Μ-Αθανασοπούλου:-Μέσα-στο-επόμενο-6μηνο-θα-ρυθμιστούν-μέσω-του-εξωδικαστικού-συμβιβασμού,-χρέη-1-δισ.-ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Αθανασοπούλου: Μέσα στο επόμενο 6μηνο θα ρυθμιστούν μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, χρέη 1 δισ. ευρώ

Στο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν μέσα από την διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κατά τους επόμενους 5 – 6 μήνες, τόνισε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αναχρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι οι οι τράπεζες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ακόμα, για να αποκαταστήσουν το λόγο δανείων προς καταθέσεις. “Η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά η πίστωση βρίσκεται χαμηλά, πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά όλοι για να ‘καθαρίσουμε’ την οικονομία μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ύψος του ιδιωτικού χρέους που υπάρχει στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι “δεν είναι υψηλό σε ό,τι αφορά το μέγεθός του. Αν το συγκρίνουμε με τις υπόλοιπες χώρες σε ποσοστό του ΑΕΠ, είναι κάτω από το μέσο όρο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα δάνειά μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Η εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ βαριά, διότι υπήρχε μία μακρά ύφεση στην οικονομία μας και λόγω και της πολιτικά κακής διαχείρισης του χρέους.

Το σύνολο αυτού του χρέους ήταν γύρω στο 66% το 2017, στο 63% σήμερα, δηλαδή το ιδιωτικό χρέος το οποίο είναι υπερήμερο. Διευκρίνισε πως “έχουμε φορολογικές αρχές που έχουν μεγάλο χρέος και έχουμε χρέος στις τράπεζες”. Ήταν πολύ σημαντικό να βγάλουμε τα NPL από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τα NPL, δυστυχώς, παραμένουν εντός της οικονομίας, απλά μετακινούνται από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών στο χαρτοφυλάκιο των servicers, των εταιρειών εξυπηρέτησης, δηλαδή το πρόβλημα δεν έχει λυθεί επί της ουσίας. Από τον Απρίλιο, είπε, έχουμε σημαντική εισροή νέων αιτημάτων και ολοκλήρωση αιτημάτων. Μηνιαία βλέπουμε μικρή πρόοδο, τόνισε, αλλά συνεχίζουμε τις αναδιαρθρώσεις. “Τους επόμενους 5-6 μήνες, ελπίζουμε να φτάσουμε το 1 δισ. των δανείων με συμβιβασμό”. Αυτή τη στιγμή, “έχουμε 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι σε κάποια ρύθμιση”.

Παράλληλα ανέφερε ότι “αλλάξαμε την κουλτούρα αφερεγγυότητας” όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους.

Από πλευράς του, ο Ελευθέριος Κρητικός, πρώην υποδιοικητής του EΦΚΑ και μέλος ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μίλησε για κάτι που δεν είναι πλέον ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”, αλλά ένα “τέρας στο δωμάτιο” – το πώς δηλαδή “αυτά τα ιδρύματα μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχουν πλέον εύκολα χρήματα, αλλά υψηλά επιτόκια και θα έχουμε μία οικονομική επιβράδυνση. Θα δημιουργήσει ανάγκη για προσαρμογή σε ένα οικονομικό περιβάλλον με πολλές προκλήσεις, μετά την πανδημία και τον πόλεμο”.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης, ο Αϊντάν Ουίλιαμς, πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Ιρλανδίας (NAMA), ο Ξαβιέ Τόρες Ριέσκο, πρόεδρος της Sareb της Ισπανίας και ο Στέφανο Καπιέλο, πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Ιταλίας (AMCO).

Πηγή: Α-

Related posts

ΕΣΕΕ: Οι περισσότερες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα απορρόφησης των αυξήσεων

timesadmin

Β. Κικίλιας: Εργαζόμαστε ώστε να διευρύνουμε τις απευθείας πτήσεις ΗΠΑ-Αθήνα

timesadmin

Καύσιμα: Δεν θα μειώσει τις τιμές το πλαφόν στα κέρδη λέει η αγορά

timesadmin

Υπ. Ανάπτυξης: 27,8 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία από το Ταμείο Ανάκαμψης

timesadmin

Επ. Ανταγωνισμού: Παρουσίασε το sandbox για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα 33,5% του τζίρου των επιχειρήσεων στο α’ τρίμηνο

timesadmin