ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενική περίοδος χάριτος σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις 102 δισ. ευρώ

Του Τάσου Δασόπουλου

Την επιτακτική ανάγκη ορθής και πλήρους αξιοποίησης κοινοτικών πόρων 72 δισ. ευρώ οι οποίοι θα κινητοποιήσουν ιδιωτικούς πόρους 30 δισ. δημιουργώντας πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και την κοινωνία επεσήμανε πριν λίγη ώρα στην ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Περιγράφοντας το πλάνο δράσης για την αξιοποίηση των πόρων τον Ταμείο Ανάκαμψης της Προγραμματικής περιόδου 2021-207 των ΣΔΙΤ και την αύξηση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την κωδικοποίησε σε έξι άξονες.

Ο πρώτος είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης των 106 επενδύσεων και τοων 86 μεταρρυθμίσεων του Ελλάδα 2.0. που χρηματοδοτείται ως γνωστό από πόρους του ΤΑΑ. Σε αυτό το πεδίο ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι το Υπουργείο αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρίτης δόσης του ΤΑΑ που αφορά 1,7 δις ευρώ επιδοτήσεων θα πρέπει μέχρι και το τέλος Αυγούστου να έχουμε υποβάλει το αίτημα για χρηματοδότηση με 5 δισ. ευρώ το νέου τμήματος του Ελλάδα 2.0. του REpowerEU. Μέχρι τότε τοποθέτησε χρονικά την ολοκλήρωση της ελληνικής πρότασης για το νέο το προσάρτημα του Ελλάδα 2.0. αλλά και της πρότασης για την ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος, ενώ στις αρχές του 2024 τοποθέτησε την υποβολή της αίτησης για την 4η δόση του ΤΑΑ. 

Δεύτερος στόχος θα είναι η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ 2021-2027 ο οποίο όπως είπε σκιαγραφεί το αναπτυξιακό σχέδιο της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.

Τρίτος στόχος θα είναι η προώθηση και ολοκλήρωση μέρους έστω των 43 έργων συνολικού προϋπολογισμού 6,3 δισ. ευρώ που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα μέσω ΣΔΙΤ 

Τέταρτος στόχος θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που θα έχει σε ορίζοντα τετραετίας ένα εθνικό σκέλος που θα φτάνει συνολικά τα 63 δισεκατομμύρια.

Πέμπτος στόχος θα είναι η κωδικοποίηση της διάσπαρτης νομοθεσίας που διέπει την υλοποίηση δημοσίων επενδύσεων και την ενοποίηση τω υλοποιουμένων και μελλοντικών επενδύσεων σε ένα φορέα.

Τέλος, ως έκτο στόχο ο κ. Παπαθανάσης έθεσε την αύξηση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των εργαλείων της Ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας και των θυγατρικών τους θύμισε μάλιστα και τον επιμέρους στόχο για αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν κατά 60.000.

Related posts

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 62,1 εκατ. ευρώ το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ουκρανίας το 2022

timesadmin

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2023

timesadmin

“Απογειώθηκαν ” τα παγκόσμια αεροδρόμια – Στα πιο πολυσύχναστα το Ελ. Βενιζέλος

timesadmin

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των ακινήτων την τελευταία τριετία στην Αττική – Ο χάρτης ανά περιοχή και τετραγωνικό

wp-needuser

Κλείνει στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

timesadmin

ΤτΕ: Μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το α’ εξάμηνο, με τουριστική ώθηση

timesadmin