Μητσοτάκης:-Για-την-απόκτηση-των-rafale,-δεν-έχουμε-ανάγκη-την-άδεια-κανενός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Για την απόκτηση των Rafale, δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός

Τα νέα Rafale υποδέχτηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της τελετής άφιξης των αεροσκαφών από τη Γαλλία. 

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλών:  «Πρόκειται για ανακούφιση σύμφωνη με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό άλλωστε διαπερνά κάθε επιλογή μας. Οι ριπές του ανέμου είναι έτοιμες να φυλάξουν τους ελληνικούς ουρανούς. Μέσα στο 2022 θα αφιχθεί και η δεύτερη εξάδα και ως τα μέσα του 2023 η τρίτη, για να ακολουθήσουν αμέσως μετά και τα υπόλοιπα έξι. Η απόκτησή τους συνδέεται με την ανανέωση του υλικού της πολεμικής μας αεροπορίας, που είχε χαρακτηγριστεί κατεπείγουσα, απαντά ωστόσο και στις επίκαιρες ανάγκες της αμυντικής μας θωράκισης και στις συνθήκες πάνω από το εθνικό έδαφος και στο Αιγαίο, συνεχίζοτας την παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, που ξεκινά από τη Μεταπολίτευση. Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, που καθιστά την αεροπορία μας μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας και Γαλλίας, δινοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο, πιο ειρηνικό αύριο για την ευρύτερη περιοχή. Σε λίγο, θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες, με τις οποίες μοιράζονται κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ch9mi5ae2map-se)

Και συνέχισε, αναφέροντας: «Πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση ασφάλειας και την ανάταση της εθνικής αξιοπρέπεια. Για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή ειρήνης».

Για να συμπληρώσει: «Για την απόκτηση των Rafale, δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως με την ίδια αποφασιστικότητα που κλείνουμε την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα διαλόγου. Τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη μοίρα Γεράκι. Όπως “Ιέραξ” ονομάστηκε ένα από τα πρώτα στατιωτικά αεροπλάνα που έλαβε ξανά η Ελλάδα πριν από 110 χρόνια από τη Γαλλία επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα. Καλωσορίζω τους χειριστές των Rafale, που τα έφεραν εδώ από τη Γαλλία, με τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου: Η Ελλάς θα παρακολουθεί πάντα την πρόοδο των εθνών κι έχω την ελπίδα πως δια των αεροπλάνων μας, θα ανυψωθεί η εθνική μας ελπίδα».Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι απαλλάσσονται από κάθε φόρο τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ένστολων.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού

«Κύριες Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριοι αρχηγοί, αγαπητά στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, υπερήφανοι σήμερα εδώ στη Τανάγρα, η Πατρίδα μας υποδέχεται τα νέα αποκτήματα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τα πρώτα έξι από τα συνολικά 24 υπερσύγχρονα Rafale που είναι και τα πρώτα μαχητικά τα οποία εντάσσονται στη δύναμή της ,ύστερα από μία δεκαετία και πλέον. Έναν πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό. Μία νέα σελίδα για τα γαλανόλευκα φτερά, αλλά και ένα σαφές δείγμα της Ελλάδος που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία, οικονομικά και κοινωνικά, αλλά ταυτόχρονα αμυντικά και διπλωματικά.

Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ, 16 μόλις μήνες μετά την παραγγελία τους. Ετοιμοπόλεμα, καθώς τα πληρώματα και το προσωπικό υποστήριξης έχουν ήδη ολοκληρώσει έναν απαιτητικό κύκλο εκπαίδευσης, έχοντας μάθει πολλά από τα μυστικά τους.

Είναι μαζί τα αεροσκάφη με τον προηγμένο εξοπλισμό τους. Οι «ριπές του ανέμου» όπως δηλώνει το όνομά τους, είναι λοιπόν έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς. Μέσα στο 2022 άλλωστε θα αφιχθεί και η 2η εξάδα και μέχρι τα μέσα του 2023 η 3η, για να ακολουθήσουν αμέσως μετά και τα υπόλοιπα έξι αεροσκάφη του συνολικού εξοπλιστικού μας σχεδίου.

