Μπέιλι-(ΒοΕ):-Απορρίπτει-τη-συζήτηση-για-μείωση-της-ανεξαρτησίας-της-κεντρικής-τράπεζας
ΚΟΣΜΟΣ

Μπέιλι (ΒοΕ): Απορρίπτει τη συζήτηση για μείωση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι απέρριψε τις προτάσεις της φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στο πώς λειτουργεί η Τράπεζα.

Με τον πληθωρισμό σε τροχιά να ξεπεράσει το 13% αργότερα φέτος –που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1980- η Τρας τόνισε ότι θέλει να καθορίσει “μια σαφή πορεία διαδρομής” της νομισματικής πολιτικής και έχει υποσχεθεί αναθεώρηση των αρμοδιοτήτων της ΤτΕ.

Μια σύμμαχος της Τρας, η γενική εισαγγελέας Suella Braverman, έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο και δήλωσε ότι η αναθεώρηση θα εξετάζει τις αποκλειστικές εξουσίες της ΒοΕ να καθορίζει τα επιτόκια.

Ο Μπέιλι απάντησε ότι “είναι κρίσιμο” να διατηρήσουν οι κεντρικές τράπεζες την ανεξαρτησία τους, κάτι για το οποίο η ΒοΕ “είχε ισχυρές απόψεις”.

“Δεν νομίζω από ό,τι βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία σε αυτή τη χώρα να αμφισβητηθεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας”, τόνισε στο BBC Radio σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, μια ημέρα αφότου η ΒοΕ αύξησε τα επιτόκια με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1995 και προέβλεψε μακρά ύφεση.

“Αλλά είμαι πολύ χαρούμενος να συζητήσω με τη νέα κυβέρνηση, ξέρετε, τις λεπτομέρειες και τη φύση του καθεστώτος που ισχύει”.

Στη ΒοΕ δόθηκε επιχειρησιακή ανεξαρτησία σε ό,τι αφορά στη νομισματική πολιτική, από το 1997, όταν της ανατέθηκε η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, ο οποίος είχε καθοριστεί από την κυβέρνηση.

Η Τρας τόνισε ότι είναι καιρός να αναθεωρηθεί αυτή η εντολή, και έχει επίσης προτείνει ότι μα επιστροφή στη θέσπιση στόχου για την προσφορά χρήματος, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Ο Μπέιλι έχει δεχθεί έντονη κριτική για την ΒοΕ από την Τρας και τους υποστηρικτές τους, για το ότι καθυστέρησαν αρκετά να αυξήσουν τα επιτόκια.

Μιλώντας στο BBC τόνισε πως θα αμφισβητήσει αυτές τις επικρίσεις: “υπάρχουν ορισμένα σημεία που ναι, θα πω συγνώμη, δεν συμφωνώ με αυτό”.

Related posts

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι απέλυσε τον επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα

timesadmin

Στα σκαριά το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αμερικανικού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού

timesadmin

Λαγκάρντ σε Ε. Καϊλή: Θα αυξήσουµε κι άλλο τα επιτόκια – Πρέπει να µειωθεί η κατανάλωση ενέργειας

timesadmin

Ρωσία: Οι συλληφθέντες δικηγόροι του Ναβάλνι αφέθηκαν ελεύθεροι

timesadmin

Η Κίνα συνεχίζει τις έρευνες σε άτομα υψηλού προφίλ στον τομέα των ημιαγωγών

timesadmin

Ρωσία: “Σκανδαλώδης” η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου για την κατάρριψη της πτήσης MH17

timesadmin