Μπορέλ:-Αν-το-Ισραήλ-συνεχίσει-την-επιχείρηση-στη-Ράφα,-θα-πιεστούν-οι-σχέσεις-του-με-την-ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ: Αν το Ισραήλ συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα, θα πιεστούν οι σχέσεις του με την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνοντας ότι αυτή η ενέργεια διακόπτει περαιτέρω τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και οδηγεί σε περισσότερους εσωτερικούς εκτοπισμούς, έκθεση σε λιμό και ανθρώπινο πόνο. Τονίζει ότι εάν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, αναπόφευκτα θα ασκούσε μεγάλη πίεση στη σχέση της ΕΕ με το Ισραήλ.

Όπως σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι βρίσκονται καταφύγιο μέσα και γύρω από τη Ράφα και τους έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν σε περιοχές που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς.

“Ενώ η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, το Ισραήλ πρέπει να το πράξει σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να παρέχει ασφάλεια στους αμάχους” υπογραμμίζει.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Ισραήλ να απόσχει από την περαιτέρω επιδείνωση της ήδη δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να ανοίξει ξανά το σημείο διέλευσης της Ράφας.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, το Ισραήλ πρέπει να επιτρέπει και να διευκολύνει την ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους.

“Καλούμε όλα τα μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς” καταλήγει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.

Related posts

IDF: Διασπάσαμε την πρώτη γραμμή άμυνας της Χαμάς – 361 ξένοι υπήκοοι πέρασαν στην Αίγυπτο από τη Ράφα

timesadmin

Η ΕΕ αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων σε τέσσερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης

timesadmin

Αντίποινα Άγκυρας κατά PKK με συλλήψεις στην Τουρκία και αιματηρούς βομβαρδισμούς σε Συρία – Ιράκ

timesadmin

Το κλείσιμο ενός “γύρου” άμεσης αντιπαράθεσης Ιράν – Ισραήλ

James Rollner

Κάτοικοι της Γάζας ζητιανεύουν λίγο ψωμί, την ώρα που οι τιμές των δυσεύρετων τροφίμων εκτοξεύτηκαν

timesadmin

Chesapeake Energy: Μεγάλη πτώση κερδών το γ’ τρίμηνο

timesadmin