Νάγκελ-(bundesbank):-Θα-χρειαστούν-και-άλλες-αυξήσεις-επιτοκίων-από-την-ΕΚΤ
ΚΟΣΜΟΣ

Νάγκελ (Bundesbank): Θα χρειαστούν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού, ακόμη και αν αυτό πλήξει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ.

Μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης, “η προοπτική για περαιτέρω βήματα σύσφιξης αυξήθηκε και από την άποψή μου θα πρέπει να έρθει”, δήλωσε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης, στην Ελβετία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο Νάγκελ είναι ένα από τα πιο “γερακίσια” μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να αυξηθεί και πάλι το κόστος δανεισμού. 

Οι παρατηρήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι εμμένει σε αυτή την άποψη, ακόμη και όταν οι οικονομικές προοπτικές γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες, δημιουργώντας το σκηνικό για πιθανές εντάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, εάν τα πιο dovish μέλη τονίσουν τους κινδύνους για την επέκταση.

“Δεν θέλω να κρύψω το γεγονός ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού φέρνει μαζί της επιβαρύνσεις, είναι πιθανό να επιβραδύνει προσωρινά την ανάπτυξη”, είπε. “Αλλά το να μην κάνουμε τίποτα και να αφήσουμε τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους δεν είναι εναλλακτική λύση”. 

Ο Νάγκελ δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να συρρικνώνει το απόθεμα ομολόγων ύψους σχεδόν 5 τρισ. ευρώ που αγόρασε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κρίσεων.

“Μια φάση τόσο υψηλού πληθωρισμού που θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια απλά δεν ταιριάζει με ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο από τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων”.

Ο Νάγκελ δήλωσε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί πού θα βρίσκεται το επίπεδο του λεγόμενου ουδέτερου επιτοκίου, το επίπεδο στο οποίο η νομισματική πολιτική ούτε περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομία.  

Related posts

Ισραήλ: Ανησυχία για τους νέους κανόνες χορήγησης άδειας εισόδου σε αλλοδαπούς στη Δυτική Όχθη

timesadmin

Συνάντηση Τ. Θεοδωρικάκου με τον πρύτανη του ΑΠΘ: “Ενισχύεται η συνεργασία της ΕΛΑΣ και των πανεπιστημίων”

timesadmin

Κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ το γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Πουμπιάνσκι

timesadmin

Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος στη χώρα για άλλους 3 μήνες

timesadmin

Γερμανία-Κ. Λίντνερ: Όχι άλλα χρήματα των φορολογουμένων για τον φίλο του Πούτιν, τον Σρέντερ

timesadmin

Bρετανία: Η Ρωσία ενισχύει τις αμυντικές θέσεις στην κατεχόμενη νότια Ουκρανία

timesadmin