Η απόκτηση των νέων μαχητικών συνδέεται ασφαλώς με την ανανέωση του υλικού της Πολεμικής Αεροπορίας μας, η οποία είχε καταστεί κατεπείγουσα. Απαντά, ωστόσο, και στις επίκαιρες ανάγκες της αμυντικής μας θωράκισης. Όπως και στις συνθήκες πάνω από το εθνικό έδαφος και στο Αιγαίο συνεχίζοντας, όπως ειπώθηκε, την παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που ξεκινά ουσιαστικά από τη Μεταπολίτευση. Γενιές ολόκληρες χειριστών και τεχνικών έχουν πλέον εξοικειωθεί με τα χαρακτηριστικά της. Μια πολύτιμη εμπειρία που γίνεται εφόδιο για την ομαλή ένταξη του Rafale στα ελληνικά όπλα.

Πρόκειται όμως και για μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Με άλλα λόγια, τα νέα Rafale που προσγειώθηκαν σήμερα είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή.

Θυμίζω ότι σε λίγο τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τα οποία μοιράζονται όχι μόνο οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μία κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία.

Στην Καλαμάτα το αμέσως επόμενο διάστημα εγκαινιάζεται το νέο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης. Μέσα στο έτος το Πολεμικό μας Ναυτικό θα υποδεχθεί τα πρώτα δύο από τα επτά ολοκαίνουργια ανθυποβρυχιακά του ελικόπτερα καθώς και τις τόσο απαραίτητες τορπίλες για τα υποβρύχιά μας. Ενώ και ο Στρατός Ξηράς θα έχει προμηθευτεί σύγχρονα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης.

Πάνω από όλα όμως επένδυση στην άμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν. Για αυτό και σήμερα από εδώ από την Τανάγρα θέλω να ανακοινώσω μία σοβαρή ανταπόδοση της πατρίδας μας στο μεγάλο έργο που υπηρετούν.

Στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων μας, τις υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία, απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Τους αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς οπλίτες των τριών όπλων και των σωμάτων ασφαλείας. Αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες γιατρούς και νοσηλευτές. Όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που δίνουν τη μάχη της υγείας σε κάθε απομακρυσμένο τόπο.

Μια ανακούφιση για τους ίδιους σύμφωνη πάντα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό άλλωστε διαπερνά κάθε επιλογή μας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν εφαρμογή ενός συνεκτικού προγράμματος το οποίο είχα περιγράψει πριν από ένα χρόνο και ήδη υλοποιείται, ήδη γίνεται πράξη.

Είναι μια απόδειξη όχι μόνο της κυβερνητικής αξιοπιστίας αλλά και της δυνατότητας που έχει η χώρα να εκπονεί πλέον πολυετή και εξαιρετικά σύνθετα σχέδια και να υλοποιεί κάθε φάση τους με ταχύτητα, με συνέπεια και με διαφάνεια. Ανταποκρινόμενοι στα ζητούμενα της συγκυρίας αλλά προβλέποντας και τα μελλοντικά. Αξίζουν για αυτό, κύριε Υπουργέ, συγχαρητήρια στο Υπουργείο Άμυνας αλλά και στα επιτελεία και στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών που εργάστηκαν μεθοδικά για να το πετύχουν.

Η αμυντική πολιτική είναι μέλος της εθνικής πολιτικής γιατί πεποίθηση αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι πως η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδος πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση της ασφάλειάς της και την ανάταση της εθνικής της αξιοπρέπειας.

Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία των πολιτών δίχως σταθερότητα και ελευθερία στη χώρα. Όπως δεν υπάρχει και αληθινός προοδευτικός εκσυγχρονισμός χωρίς να τον συνοδεύει ο υπεύθυνος πατριωτισμός. Σε αυτό το δημιουργικό δίδυμο λοιπόν πιστεύω και για αυτό θα συνεχίσω να εργάζομαι.

