ΥΓΕΙΑ

Μόνο με γονική συναίνεση η χρήση Instagram, TikTok και άλλων social media από παιδιά κάτω των 15 ετών στη Γαλλία

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο γίνεται υποχρεωτική η γονική συναίνεση για παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών που επιθυμούν να χρησιμοποιούν τα social media, όπως Instagram και TikTok.

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος είναι ακόμη αβέβαιη, ειδικά από τη στιγμή που πρέπει να περάσει από το γαλλικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, εξαρτάται ιδίως από τη γνωμοδότηση που θα πρέπει να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμμόρφωσή της με το δίκαιο της ΕΕ.

Στη συνέχεια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έχουν στη διάθεσή τους ένα έτος για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους για νέες εγγραφές και δύο χρόνια για τους υπάρχοντες λογαριασμούς, ακόμη και αν οι τεχνικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης.

Η «ψηφιακή ενηλικίωση» στα 15 έτη στην οποία αναφέρεται το κείμενο δεν είναι νέα: εισήχθη στη Γαλλία το 2018 σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αλλά αυτό το όριο αφορά ευρύτερα την ηλικία κάτω από την οποία απαιτείται η γονική συναίνεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ενός ανηλίκου. Πάνω απ’ όλα, δεν εφαρμόζεται πραγματικά και δεν είχε καμία επίδραση στην πρόσβαση των παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Θεωρητικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ανοιχτά στη Γαλλία για άτομα κάτω των 13 ετών. Ωστόσο, η πρώτη εγγραφή πραγματοποιείται κατά μέσο όρο περίπου στα 8,5 χρόνια και περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 10-14 ετών έχουν παρουσία εκεί, σύμφωνα με τη Γαλλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (CNIL).

Σε περίπτωση αθέτησης των νέων τους υποχρεώσεων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα υφίστανται κυρώσεος, με πρόστιμο έως και 1% του παγκόσμιου τζίρου της εταιρείας.

Το κείμενο επιτρέπει επίσης σε έναν ασκούντα την γονική μέριμνα να ζητήσει την αναστολή του λογαριασμού ενός παιδιού κάτω των 15 ετών. Και απαιτεί τα δίκτυα να ενεργοποιούν μια συσκευή παρακολούθησης χρόνου.

- -

Related posts

Αλλαντίαση: Νέο περιστατικό στην Ευρώπη, αυτή τη φορά από ιατρικό μπότοξ

timesadmin

Νόσος Πάρκινσον: 5 μύθοι που δεν πρέπει πια να πιστεύετε

wp-needuser

Τι να τρώτε στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

timesadmin

Παχυσαρκία: Φάρμακα ή επέμβαση; Τρεις κορυφαίοι επιστήμονες εξηγούν στο iatropedia.gr

timesadmin

6 στους 10 ασθενείς με γλαύκωμα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο

timesadmin

Κορονοϊός: Ο πλήρης εμβολιασμός σώζει ζωές -Τι δείχνει νέα μελέτη για τις σοβαρές περιπτώσεις νόσησης

timesadmin