν την ανοδική τους πορεία χάρη στην αύξηση της κερδοφορίας, στα συγκρατημένα κόστη (που εξακολουθούν να εξορθολογίζονται) και, ιδίως, στον σχετικά περιορισμένο αντίκτυπο στις προβλέψεις χάρη στην ανθεκτικότητα του ενεργητικού των τραπεζών”, σημειώνει ο γερμανικός κολοσσός.

– Πιστωτική επέκταση: Έπειτα από περισσότερα από 10 έτη πιστωτικής συρρίκνωσης, οι ελληνικές τράπεζες άνοιξαν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων με σημαντική ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF). Σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου, τα συστημικά ιδρύματα προχώρησαν σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 25,8 δισ. ευρώ, μέγεθος που θα ενισχυθεί περαιτέρω έως το τέλος του έτους. Η δυναμική πιστωτική επέκταση συνέπεσε χρονικά με την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων μετά τον Ιούλιο, ως αποτέλεσμα της αγωνιώδους προσπάθειας της ΕΚΤ να συγκρατήσει τον καλπασμό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

“Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα τραπεζικά συστήματα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, αναφέρει ο επενδυτικός οίκος AXIA σε πρόσφατη ανάλυσή του. Όπως εκτιμά, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τους ισχυρούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης χάρη στο RRF και τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Επιπλέον, τα περιθώρια κέρδους θα παραμένουν υψηλά όσο αυξάνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ, ενώ δεν αναμένεται ουσιαστική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού χάρη στη δυναμική διαχείριση και τη σημαντική διασπορά του χαρτοφυλακίου.

– Επανεκκίνηση μερισμάτων: Μετ’ εμποδίων προσπαθούν τα συστημικά ιδρύματα να επαναφέρουν τα μερίσματα έπειτα από 14 χρόνια μηδενικής επιβράβευσης των μετόχων τους. Παρά την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των κεφαλαιακών τους δεικτών, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank εξήγγειλαν την πρόθεσή τους για διανομή μερίσματος το 2023 για την τρέχουσα χρήση. Πηγές του “Κ”, ωστόσο, αναφέρουν ότι, για να δώσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) το “πράσινο φως” της επιστροφής στα μερίσματα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το οικονομικό έτος προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των ετήσιων οικονομικών μεγεθών. 

Εν τω μεταξύ, εν μέσω σφοδρής ενεργειακής κρίσης, πληθωριστικών πιέσεων και αλματώδους ανόδου των επιτοκίων που συμπιέζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ο SSM ζητά από τις τράπεζες να υιοθετήσουν συντηρητικές στρατηγικές άμυνας, “χτίζοντας” μεγαλύτερα κεφαλαιακά μαξιλάρια. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι η Eurobank θα είναι πιθανότατα η μοναδική τράπεζα που θα έχει τη συγκατάθεση του Επόπτη, έστω και για συμβολική αποκοπή μερίσματος το επόμενο καλοκαίρι. 

– Επενδυτικές κινήσεις: Η πολυετής περίοδος αποεπένδυσης και συρρίκνωσης δίνει οριστικά τη θέση της στην αναπτυξιακή πορεία των τραπεζών, που σύντομα αναμένεται να λάβει και επενδυτικές διαστάσεις. 

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Eurobank ότι αναμένεται να υπεριπλασιάσει το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, με εξαγορά του επιπλέον μεριδίου 13,4%, σηματοδοτεί την ιστορική στροφή των ελληνικών τραπεζών στην εξωστρέφεια και την επέκταση εκτός συνόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank βρίσκεται κοντά στην επόμενη επένδυσή της στα Βαλκάνια, που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Related posts

Εγκαινιάστηκε ο αγωγός Baltic Pipe – Πόσο φυσικό αέριο θα μεταφέρει

timesadmin

Ο Ιωάννης Γιώτης νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

timesadmin

Εγκρίθηκε η δεύτερη πληρωμή, 3,6 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης

timesadmin

Ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων

timesadmin

Αχτσιόγλου: Η βαθύτερη ύφεση του 2020 εκθέτει την κυβέρνηση και τους πανηγυρισμούς της

timesadmin

“Στον αέρα” το αναβαθμισμένο εταιρικό site του ΕΟΤ

timesadmin