Κύριε Αρχηγέ της Πολεμικής Αεροπορίας, χρόνια σας πολλά, στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κυρίες και κύριοι, για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνας της αποτελεί προβολή ειρήνης. Στον 21ο αιώνα άλλωστε δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα. Πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη. Σε όλα αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση.

Αντίθετα, το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας πάντα με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

Σε αυτό το δρόμο βαδίζουν Ελλάδα και Ευρώπη και αυτό το δρόμο θα προστατεύουν από ψηλά τα νέα μας Rafale για την απόκτηση των οποίων προφανώς δεν έχουμε ανάγκη την άδεια κανενός.

Δεν θα κουραστώ, ωστόσο, να επαναλαμβάνω ότι με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοιχτά και τα παράθυρα του διαλόγου, με αυτοπεποίθηση για τις αρχές της που ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες και διαθέτοντας τη δύναμη πυρός, όχι μόνο των νέων όπλων της αλλά κυρίως των επιχειρημάτων της, γιατί τα πρώτα πάντα θα αποτρέπουν τις προκλήσεις ενώ τα δεύτερα θα αποτρέπουν τις συγκλίσεις.

Και σε ένα συμβολικό παιχνίδι της ιστορίας τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη Μοίρα «Γεράκι», όπως «Ιέραξ» βαφτίστηκε και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ένα από τα τέσσερα πρώτα στρατιωτικά αεροπλάνα που παρέλαβε η Ελλάδα, πάλι από τη Γαλλία, πριν από ακριβώς 110 χρόνια. Τότε γεννήθηκε ο στόλος της Πολεμικής μας Αεροπορίας που τώρα ενδυναμώνεται όσο ποτέ. Και μαζί του θεμελιώθηκε και η ελληνογαλλική συμμαχία των τελευταίων δεκαετιών που σήμερα εδραιώνεται ακόμα περισσότερο.

Η προσγείωση εκείνων των πρώτων αεροσκαφών ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συμβεί και με την άφιξη των σύγχρονων απογόνων τους στην Τανάγρα.

Γι’ αυτό και τους καλωσορίζω τους χειριστές, που τα πέταξαν από τη Γαλλία τα ίδια τα αεροσκάφη, με τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου: «Η Ελλάς», είχε πει πριν από 110 χρόνια, «θα παρακολουθεί πάντοτε την πρόοδο των εθνών και έχω την ελπίδα ότι δια των αεροπλάνων μας θα ανυψωθεί και η εθνική ιδέα».

Ας έχουν, λοιπόν, καλές πτήσεις τα νέα μας Rafale και οι άξιοι χειριστές τους και οι τεχνικοί που τα υποστηρίζουν για να προστατεύουν την Ελλάδα και την Ευρώπη ταξιδεύοντας παντού την ειρήνη.

Καλοτάξιδα τα νέα Rafale».

Ειδήσεις σήμερα:Έφτασαν στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale από τη Γαλλία – Πέταξαν πάνω από την ΑκρόποληΘεοδωρικάκος: 180 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν αντιμετωπιστεί από την αστυνομία της ΘεσσαλονίκηςΠώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στην περιουσιακή σας κατάσταση στο Ε9

Related posts

Βίλλα Χουμπέρ: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πάνω στα κύματα του Βοσπόρου

timesadmin

Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκίνησε στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση, στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Δείτε live

timesadmin

Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Πρόκληση μετά την πανδημία η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας

timesadmin

Βουλή: Εντός της ημέρας κατατίθεται η τροπολογία για την κυβερνησιμότητα στους δήμους

timesadmin

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα είναι ισχυρή και τα σύνορά μας στον Έβρο απροσπέλαστα

timesadmin

Στο hub της Boehringer Ingelheim ο Μητσοτάκης για τη νέα επένδυση των 100 εκατ. ευρώ: Η θετική πορεία της χώρας αποπνέει εμπιστοσύνη

timesadmin