ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Επίσκεψη σε Λετονία και Λιθουανία – Οι θέσεις της Αθήνας πριν την συνάντηση με Ερντογάν

Μητσοτάκης: Επίσκεψη σε Λετονία και Λιθουανία – Οι θέσεις της Αθήνας πριν την συνάντηση με Ερντογάν

Κυριάκος Μητσοτάκης

Επίσκεψη στην Λετονία θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 15:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στη Ρίγα με τον πρωθυπουργό της Λετονίας Κρισιάνις Κάρινς και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.

Στις 16:45, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής της Λετονίας Έντβαρντς Σμίλτενς. Εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Βίλνιους για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και το αναμενόμενο ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη τους συνάντηση έπειτα από 15 μήνες.

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Γεραπετρίτη- Φιντάν, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του συμβούλου του Τούρκου προέδρου Τσαγατάι Κιλίτς.

Στόχος της Αθήνας είναι η διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας, με κόκκινη γραμμή τα ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας. Ενδιαμέσως, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση τους στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ‘Αντονι Μπλίνκεν ο οποίος και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με τον οποίο προωθούν τους κοινούς στόχους της ειρήνης και ευημερίας.

«Αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών. Η χώρα μας επιδιώκει την  επίλυση στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας της μοναδικής διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδα. Θα προσεγγίσουμε το διάλογο αυτό με την ισχύ που μας δίνει την η ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Απαντώντας στις ανησυχίες της αντιπολίτευσης περί της ατζέντας στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι ο αναθεωρητισμός ουδέποτε θα γίνει ανεκτός απ’ την Αθήνα. «Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν αποστρατικοποίηση των νησιών, τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας και είναι εκτός κάθε συζήτησης», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στόχος της Ελλάδας είναι η ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας όμως ότι η χώρα διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Για να πετύχει την ειρήνη και τη σταθερότητα οφείλει να στέλνει το μήνυμα ότι θα προασπίσει με απόλυτη αποφασιστικότητα την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Με το υστέρημα του ελληνικού λαού διαμορφώνουμε μια ισχυρή δύναμη αποτροπής», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Related posts

Με εσωτερική αναδιάταξη η αντικατάσταση Παπασταύρου και Μπρατάκου

James Rollner

Υπουργείο Ανάπτυξης – Σκρέκας: Αύριο ανακοινώνονται παρεμβάσεις στο καλάθι του νοικοκυριού και του μαθητή

timesadmin

Γιώργος Γεραπετρίτης για Τουρκία: Δεν είμαστε αφελείς ούτε αιθεροβάμονες

timesadmin

Εθνική καμπάνια για τη σχολική βία: Πλατφόρμα για καταγγελίες και πολύ πιο αυστηρές ποινές

timesadmin

Υπουργείο Εξωτερικών για την απώλεια του Χρήστου Ζαχαράκι: «Εξαίρετος διπλωμάτης, υπηρέτησε την Ελλάδα»

timesadmin

Το ‘πε και το ‘κανε ο Ράμα: Στη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης για 2 χρόνια – Για «πολιτική τιμωρία» μίλησε ο δικηγόρος του

timesadmin