Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας αναβαθμίστηκε από την S&P για δεύτερη φορά φέτος, με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης να κρίνει θετικά τη συσσώρευση αποθεματικών ασφαλείας και την αποκλιμάκωση του θηριώδους πληθωρισμού.
Η S&P αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα, σε BB-, με σταθερό το outlook. Η αξιολόγηση της χώρας παραμένει τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Η αυστηρή νομισματική στάση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας επέτρεψε στις αρχές να σταθεροποιήσουν την τουρκική λίρα, να μειώσουν τον πληθωρισμό, να ανασυγκροτήσουν τα αποθεματικά και να αποδολαριοποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.
Η αναβάθμιση ακολουθεί μια ανάλογη κίνηση της S&P και τον Μάιο, η οποία υπογράμμιζε τότε τον βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ νομισματικών, δημοσιονομικών και εισοδηματικών πολιτικών με στόχο την οικονομική εξισορρόπηση.
Έκτοτε, η Τουρκία έχει προσελκύσει εισροές ξένων κεφαλαίων, ιδιαίτερα μέσω των carry trades. Αυτές οι ροές επέτρεψαν στην κεντρική τράπεζα να δημιουργήσει γρήγορα συναλλαγματικά αποθέματα, ενισχύοντας την ικανότητά της να υπερασπίζεται την τουρκική λίρα εάν χρειαστεί. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε απότομα χάρη σε μια περιοριστική νομισματική πολιτική που περιόρισε την πιστωτική ανάπτυξη και συγκρατεί την εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει υψηλός. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν μόνο μια μικρή επιβράδυνση τον περασμένο μήνα, από 49,4% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση.
Μετά την επανεκλογή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν το 2023, η Τουρκία στράφηκε πίσω σε πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές, εγκαταλείποντας τη στρατηγική ανάπτυξης με κάθε κόστος και των χαμηλών επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 50% από μονοψήφιο ποσοστό πέρυσι για να μετριάσει τη ζήτηση και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
“Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εξισορρόπηση των εξωτερικών λογαριασμών της Τουρκίας, η οποία είναι ορατή από τη μείωση του ελλείμματος του κυλιόμενου ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 12 μηνών σε περίπου 1% του ΑΕΠ τον Αύγουστο, τη μείωση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα και τη συνακόλουθη αύξηση του καθαρού συναλλαγματικού αποθέματος”, ανέφερε η S&P.
Νωρίτερα φέτος, τόσο η Fitch Ratings όσο και η Moody’s αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, επικαλούμενες την αυξημένη εμπιστοσύνη λόγω της επιστροφής της χώρας στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.