Μην-αμελείτε-ένα-τέτοιο-σημάδι-στο-πρόσωπο:-Πιθανό-σύμπτωμα-σοβαρού-αυτοάνοσου-νοσήματος
ΥΓΕΙΑ

Μην αμελείτε ένα τέτοιο σημάδι στο πρόσωπο: Πιθανό σύμπτωμα σοβαρού αυτοάνοσου νοσήματος

-

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Αν και πολλοί εστιάζουν στο να το διατηρήσουν νεανικό και χωρίς ρυτίδες, ξεχνούν ότι είναι και ένα μέσο όπου αποτυπώνονται πιθανά προβλήματα υγείας από άλλα μέρη του σώματος.

Αν ξαφνικά βγάλετε σπυράκια, ή έχετε αποχρωματισμό, ή εξάνθημα, μπορεί να έχετε κάποια αυτοάνοση κατάσταση, μια αλλεργία, έναν ιό ή ακόμα και καρδιακή νόσο.

Και αν παρατηρήσετε ένα συγκεκριμένο εξάνθημα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ίσως είναι καιρός να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για κάποια εξέταση αίματος.

Ένα εξάνθημα “σαν πεταλούδα” στο πρόσωπο είναι πιθανός δείκτης ενός αυτοάνοσου νοσήματος που λέγεται λύκος

Εάν παρατηρήσετε ένα κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο, που εκτείνεται στα μάγουλα και στη γέφυρα της μύτης, μπορεί να είναι σύμπτωμα λύκου.

λύκος

Λόγω του σχήματός του είναι γνωστό και ως “εξάνθημα πεταλούδα”. Είναι συνήθως κοκκινωπό, ροζ ή μοβ σε απόχρωση και μπορεί να εμφανιστεί ως κηλιδωτό, ή λείο, ή με ανάγλυφη επιφάνεια. Αν και το εξάνθημα της πεταλούδας μπορεί να έρθει και να φύγει μέσα σε μια περίοδο ημερών ή εβδομάδων, μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός ευρέος φάσματος υποκείμενων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του λύκου.

Όπως αναφέρει η δρ. Maryann Mikhail στο GoodRx, το εξάνθημα αυτό θεωρείται στην πραγματικότητα ένα ενδεικτικό σημάδι του λύκου. Μάλιστα, περίπου το 50% όλων των ασθενών με λύκο αναπτύσσουν εξάνθημα πεταλούδα, σύμφωνα με το Κέντρο Λύκου του Johns Hopkins.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, όπως ονομάζεται, είναι μια περίπλοκη αυτοάνοση νόσος, που εκτός το δέρμα επηρεάζει τους νεφρούς, τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και τις αρθρώσει. Άλλα συμπτώματα του λύκου περιλαμβάνουν:

  • κόπωση
  • απώλεια μαλλιών
  • ευαισθησία στο φως
  • ξηροφθαλμία
  • ομίχλη του εγκεφάλου
  • πόνο στις αρθρώσεις

λύκος

Λύκος: Το εξάνθημα της πεταλούδας συχνά μπερδεύεται με ηλιακό έγκαυμα ή ροδόχρου ακμή

Το εξάνθημα της πεταλούδας είναι επίσης ένα κοινό σημάδι της ροδόχρου ακμής, ή μιας βακτηριακής λοίμωξης, που ονομάζεται κυτταρίτιδα, ή της νόσου του Lyme (βορρελίωση). Μπορεί επίσης να μοιάζει αρχικά με ηλιακό έγκαυμα.

Επομένως, είναι απολύτως πιθανό να το αμελήσετε ως κάτι περαστικό, ή ο γιατρός σας να το μπερδέψει, ειδικά για τη ροδόχρου ακμή. Αν και ένα εξάνθημα ροδόχρου ακμής μπορεί να μοιάζει με λύκο, η διαφορά είναι ότι ένα εξάνθημα λύκου δεν έχει κόκκινα εξογκώματα που είναι τυπικά στην ροδόχρου ακμή.

Επειδή μπορεί εύκολα να συγχέεται με άλλες παθήσεις, εάν παρατηρήσετε αυτό το εξάνθημα, μιλήστε με τον γιατρό σας για κάποια εξέταση αίματος. Εκεί μπορεί να εντοπιστούν αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα, αντιπυρηνικά αντισώματα, ή χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, που είναι δείκτες για λύκο.

λύκος

Γενικά, ο λύκος μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι γνωστός ως μια νόσος που «μιμείται» τα συμπτώματα διαφόρων άλλων νοσημάτων. Σύμφωνα με την ειδικό Marisa Zeppieri, μια συγγραφέα με λύκο που ίδρυσε το LupusChick, “τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται και μιμούνται πολλές άλλες ασθένειες”. Αυτό συχνά οδηγεί σε λανθασμένες διαγνώσεις και ακατάλληλα σχέδια θεραπείας. Σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη του LupusChick το 2016, “το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ των αρχικών συμπτωμάτων και της διάγνωσης είναι έξι χρόνια”.

Σύμφωνα με το Κέντρο Λύκου στο Johns Hopkins, ο λύκος επηρεάζει περίπου 1 στους 2.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και το 90% από αυτούς είναι γυναίκες. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αρχικά σε ηλικία 10 έως 30 ετών, αλλά, όπως το εξάνθημα πεταλούδα, μπορεί να είναι εύκολο να τα αγνοήσει κανείς.

«Ο λύκος δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί επειδή τα σημάδια μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα μπορεί ακόμη και να επικαλύπτονται με άλλες διαταραχές, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία εξέταση που να μπορεί να διαγνώσει τον λύκο«, αναφέρουν ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Utah Health. «Εάν υπάρχει υποψία συστηματικού λύκου, πραγματοποιούμε εξετάσεις αίματος και ούρων εκτός από τη φυσική εξέταση για να φτάσουμε σε διάγνωση».

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.hopkinslupus.org, https://www.healthline.com, https://www.everydayhealth.com, https://lupuschick.com, https://healthcare.utah.edu, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλέστε γιατρό αν αρχίσετε να νιώθετε έτσι όταν ανάβετε τη θέρμανση στο σπίτι

Έμφραγμα κι εγκεφαλικό: 40% αυξημένος κίνδυνος από φάρμακο που παίρνουν ολοένα και περισσότεροι

Νιώθετε «τσιμπήματα» ή «κάψιμο» στις πατούσες; Ποια μπορεί να είναι η αιτία

Σοβαρή μακροχρόνια νόσος συνδέεται με αυτό το πρόβλημα στα δόντια

The post Μην αμελείτε ένα τέτοιο σημάδι στο πρόσωπο: Πιθανό σύμπτωμα σοβαρού αυτοάνοσου νοσήματος appeared first on coollife.

Related posts

Γιορτές: Οι συστάσεις του CDC για να κάνετε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας

timesadmin

Οι 5 βασικοί τρόποι με τους οποίους οι χάκερ κλέβουν κωδικούς – Πώς να τους σταματήσετε

timesadmin

Αντισυλληπτικά: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να εκδηλώσουν θρόμβωση

timesadmin

Καρκίνος του πνεύμονα: Τα στάδια και ο τρόπος αντιμετώπισης αναλόγως με τον τύπο

timesadmin

Ψωρίαση σε όλο το σώμα: Φοιτήτρια έγινε έτσι από λάθος που λέει ότι έκανε με το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

timesadmin

Αυτά τα προβλήματα σε μάτια και όραση είναι πιθανά σημάδια εγκεφαλικών προβλημάτων

timesadmin