Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στο Νταβός πως δεν μπορεί να ανακαλέσει μια περίοδο στη σταδιοδρομία του όπου να υπήρχαν περισσότερες παγκόσμιες προκλήσεις, από τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα και σην Ουκρανία μέχρι τις εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν.
Ο Μπλίνκεν είπε πως σχεδόν κανένα από τα προβλήματα τα οποία θέλει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, απηχώντας σχόλια που έκανε χθες, Τρίτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, ο οποίος έκανε έκκληση για μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία.
Χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στη Γάζα πολύ ανησυχητική, ο Μπλίνκεν είπε πως αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί η κατάσταση είναι ένα παλαιστινιακό κράτος με μια κυβερνητική δομή “που δίνει στους ανθρώπους αυτό που θέλουν και εργάζεται με το Ισραήλ για να είναι αποτελεσματική”.
“Τα δεινά μού ραγίζουν την καρδιά”, είπε στη διάρκεια μιας βασικής συνεδρίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο ελβετικό χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός, προσθέτοντας: “Το ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει”.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ουάσινγκτον ακούει σχεδόν από κάθε χώρα στη Μέση Ανατολή πως θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι στο τραπέζι στις συνομιλίες για το πώς θα επέλθει ένα τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ με τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα.
Και είπε πως η παρουσία της Ουάσινγκτον είναι επιθυμητή και αλλού.
“Υπάρχει μια μεγαλύτερη από ποτέ έμφαση στη σύμπραξη με τις ΗΠΑ”, είπε ο Μπλίνκεν στο ακροατήριο του πάνελ του φόρουμ του Νταβός.
Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε άμεση προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Μπλίνκεν είπε πως δεν πιστεύει πως υπάρχει, αν και οι ΗΠΑ ήταν πάντοτε ανοικτές σε κατάπαυση του πυρός.
Είπε πως σε όρους χρημάτων και πόρων που χρειάζονται για να πληρωθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου, ο ιδιωτικός τομέας επισκέπτεται τη χώρα και πως η διαδικασία “χρειάζεται μια ζωή από μόνη της”.
Μετά τις δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Τσιανγκ που είπε χθες, Τρίτη, πως η Κίνα είναι ανοικτή σε ξένες επενδύσεις, ο Μπλίνκεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν “πολύ άμεσα και με σαφήνεια” το Πεκίνο σε θέματα για τις επιχειρήσεις και αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, υπάρχουν επίσης “τόποι για περισσότερη συνεργασία”.
Ερωτηθείς σχετικά με τις εντάσεις με την Ταϊβάν, όπου το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το Σάββατο, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία του Στενού της Ταϊβάν και είπε πως το νησί έχει μεγάλη θέση στον κόσμο.
Είπε πως όλοι έχουν τα ίδια συμφέροντα, ιδιαίτερα δεδομένου του ρόλου της Ταϊβάν στην παραγωγή ημιαγωγών.
Συνοψίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο, ο Μπλίνκεν χρησιμοποίησε τα λόγια του πρωθυπουργού της Βρετανίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ουίνστον Τσόρτσιλ.
“Όσον αφορά τα δύσκολα πράγματα… όταν περνάς από την κόλαση, συνέχισε να περπατάς”, είπε ο Μπλίνκεν.
- Α-