Μην-το-παρακάνετε-με-την-γυμναστική:-Η-υπερβολική-άσκηση-μπορεί-να-επηρεάσει-το-ανοσοποιητικό-σας
ΥΓΕΙΑ

Μην το παρακάνετε με την γυμναστική: Η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας

Μην-το-παρακάνετε-με-την-γυμναστική:-Η-υπερβολική-άσκηση-μπορεί-να-επηρεάσει-το-ανοσοποιητικό-σας

Η υπερβολικά έντονη άσκηση θα μπορούσε να καταστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, υποστηρίζει μια μελέτη.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της τακτικής άσκησης και της γυμναστικής για την υγεία μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αδιαμφισβήτητα και επιστημονικά αποδεδειγμένα.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2023, η οποία δημοσιεύθηκε στο Military Medical Research, υποστηρίζει ότι αν το παρακάνετε με την γυμναστική μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Η μελέτη ανέλυσε περισσότερα από 4.700 δείγματα από το πλάσμα του αίματος, τα ούρα και το σάλιο, από 11 πυροσβέστες πριν και μετά από 45 λεπτά έντονης άσκησης που μετέφεραν έως και 20 κιλά εξοπλισμό σε λοφώδες έδαφος..

«Τα άτομα που είναι σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού αμέσως μετά από έντονη άσκηση», δήλωσε ο Ερνέστο Νακαγιάσου, βιοϊατρικός επιστήμονας του Εθνικού Εργαστηρίου Βορειοδυτικού Ειρηνικού (PNNL).

Ενώ υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα μεταξύ υγιών ατόμων μπορεί να ευνοήσει το ανοσοποιητικό σύστημα μακροπρόθεσμα, αυτό που συμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα αμέσως μετά από έντονη άσκηση είναι αμφιλεγόμενο.

Υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η έντονη άσκηση αυξάνει τον κίνδυνο ευκαιριακών λοιμώξεων, και μόνο ελάχιστες προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού σε αθλητές, σε σύγκριση με άλλες ομάδες ανθρώπων, μετά από έντονες δραστηριότητες. Ο συσχετισμός μεταξύ της άσκησης και των λοιμώξεων δεν είναι αρκετά ισχυρός για να πούμε με σιγουριά ότι αυτή είναι η αιτία.

Δείτε επίσης: Πως ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

«Θέλαμε να εξετάσουμε αναλυτικότερα στο τι συμβαίνει στο σώμα και να δούμε αν είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τον κίνδυνο από την εξάντληση στα πρώτα της στάδια», εξήγησε η χημικός του PNNL, Kristin Burnum-Johnson.

Όπως και σε προηγούμενες μελέτες, η νέα έρευνα εντόπισε πιθανά σημάδια καταστολής του ανοσοποιητικού στους πυροσβέστες που συμμετείχαν.

Ανάμεσα στις αναμενόμενες φυσικές αλλαγές που βοηθούν το σώμα μας να διατηρήσει την αύξηση των υγρών, της ενέργειας και του οξυγόνου που απαιτεί η άσκηση, παρατηρήθηκε μείωση των μορίων που βοηθούν στην φλεγμονή.

Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για τη βραχυπρόθεσμη λειτουργία του ανοσοποιητικού

«Η μείωση των φλεγμονωδών μορίων που παρατηρήσαμε στο σάλιο μετά την έντονη σωματική άσκηση μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν προσαρμοστικό μηχανισμό για τη βελτίωση της ανταλλαγής αερίων ως απάντηση στην υψηλότερη ζήτηση οξυγόνου στα κύτταρα», αναφέρουν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: Ανοσοποιητικό σύστημα και παιδί: Ποιες τροφές, βιταμίνες και καλές συνήθειες το ενισχύουν

Υπήρξε αλλαγή και στο στοματικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων, όπως υποστηρίζουν. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων που βρέθηκαν στα στόματα των πυροσβεστών μετά την έντονη δραστηριότητά τους, πιθανώς για να αντισταθμίσουν την καταστολή του ανοσοποιητικού.

«Ωστόσο, αυτή η αύξηση στα αντιμικροβιακά πεπτίδια δεν είχε καμία επίδραση στην αναστολή της ανάπτυξης του E. coli «, εξηγεί ο Nakayasu, «υποδηλώνοντας περιορισμένη ικανότητα αντιμικροβιακών πεπτιδίων εντός της στοματικής κοιλότητας για προστασία από μολύνσεις».

Δείτε επίσης: Κάπνισμα: Οι επιπτώσεις του στο ανοσοποιητικό μπορεί να διαρκέσουν χρόνια [μελέτη]

Φωτογραφία iStock

The post Μην το παρακάνετε με την γυμναστική: Η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας appeared first on coollife.gr.

Related posts

8 βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για το συκώτι μας

James Rollner

Σημαντικό επίτευγμα: Κοριτσάκι έκανε μεταμόσχευση νεφρού χωρίς κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος

timesadmin

5 «αθώα» συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν πρόβλημα στην καρδιά

timesadmin

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, δείχνει νέα ανατρεπτική μελέτη

James Rollner

Ήρθε στην Ελλάδα η συνδρομή για Facebook και Instagram χωρίς διαφημίσεις

timesadmin

Καύσωνας: Εκ νέου συστάσεις για να αποφευχθούν θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

timesadmin