Μνημόνιο-συνεργασίας-ΥΠΕΘΑ-και-Οργανισμού-Φυσικού-Περιβάλλοντος-και-Κλιματικής-Αλλαγής-για-το-περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΘΑ και Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για το περιβάλλον

Σειρά δράσεων και δεσμεύσεων “για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κλιματική κρίση” περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΥΠΕΘΑ) και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) που υπόγραψαν ο γενικός διευθυντής της γενικης διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης υποναύαρχος Δημήτριος Ρυζιώτης και η πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού Μαρία Παπαδοπούλου, κατά τη διάρκεια ειδκής τελετής που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΘΑ, παρουσία των υφυπουργών Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Χαρδαλιά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος Γεώργιου Αμυρά.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, κύριο σκοπό του μνημονίου αποτελεί η ανάπτυξη στρατηγικής και δράσεων για την υποστήριξη υπηρεσιών και ενεργειών που σχετίζονται με θέματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δράσης στους τομείς ενδιαφέροντος της περιβαλλοντικής-ενεργειακής και πολιτικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή του ΥΠΕΘΑ.

Ειδικότερα, με το μνημόνιο συνεργασίας καθορίζεται η δυνητική συνεργασία για θέματα που αφορούν στη(ν):

– Εκπόνηση εγχειριδίου το οποίο θα περιέχει πρακτικές και οδηγίες περιβαλλοντικής εκτίμησης εντός δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, με σκοπό την κατά το δυνατόν μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων εντός των εν λόγω περιοχών.

– Δημιουργία εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού αναφορικά με τις προστατευόμενες περιοχές, την προστασία της βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή, το οποίο θα διαμοιραστεί στο σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Στρατιωτική συμβολή στην επιστήμη (Military Open Science) μέσω της παρακολούθησης πληθυσμών σπάνιων ειδών, τύπων οικοτόπων και φυσικών παραμέτρων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη διάχυση της πληροφορίας στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Το μνημόνιο τέθηκε σε ισχύ με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο μερών και η διάρκεια σχύος του ορίζεται σε τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης κατόπιν σύμφωνης γνώμης των μερών.

Ο Χαρδαλιάς δήλωσε σχετικα: «Το σημερινό μνημόνιο αποτελεί εφαρμογή της κυβερνητικής δέσμευσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η αλληλεπίδραση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τις προκλήσεις και τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική κρίση, ενισχύει την εξωστρέφειά τους συμβάλλοντας στο κοινό καλό και συνδράμοντας το κοινωνικό σύνολο ποικιλοτρόπως και σε πολλαπλά επίπεδα».

Ο κ. Αμυράς ανέφερε σχετικα: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ενώνουμε δυνάμεις με το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και προωθούμε από κοινού πράσινες πολιτικές όχι μόνο στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και στο πεδίο των προστατευόμενων περιοχών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ως ένα άρτια δομημένο περιβάλλον με εξαιρετική αποτελεσματικότητα μας παρέχουν τα εχέγγυα για την επιτυχία στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης».

Ειδήσεις σήμερα:Τροχαίο με Ferrari: Νέο βίντεο, δευτερόλεπτα μετά την πυρκαγιά στο αυτοκίνητοΘρήνος στη Φθιώτιδα: Νεκρός 14χρονος από κορωνοϊόΤραγικό παιχνίδι της μοίρας: Ο Τζώρτζης οδηγούσε σε τροχαίο που σκοτώθηκε φίλος του

Related posts

Με τους «Γιατρούς του Κόσμου» στον Πειραιά ο Άκης Σκέρτσος

timesadmin

Χατζηδάκης: Οι αυξήσεις στους μισθούς και η μείωση της ανεργίας θα εκδικηθούν τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης

timesadmin

Κορωνοϊός – Γεωργιάδης: Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown

timesadmin

Βορίδης: Η θωράκιση των συνόρων της πατρίδας μας, «ανάχωμα» στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία

timesadmin

Αυγενάκης: Είμαστε αντίθετοι με το lockdown στις εξέδρες των γηπέδων

timesadmin

Σκέρτσος: Ο Ρουβίκωνας βανδάλισε το διαμέρισμά μου, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την σύζυγό μου

timesadmin