Μητσοτάκης:-«Γιατί-δεν-καταθέτει-το-πόθεν-έσχες-του-ο-Στέφανος-Κασσελάκης;»-–-Τι-είπε-για-την-τραγωδία-των-Τεμπών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Γιατί δεν καταθέτει το πόθεν έσχες του ο Στέφανος Κασσελάκης;» – Τι είπε για την τραγωδία των Τεμπών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου, που είναι σε εξέλιξη, σε ερώτηση τι σημαίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη στην οποία αναφέρεται τόνισε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2009 όταν μας χτύπησε η κρίση η Ελλάδα ήταν κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους σχετικά με το κατά κεφαλή εισόδημα, μετά καταρρεύσαμε και τώρα πασχίζουμε να έρθουμε κοντά στην Ευρώπη. Αυτή την πολιτική την υπηρετεί η κυβέρνησή μας σταθερά από το 2009».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ψηφιακό κράτος, στην πληρωμή των συντάξεων στην ώρα τους, στην επιστολική ψήφο. «Η διαδρομή αυτή δεν έχει ακόμα διανυθεί σε όλο της το μήκος. Η σύγκλιση με την Ευρώπη αποκτά σημασία ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε προς όφελος των πολιτών και για μια Ευρώπη πιο ισχυρή. Η Ελλάδα θέλει ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και πιστεύω θα την έχει», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο από αυτά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Με πάτε πολύ μακριά. Ας σταθούμε στο 2024 πριν συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει το 2027». Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ υπήρχαν και στις εκλογές του 2023 και πως και τώρα θα είναι αισθητή η παρουσία τους και θα φανεί στην κάλπη πόσο αισθητή θα είναι. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και η Ευρώπη προσαρμόστηκε στις ελληνικές θέσεις. «Πολύ κοινός τόπος με τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με ανθρώπους οι οποίοι επικαλούνται ψευτοπατριωτισμό και σίγουρα με κόμματα που εργαλειοποιούν τη θρησκεία με τρόπο απροκάλυπτο όπως έχει κάνει ένα συγκεκριμένο κόμμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να κάνει απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του μέχρι τώρα και αν θα κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση, έδειξε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και είπε ότι υπάρχει απόλυτη συνέπεια. Αναφέρθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη, στις αυξήσεις, στις παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η ΝΔ είναι απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και έχει τρία χρόνια μπροστά της. Θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν η αύξηση των μισθών. Είμαστε στο δρόμο για να φτάσουμε στα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό και ο μέσος μισθός πιστεύω θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ. Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής μιας κυβέρνησης που υλοποιεί με συνέπεια την πολιτικής της. Όταν κρίνω ότι χρειάζονται αλλαγές προχωρώ σε αυτές. Δείτε στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη που έχουμε περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τα ζητήματα της οπαδικής βίας», υπογράμμισε.

«Η μείωση της ανεργίας ήταν η πρώτη προτεραιότητα μας και το πετύχαμε»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κληθείς να απαντήσει για την κατάσταση στο χώρο της ανεργίας, είπε ότι η ανεργία έπεσε από το 17% στο 10% και ήταν η πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ το 2019. Τόνισε ότι αυξάνονται οι μισθοί ταυτόχρονα, και πλέον οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν περισσότερα.

“Αυτή είναι και η επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής. Γίνονται επενδύσεις, και υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για καλύτερα πληρωμένους εργαζόμενους” είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι ήδη 100 χιλιάδες συνταξιούχοι εντάχθηκαν στην σχετική πλατφόρμα για εργασία. Αναφέρθηκε στα προγράμματα κατάρτισης που υπάρχουν, με την συμμετοχή αναπήρων ατόμων, την περαιτέρω ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας κλπ. Είπε επίσης οι όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να διευρύνουν τη δεξαμενή των εργαζόμενων, ενώ προσέθεσε ότι όπου είναι απαραίτητο η κυβέρνηση προχωρά σε μετακλήσεις εργαζόμενων από άλλες χώρες κυρίως στον αγροτικό τομέα.

“‘Έχουμε μια πολύ πετυχημένη πολιτική στα ζητήματα εργασίας. Θα γίνουμε Ευρώπη και ως προς το μέσο όρο της ανεργίας τα επόμενα χρόνια” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για το θέμα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ και εξήγησε ότι δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός, και ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό. Κάλεσε δε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν κάτι τέτοιο να προτείνουν πως θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά, και τι φόρους προτείνουν για αυτό.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η χώρα σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μειώνεται ο ΦΠΑ” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο τι αναμένει από την Ευρώπη για το θέμα της ακρίβειας, είπε ότι επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν την έθεσε προ των ευθυνών της ενόψει της επόμενης θητείας της.

