Μητσοτάκης:-Διαμορφώνεται-δυναμική-για-τον-επαναπατρισμό-των-γλυπτών-του-Παρθενώνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Διαμορφώνεται δυναμική για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα

Για μια νέα εποχή όσον αφορά στις επιστροφές κειμηλίων μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας. Έκανε λόγο για νέα δυναμική που διαμορφώνεται ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph. 

Ο επαναπατρισμός ενός σημαντικού θραύσματος του Παρθενώνα από τη Σικελία στην Αθήνα δείχνει ότι «χτίζεται μομέντουμ» προς τον τελικό επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο, αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ αυτού που συμβαίνει τώρα (με το Ιταλικό Μουσείο) και αυτού που θα μπορούσε να συμβεί με το Βρετανικό Μουσείο» τονίζει ο πρωθυπουργός. 

Μιλώντας στην The Telegraph, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι η Ελλάδα «συνθέτει το παζλ» και η συμφωνία που συνήφθη με ένα ιταλικό μουσείο (σ.σ το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο) θα μπορούσε να αποτελέσει προσχέδιο για μια συμφωνία με τη Βρετανία. 

Τη Δευτέρα το θραύσμα της Σικελίας, που απεικονίζει πιθανότατα τα κάτω άκρα της Θεάς Αρτέμιδας, θα αποκαλυφθεί στο νέο του «σπίτι» στο Μουσείο της Ακρόπολης στην ελληνική πρωτεύουσα, παίρνοντας τη θέση του σε μια αναπαράσταση πλήρους μεγέθους της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα που γίνεται πιο πλήρης με κάθε κομμάτι που επιστρέφεται. 

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το αρχαιολογικό μουσείο Antonino Salinas, το έργο – που απεικονίζει είτε την Άρτεμη είτε την Πείθω – θα δανειστεί στην Αθήνα για τέσσερα χρόνια ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό δύο σημαντικών αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η συμφωνία μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τέσσερα χρόνια, μετά τα οποία η Σικελία σκοπεύει να καταστήσει μόνιμη την επιστροφή υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Το κομμάτι αποκτήθηκε αρχικά από τον Ρόμπερτ Φέιγκαν (Robert Fagan), τον πρώην πρόξενο της Βρετανίας στη Σικελία, και αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο από τη χήρα του το 1820. 

«Ένα σημαντικό βήμα»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τη σύνθεση του παζλ, περιλαμβάνει πολλά μουσεία, όχι μόνο το Βρετανικό Μουσείο»

«Αυτό είναι ένα σημαντικό θραύσμα γιατί είναι αρκετά μεγάλο, είναι μέρος της ζωφόρου που απεικονίζει τους θεούς. Βρίσκεται στη Σικελία για σχεδόν δύο αιώνες και αυτό που είναι σημαντικό είναι η συμφωνία, όχι ως δάνειο, αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει επ’ αόριστον» σημείωσε ο πρωθυπουργός.  

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει αναφέρει ότι το μέλλον των γλυπτών αποτελεί θέμα του Βρετανικού Μουσείου, ενώ το μουσείο λέει ότι εμποδίζεται από νόμο του Κοινοβουλίου να τα επιστρέψει.

Όπως υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα, το Νοέμβριο ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια νέα προσφορά για την επιστροφή των γλυπτών όταν επισκέφθηκε την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ειδήσεις σήμερα:Ύποπτος για δολοφονία συνελήφθη μετά από… 30 χρόνια – Ανεξιχνίαστα εγκλήματα που συγκλόνισαν τον κόσμο

Γαϊτάνης: Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα στα κρούσματα ηλικιών 0-15 ετών

Ξεκίνησε η απευθείας καταχώριση των ληξιαρχικών πράξεων στο Μητρώο Πολιτών από τα προξενεία

Related posts

ΠΑΣΟΚ: Πρόγραμμα, ψηφοδέλτια εθνικών εκλογών και πρόβα συνεδρίου

timesadmin

Στην Ευρωβουλή φέρνουν την αύξηση τελών διέλευσης του Βοσπόρου Ασημακοπούλου και Βόζεμπεργκ

timesadmin

Μάικλ Μπλούμπεργκ: Το ελληνικό οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον συνεχίζει να βελτιώνεται υπό την ηγεσία του Μητσοτάκη

timesadmin

Οικονόμου: Δεν πρόκειται να πάμε σε νέο lockdown, αν χρειαστεί θα εξετάσουμε νέα μέτρα

timesadmin

Ουκρανική κρίση – Παναγιωτόπουλος: Πρωταρχικό μέλημά μας η ασφάλεια των άνω των 100.000 ομογενών

timesadmin

Μητσοτάκης για Παύλο Μπακογιάννη: Τριάντα τρία χρόνια μετά, φάρος για όλους η σκέψη και η προσφορά του

timesadmin