Μόσιαλος-για-μετάλλαξη-omicron:-Η-πλειονότητα-όσων-έχουν-μολυνθεί-είναι-ανεμβολίαστοι,-το-χάπι-θα-είναι-μια-λύση
ΕΛΛΑΔΑ

Μόσιαλος για μετάλλαξη Omicron: Η πλειονότητα όσων έχουν μολυνθεί είναι ανεμβολίαστοι, το χάπι θα είναι μια λύση

Τις εκτιμήσεις του για τον βαθμό μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Omicron παρουσιάσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε μια περίοδο που η νέα παραλλαγή έχει θορυβήσει τον παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. 

«Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ περισσότερο μολυσματική από το αρχικό στέλεχος που βρέθηκε στην Κίνα. Οι γιατροί στη Νότια Αφρική είπαν ότι τα περιστατικά που έχουν δει είναι ήπια περιστατικά μολύνσεων και αφορούν τους κάτω των 40 ετών. Η πλειονότητα άνω των 40 στην Αφρική έχουν κάνει το εμβόλιο» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1  ο καθηγητής.

Επίσης τόνισε ότι «η πλειοψηφία όσων έχουν μολυνθεί είναι ανεμβολίαστοι πάνω από 65% και η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων ήταν μερικώς εμβολιασμένοι. Αυτό είναι κάτι το ενθαρρυντικό».

Μίλησε και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη Ομικρον. «Οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε τα πειραματικά δεδομένα, αλλά και τα κλινικά δεδομένα. Το τέταρτο ερώτημα είναι αν πιάνουν τα φάρμακα. Το πιο πιθανό είναι να μην πιάνουν τα μονοκλωνικά αν δεν πιάνουν τα εμβόλια. Το χάπι της Pfizer της Merk θα πιάνει γιατί στοχεύει σε άλλο μέρος του ιού. Οχι αυτό που έχει μεταλλαχθεί. Το χάπι όμως δεν θα το έχουμε μέχρι τον Ιούνιο. Το χάπι θα είναι μια λύση και για την μετάλλαξη Όμικρον και για άλλες παραλλαγές που ενδεχομένως να εμφανιστούν».

Κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών τάχθηκε, την ίδια στιγμή, ο Ηλίας Μόσιαλοςλέγοντας ότι πρόκειται για ένα αντίστροφα προοδευτικό μέτρο και ότι προσωπικά θα προτιμούσε να ήταν ένα θετικό μέτρο.

«Μετά την εξαντλητική ενημέρωση, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τα οφέλη των εμβολίων, δόθηκαν θετικά μέτρα στους νέους, των 18-25, το voucher των 150 ευρώ. Θα μπορούσε τον Ιούνιο-Ιούλιο να έχει δοθεί ένα κίνητρο στους συνταξιούχους με μείωση της συμμετοχής για το φάρμακο, που είναι πολύ μεγάλη και δυσβάστακτη. Η σύνταξη των 400-500 ευρώ μειώνεται πάρα πολύ, γιατί όλοι παίρνουν φάρμακα σ’ αυτήν την ηλικία» σημείωσε ο κ.Μόσιαλος.

«Τώρα φθάσαμε σε αδιέξοδο. Είμαστε ένα μήνα πριν από το τέλος της χρονιάς, με τα νοσοκομεία να πιέζονται πάρα πολύ, με τη Βόρεια Ελλάδα να μην αντέχει, οι γιατροί να είναι στα όριά τους. Τι θα κάνουν οι γιατροί σ’ έναν μήνα; όταν θα έχουν να αποφασίσουν μεταξύ ενός 70άρη που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και ενός 45χρονου που έχει κάνει το εμβόλιο αλλά είναι ανοσοκατασταλμένος και δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο. Ποιος θα μπει στη ΜΕΘ όταν βρεθούν μπροστά στο δίλημμα; Γιατί αυτά τα διλήμματα είναι πραγματικά. Δεν είναι ότι δεν τα είδαμε στην Ευρώπη. Τα είδαν οι Άγγλοι, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί γιατροί, στο παρελθόν εμείς δεν τα είδαμε ακόμη» πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Επομένως, θα προτιμούσα να έχει γίνει κάτι άλλο, με διαφορετική εισαγωγή των μέτρων και των θετικών κινήτρων, τώρα όμως μπροστά στο αδιέξοδο και μπροστά στα διλήμματα του τι σημαίνει αυτό ή στο στο να κλείσεις πάλι την οικονομία και να γίνει ένα lockdown, το τι σημαίνει να έχεις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, επειδή δεν θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν. Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα», ήταν τα λόγια του κ. Μόσιαλου.

Related posts

Στον αέρα ..οι εργαζόμενοι με θετικό rapid test – O EΦΚΑ πληρώνει 5νθήμερη άδεια ασθενείας μόνο με μοριακό

timesadmin

Ρόδος: Στραγγαλίστηκε ο 75χρονος που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

timesadmin

Πανελλαδικές 2022: Ποιοι υποψήφιοι δικαιούνται το επίδομα των 350 ευρώ

timesadmin

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Μήνυμα 112 να κλείσουν τα παράθυρα οι κάτοικοι – Οκτώ οι νεκροί, μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών

timesadmin

Εξαρθρώθηκε συμμορία που είχε πραγματοποίησει 97 κλοπές στην Αττική, συνελήφθησαν 5 άτομα

timesadmin

Πλεύρης: Το Πάσχα κοντά στην κανονικότητα – Προς πλήρη αποκλιμάκωση για τους εμβολιασμένους

timesadmin