Μητσοτάκης – Κοινή δήλωση με Ερντογάν: Ανακοινώθηκε η δημιουργία του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Κοινή δήλωση με Ερντογάν: Ανακοινώθηκε η δημιουργία του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου

Το πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας στην Άγκυρα, επισημάνθηκε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις συμφωνίες που υπογράφηκαν για τη σύσταση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, τη συνεργασία στον τομέα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών – με αφορμή τη σεισμική ευπάθεια της ευρύτερης περιοχής – και την υγεία, ενώ επισημαίνεται και ο στόχος διπλασιασμού του όγκου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτήν, αναφέρεται:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκαν στις 13 Μαΐου, στην Άγκυρα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τα αποτελέσματα του 5ου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, και έκαναν απολογισμό της προόδου των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε, με βάση τους πυλώνες του Πολιτικού Διαλόγου, της Θετικής Ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπό την καθοδήγηση των Υπουργών Εξωτερικών.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης του θετικού θεματολογίου που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος σε διάφορους τομείς. Υπογράμμισαν τη σημασία του κοινού σχεδίου δράσης για την οικοδόμηση της οικονομικής συνεργασίας ως βασικού πυλώνα των διμερών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν επίσης τη σύσταση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο θα προωθήσει την επιχειρηματική συνεργασία με βάση συγκεκριμένους και καλά στοχευμένους τομείς, και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διπλασιάσουν τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Αναγνωρίζοντας τις κοινές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της σεισμικής ευπάθειας της περιοχής και υπενθυμίζοντας τους τραγικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023 στην Τουρκία, οι δύο πλευρές σημείωσαν με ικανοποίηση τη σύναψη Μνημονίου Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς της υγείας και των ιατρικών επιστημών.

Οι ηγέτες εξέτασαν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και επιβεβαίωσαν την κοινή τους άποψη ότι το σημερινό κλίμα στις διμερείς σχέσεις συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών τους να συντονίσουν τις εργασίες προς τις επόμενες συναντήσεις στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη.

Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εδραιώσουν το σημερινό θετικό κλίμα σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αθήνας του 2023 για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία, να διερευνήσουν περαιτέρω τομείς συνεργασίας, να συνεχίσουν τις τακτικές ανταλλαγές απόψεων και να διατηρήσουν αποτελεσματικούς διαύλους επικοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα, προς όφελος και των δύο εθνών σε μια ατμόσφαιρα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Ειδήσεις σήμερα:Λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου: Μεγαλώνει ο «σκοτεινός στόλος» του Πούτιν (και συνεχίζει τις δουλειές έξω απ’ τον Λακωνικό Kόλπο)

Βροχές σήμερα και από Πέμπτη… καλοκαίρι – Έρχονται 35άρια, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων

Ο βασιλιάς Κάρολος αποκάλυψε ότι έχασε την αίσθηση της γεύσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο

Related posts

Βρούτσης: Με οποιαδήποτε παράβαση τα γήπεδα θα κλείνουν – Αύριο το χρονοδιάγραμμα για κάμερες και ταυτοπροσωπία

timesadmin

Φλωρίδης: «Χωρίς έλεος» η αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας

timesadmin

Έρχονται αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής – Στο κρατητήριο θα διανυκτερεύσει ο Φλώρος

protothema.gr

Σταθάκης: Πολιτική αυτοκτονία για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή Κασσελάκη – «Προπατορικό αμάρτημα» η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

timesadmin

Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από την αναβίωση της μάχης των Οχυρών στο Ρούπελ

protothema.gr

ΝΔ: Νέος διευθυντής της ΚΟ ο Πέτρος Τζανετάκος

timesadmin