ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος: Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η πτώση στον αριθμό των ξένων επιβατών

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Με αρνητικό πρόσημο στη διεθνή επιβατική κίνηση έκανε είσοδο ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού για το αεροδρόμιο της Μυκόνου. Παίρνοντας σκυτάλη από τη σερί πτώση των δύο προηγούμενων μηνών, ο Ιούνιος δεν έκανε την εξαίρεση, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ποσοστό της υποχώρησης περιορίστηκε σημαντικά σε σχέση με τον Απρίλιο (-29,1%) και τον Μάιο (-17,5%). 

Ειδικότερα, ο αριθμός των επιβατών στο δίκτυο εξωτερικού τον Ιούνιο έφτασε τους 182.964 επιβάτες, καταγράφοντας πτώση 6% από τους 194.941 επιβάτες που είχαν διακινηθεί τον Ιούνιο του 2022. Από την άλλη, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι, εάν συγκριθεί με τον Ιούνιο του 2019, τότε η εικόνα αλλάζει και το πρόσημο γίνεται θετικό. Συγκεκριμένα, η διεθνής επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου εμφανίστηκε αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, που είχε αγγίξει τους 165.310 επιβάτες. 

Οι επιδόσεις για το πρώτο μισό του έτους 

Σε ό,τι αφορά τώρα, τις επιδόσεις κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, οι διεθνείς επιβάτες διαμορφώθηκαν σε 272.820 έναντι 307.873 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τη μείωση να είναι της τάξεως του 11,4%. Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, που η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού είχε φτάσει τους 284.054 επιβάτες, σημειώνεται μια πτώση της τάξεως του 3% για το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς. 

Οι χώρες από τις οποίες προήλθε ο μεγαλύτερος αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο αεροδρόμιο του νησιού των Ανέμων, τον Ιούνιο, είναι η Ιταλία (σύνολο 49.792), το Ηνωμένο Βασίλειο (40.845), η Γαλλία (20.120), η Γερμανία (12.227), η Ελβετία (10.825), η Αυστρία (7.639), το Ισραήλ (7.619), η Ολλανδία (4.646), η Ρουμανία (3.991) και η Ισπανία (3.937). 

Σχολιάζοντας πρόσφατα τις μέχρι στιγμής επιδόσεις του τουρισμού, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης έκανε λόγο για μια χρονιά, η οποία ξεκίνησε με υψηλούς ρυθμούς, συγκρινόμενη με το πρώτο τετράμηνο του 2022, οπότε παρέμεναν οι πανδημικοί περιορισμοί. 

Παράλληλα, ο κ. Παράσχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι αυτή η σημαντική άνοδος μπορεί να μην εκδηλώνεται σε όλες τις περιοχές, καθώς κάποιοι προορισμοί φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα και κάποιοι να υπολείπονται.

“Μπορεί να έχουν καταγραφεί αδύναμες επιδόσεις τον Απρίλιο ή τον Μάιο σε κάποιες περιοχές, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, πλέον ταξιδεύουν και οι πολίτες μεσαίου εισοδήματος και όχι μόνο οι εύποροι, όπως έγινε κατά κύριο λόγο στη διάρκεια της πανδημίας”, επεσήμανε.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα έτρεξε η αγορά τυχερών παιχνιδιών την τελευταία δεκαετία

timesadmin

Στα ύψη ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων για Ελλάδα στη φετινή σεζόν

timesadmin

Απογείωση του ελληνικού τουρισμού στο δεκάμηνο του 2023

timesadmin

ΥΠΑΑΤ: Συνεχίζονται οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων στην αγορά

timesadmin

Ρεκόρ αιτήσεων φέτος για τα voucher βιβλίων της ΔΥΠΑ

timesadmin

Σε ισχύ η βελτιωμένη πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών

timesadmin