“Η κυβέρνηση τα βάζει με πολεθνικές και δεν απολαμβάνει την στήριξη τη αριστεράς. Πιστεύω ότι δεν φοράνε όλοι τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, αλλά επιλέγουν να κάνουν πολιτική κοιτώντας μόνο το εσωτερικό” είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αντιπολίτευση. Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι τελικά η Ευρώπη θα επιβάλει περιορισμούς στις πολυεθνικές ώστε να πληρώνουμε τα προϊόντα το ίδιο όπως αρμόζει σε μια ενιαία αγορά.

Αναφερόμενος στη σημασία των ευρωεκλογών είπε ότι “δεν μετατρέψαμε εμείς σε δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές”. Τόνισε ότι ψηφίζουμε ευρωβουλευτές και η αντιπολίτευση ζητά από τον κόσμο να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας και καθυστέρησης του προγράμματος με το οποίο έχει εκλεγεί. ΝΔ.

“Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης, θα σηκώσουμε το γάντι της πρόκλησης. Λέμε ότι θέλουμε ισχυρή εντολή να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μη δώσουμε στο λαϊκισμό τη δυνατότητα των λεφτόδεντρων. Δεν θα επιστρέψουμε ούτε στο 2012 ούτε στο 2015. Και δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της και επανέρχεται σε λογική ακοστολόγητων παροχών” είπε ο πρωθυπουργός. Ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα κατά του λαϊκισμού και τόνισε ότι οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική σημασία

“Θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη και έχει την ισχυρή νομιμοποίηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την εντολή αυτή” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι κατηγορίες για συγκάλυψη στα Τέμπη είναι άδικες»

«Εγώ θα έθετα ένα ερώτημα στον κ. Κασσελάκη: Γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες τους; Ο κ. Κασσελάκης εισήλθε στην πολιτική πρεσβεύοντας τη λογική των «καθαρών χεριών», το πως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του ενδιαφέρει τους πολίτες, εγώ θα παραμείνω στην υπόσχεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του έως τις Ευρωεκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης, που παραχωρεί αυτήν την ώρα από τα Χανιά.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, δε, ότι δεν έχει ακούσει καμία πρόταση από τον Στέφανο Κασσελάκη γύρω από τις ευρωπαικές πολιτικές και επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσεγγίσει τον εκλογικό πήχη, που έχει θέσει. «Το βράδυ των εκλογών όλοι θα κάνουμε ταμείο και θα ακούσουμε τα μηνύματα, που έστειλαν οι πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Σε ερώτηση για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε εκ νέου ότι όσο υπάρχει ακρίβεια η κυβέρνηση θα είναι πάνω από το πρόβλημα μέσω και σειράς στοχευμένων πολιτικών.

«Η ακρίβεια πράγματι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας, ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι η αύξηση των μισθών αποτελεί τη μόνιμη απάντηση έναντι της ακρίβειας, ενώ εξυπηρετεί και το στόχο της σύγκλισης με την Ευρώπη».

Σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση συγκαλύπτει τυχόν κυβερνητικές ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απήντησε ότι « οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι άδικες, γιατί η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει προς τη Δικαιοσύνη όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις ώστε η υπόθεση να τελεσιδικήσει σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της. Σας φαίνεται αυτό για συγκάλυψη; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, όποιος δεν έχει να βγει να το πει, θεωρώ ότι θα κάνει λάθος. Η κυβέρνηση είναι πάντοτε διαθέσιμη να συζητήσει θεσμικά στη Βουλή τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών, αλλά προς ώρας δεν έχουμε δει να κατατίθεται τέτοιο αίτημα».

Related posts

Ο Μητσοτάκης για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Επικίνδυνα τα deep fakes σε ένα εκλογικό περιβάλλον

timesadmin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποδέχτηκε στο Μαξίμου τους φοιτητές που φέρνουν την «επανάσταση» στη διάγνωση του Πάρκινσον

timesadmin

Επιστολική ψήφος: Ξεπέρασαν τις 120.000 οι εγγραφές στην πλατφόρμα ενόψει ευρωεκλογών

protothema.gr

Αλλάζουν τα δεδομένα στη Βόρεια Μακεδονία μετά την ανάδειξη της φιλορωσικής κυβέρνησης – Η ανάλυση του Κωνσταντίνου Φίλη στον ΑΝΤ1

wp-needuser

Μητσοτάκης: Αύριο η παρουσίαση του master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: Στο Εκτελεστικό Γραφείο η τύχη Παπανώτα – Στην ατζέντα και το «θαύμα» Κασσελάκη

James Rollner