Μητσοτάκης:-Συζητήσαμε-την-δυσαρέσκειά-μας-για-την-Μονή-της-Χώρας-–-Τι-είπε-για-μειονότητες,-Κυπριακό-και-Μέση-Ανατολή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Συζητήσαμε την δυσαρέσκειά μας για την Μονή της Χώρας – Τι είπε για μειονότητες, Κυπριακό και Μέση Ανατολή

Σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μπορούμε να γράφουμε μια παράλληλη ιστορία με τις συμφωνίες μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο αμέσως μετά την συνάντησή τους στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι το σήμερα δεν πρέπει να είναι αιχμάλωτο στο χθες.

Εξέφρασε, δε, την επιθυμία να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές, κάνοντας λόγο για θετικό δρόμο που έχουν διαβεί οι χώρες τον τελευταίο χρόνο.

«Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία. Μια συνάντηση η οποία είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες. Αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση, αλλά ως παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. «Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με μεγάλο όφελος», συνέχισε και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την επίσημη ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου. Είπε ότι είναι ένα από τα πολλά βήματα, ώστε να φτάσουμε στο στόχο να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές.

«Και οι δύο λαοί μας όπως είχα δεσμευτεί απολαμβάνουν καρπούς σημαντικής πρωτοβουλίας, να μπορούν Τούρκοι να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά και η διαδικασία έκδοσης βίζας να διαρκεί μόνο λίγα λεπτά», συμπλήρωσε.

«Και στον κρίσιμο τομέα του μεταναστευτικού η συνεργασία αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και τους άθλιους διακινητές. Πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και οι δύο έχουμε πιεστεί από μεταναστευτικά βήματα και η Ελλάδα ανέκαθεν συμφώνησε και εξακολουθεί να συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ», υπογράμμισε.

Για τις μειονότητες

Οι μειονότητες της χώρας μας, που προσδιορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελούν μία γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την μία πλευρά, η η ελληνική μειονότητα, έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά, εμπλουτίζει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και την στήριξη της τουρκικής πολιτείας, ώστε να ανακουφιστεί για να συνεχίσει να το πράττει.

Στη Θράκη, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά με την ευρωπαϊκή και ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται καθεστώς ίσων ευκαιριών, είπε, και υπογράμμισε ότι σε αυτόν τον στόχο είμαι προσωπικά προσηλωμένος.

Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στις συνθήκες της Λωζάνης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την ευημερία της μουσουλμανικής  μειονότητας της Θράκης εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Υπογράμμισε, δε, την λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. Θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή, είπε και διατύπωσε την ευχή αν την ίδια άνθηση γνωρίζει και ο διαρκώς συρρικνούμενος πληθυσμός του ελληνισμού στην Τουρκία.

Για την Μονή της Χώρας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Μονή της Χώρας, σημειώνοντας πως «είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους».

Για Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Ακόμη, ανέφερε πως συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί. Όμως, συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μόνη βιώσιμη επιλογή η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Για το Κυπριακό

Αναφορικά  με το κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψαν σήμερα στην Άγκυρα.

Για την Χαμάς

«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο Τάγιπ Ερντογάν είπε ότι διαφωνούν με το χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Αυτό μπορεί να γίνει», ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Related posts

Κασσελάκης από Φανάρι: Η πίστη μας να φέρει ειρήνη στη γειτονιά μας και κοινωνική ειρήνη στην Ελλάδα

timesadmin

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι ανατροπές και οι εκπλήξεις σε δήμους της Δυτικής Ελλάδας

timesadmin

Αλέξης Τσίπρας: Στην Λεωφόρο για το Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαλούμ μετά τις κωλοτούμπες Κασσελάκη για το πότε θα υποβάλει το πόθεν έσχες του

timesadmin

Κασσελάκης: Θα παραμείνω αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές εκλογές, έχω τεράστια εντολή

timesadmin

Στέφανος Κασσελάκης: Στις ΗΠΑ τα Χριστούγεννα με τον Τάιλερ – Ποιους προορισμούς θα επισκεφθούν

timesadmin