Με-+8%-σε-σχέση-με-πέρσι-τρέχουν-οι-τιμές-των-ξενοδοχείων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με +8% σε σχέση με πέρσι τρέχουν οι τιμές των ξενοδοχείων

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Με αύξηση 8% σε σύγκριση με πέρσι “τρέχουν” οι τιμές των ξενοδοχείων, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. 

Ειδικότερα, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία για τον Απρίλιο 2024 εκτιμάται 50%, έναντι 44% που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο του 2023. Η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου ανέβηκε στα 97€, από 89€ για τον ίδιο μήνα του 2023.

Το 35,8% των εποχικής λειτουργίας και το 88,4% των συνεχούς λειτουργίας ήταν ανοικτά. Οι ισορροπίες αυτές αναμένεται να αλλάξουν στην έρευνα του Μαΐου, καθώς ανοίγει η σεζόν για τους τουριστικούς προορισμούς.

Σημειώνεται πως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος έχει αναθέσει στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων  την εκπόνηση μηνιαίας έρευνας για την παρακολούθηση της πορείας των βασικών ξενοδοχειακών μεγεθών κατά το 2024.

Το Μάρτιο η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου ήταν στα 78 ευρώ, όταν πέρσι τον ίδιο μήνα ήταν στα 67 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας το Μάρτιο ήταν στο 48% από 46% πέρσι. Το 83% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας ήταν ανοικτό.

Η ανοδική τάση στις τιμές των ξενοδοχείων, όπως κατέγραψε το ΙΤΕΠ, είχε γίνει εμφανής ήδη από την αρχή της χρονιάς. Από 63 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2023, η μέση τιμή είχε φτάσει φέτος στα 78 ευρώ. Αντίστοιχα, η πληρότητα στα ξενοδοχεία από 38% που ήταν πέρσι τον Ιανουάριο, κυμάνθηκε φέτος στο 41%. 

Το Φεβρουάριο ήταν ανοικτό το 72% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, με τη μέση πληρότητα να φτάνει το 45% και τη μέση τιμή δωματίου στα 71 ευρώ.

Οι ξενοδόχοι περιμένουν μια καλή τουριστική σεζόν, έχοντας πετύχει από πέρσι αύξηση κατά μέσο όρο 10% στις τιμές στα συμβόλαια με τους tour operators. Την ίδια ώρα, η άνοδος των αφίξεων από το εξωτερικό “δρομολογεί” βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις (το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ΤτΕ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 28,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 942,0 εκατ. ευρώ). 

Υπενθυμίζεται πως ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2023  αυξήθηκε κατά 23% σε σχέση με το 2022 και έφτασε τα 10,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 12,6%  σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά  και ξεπέρασε τις 208.000 θέσεις εργασίας.

Related posts

Η εξαίρεση της μπύρας: Μεγαλύτερη ανάπτυξη της επώνυμης σε σχέση με την ιδιωτική ετικέτα

timesadmin

Ρεκόρ κρατήσεων για το εξωτερικό από τους Έλληνες φέτος

timesadmin

Αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό: Έως 28% το επιπλέον “κούρεμα” – 3% σταθερό επιτόκιο για 3 έτη

timesadmin

Κ. Χατζηδάκης: Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η ελληνική οικονομία

wp-needuser

Βασίλης Καζάς (Grant Thornton): Το ΤΑΑ κομβικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας

timesadmin

Ακριβά και φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Πώς το εξηγούν οι ακτοπλόοι

timesadmin