Μπάιντεν:-Ζητά-τρίμηνη-αναστολή-του-ομοσπονδιακού-φόρου-στα-καύσιμα
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ζητά τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στα καύσιμα

Την προσωρινή αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στη βενζίνη ζήτησε την Τετάρτη από το Κογκρέσο ο Αμερικανικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εντείνοντας την προσπάθειά του να περιορίσει την άνοδο των τιμών του καυσίμου στην αντλία. 

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που κατέθεσε στο Κογκρέσο ο Μπάιντεν προβλέπει την αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης για τρεις μήνες, διάστημα που συμπίπτει με την καλοκαιρινή περίοδο στις ΗΠΑ. Σήμερα, ο ομοσπονδιακός φόρος που επιβάλλεται στη βενζίνη είναι 18 σεντς ανά γαλόνι, ενώ η επιβάρυνση στο ντίζελ είναι 24 σεντς ανά γαλόνι.

Η πρόταση Μπάιντεν έρχεται σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί καταναλωτές, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, βλέπουν τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται από την ταχεία άνοδο του πληθωρισμού και τις συνεχείς αυξήσεις τιμών σε πληθώρα προϊόντων. Ωστόσο, η αύξηση της τιμής της βενζίνης είναι ίσως η πιο αισθητή, με τη μέση τιμή στις ΗΠΑ να ξεπερνά τα 5 δολάρια το γαλόνι για πρώτη φορά στην ιστορία, στις αρχές του μήνα, κάτι που έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενόψει μάλιστα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι ειδικοί, πάντως, εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να προσφέρει κάποια άμεση ανακούφιση στους οδηγούς, αλλά από την άλλη θα μπορούσε επίσης να διατηρήσει τη ζήτηση σε υψηλά επίπεδα, επιδεινώνοντας έτσι τη σφιχτή προσφορά, ενώ προσθέτουν ότι ο βαθμός στον οποίο θα γίνει αισθητή τυχόν αναστολή του φόρου στην αντλία θα εξαρτηθεί από το αν θα παραμείνουν σταθερές και οι τιμές χονδικής πώλησης. 

Αναφέρουν δε ως παράδειγμα τη Νέα Υόρκη, όπου η πολιείται ανέστειλε τον φόρο στη βενζίνη σε μια περίοδο που οι τιμές χονδρικής των καυσίμων ανέβαιναν, με αποτέλεσμα να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος στο πορτοφόλι των καταναλωτών καθώς η χαμηλότερη φορολόγηση αντισταθμίστηκε από τις άνοδο των τιμών χονδρικής.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάιντεν δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κογκρέσου προκειμένου να περάσει η πρόταση αναστολής του ομοσπονδιακού φόρου σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης για τρεις μήνες.

Related posts

Μαλί: Η Γαλλία πρέπει να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της

timesadmin

Η Κομισιόν προτείνει Οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

timesadmin

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 8 νεκροί από επίθεση ενόπλου σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο

timesadmin

Κίνα: Υποχώρησαν τα βιομηχανικά κέρδη εξαιτίας του lockdown τον Απρίλιο

timesadmin

Εξιτήριο πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

timesadmin

Η Ρωσία διευκολύνει τις “απαιτήσεις αναφοράς” για τις τράπεζες

timesadmin