Το Διαμεσογειακό Φόρουμ της Λιβύης για τη μετανάστευση ξεκίνησε σήμερα στην Τρίπολη, παρουσία ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από 28 μεσογειακές και αφρικανικές χώρες, με στόχο να καθοριστεί ένα πλαίσιο “στρατηγικής” απέναντι στην κρίση της παράτυπης μετανάστευσης.
“Έχουμε ηθική υποχρέωση” απέναντι στους ανθρώπους που “διασχίζουν την έρημο και τη θάλασσα”, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ (TMMF).
Ο Ντμπεϊμπά τάχθηκε υπέρ της χάραξης “μιας νέας στρατηγικής για αναπτυξιακά σχέδια” στις χώρες προέλευσης των ανθρώπων αυτών, ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές επειδή “δεν μπορούμε να λύσουμε αυτήν την κρίση παρά μόνο στη ρίζα της”, όπως είπε.
Η Λιβύη, που απέχει 300 χιλιόμετρα από τις ιταλικές ακτές, είναι μαζί με την Τυνησία μια από τις κυριότερες αφετηρίες για χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο Ντμπεϊμπά επανέλαβε ότι απορρίπτει “κάθε σχέδιο οριστικής εγκατάστασης” των μεταναστών στη Λιβύη, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πρόσφατα ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια αλλοδαποί ζουν στη χώρα (σε σύνολο 7 εκατ. κατοίκων) και το 70-80% από αυτούς πέρασαν παράτυπα στο λιβυκό έδαφος.
Η Λιβύη έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις για κακομεταχείριση των μεταναστών, ακόμη και φόνους, βασανιστήρια, υποδούλωση ή βιασμούς.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, που βρίσκεται στην Τρίπολη, έκανε έκκληση να καταπολεμηθεί “με μια πολυμερή προσέγγιση” η εμπορία ανθρώπων, “ένα από τα ισχυρότερα εγκληματικά δίκτυα στον κόσμο”, όπως είπε. Κατήγγειλε επίσης τις οργανώσεις που “αποφασίζουν ποιος έχει δικαίωμα να ζήσει στη χώρα μας”, υποστηρίζοντας ότι “η παράτυπη μετανάστευση είναι εχθρός της νόμιμης μετανάστευσης”.
Η Μελόνι αναφέρθηκε επίσης στο “Σχέδιο Ματέι” που αφορά τις επενδύσεις στην Αφρική, με βάση μια προσέγγιση “ισότιμης συνεργασίας” ώστε “να επιλυθούν τα προβλήματα των δύο πλευρών” και ευχήθηκε η ιταλική πρόταση “να συμπληρωθεί και από άλλες πρωτοβουλίες” στο επίπεδο της ΕΕ και της G7.
Πηγή: ---