Με-το-Νόμπελ-Οικονομίας-τιμήθηκαν-ο-Ντάρον-Ατζέμογλου,-ο-Σάιμον-Τζόνσον-και-ο-Τζέιμς-Α.-Ρόμπινσον
ΚΟΣΜΟΣ

Με το Νόμπελ Οικονομίας τιμήθηκαν ο Ντάρον Ατζέμογλου, ο Σάιμον Τζόνσον και ο Τζέιμς Α. Ρόμπινσον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:04

Με το Νόμπελ Οικονομίας 2024 τιμήθηκαν σήμερα οι Ντάρον Ατζέμογλου (ΗΠΑ/Τουρκία), Σάιμον Τζόνσον (Βρετανία/ΗΠΑ) και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον (Βρετανία/ΗΠΑ) “για μελέτες σχετικά με το πώς οι θεσμοί διαμορφώνονται και επηρεάζουν την ευημερία”, ανέφερε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

BREAKING NEWS
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2024 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel to Daron Acemoglu, Simon Johnson and James A. Robinson “for studies of how institutions are formed and affect prosperity.”… pic.twitter.com/tuwIIgk393

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 14, 2024

Το υψηλού κύρους βραβείο είναι το τελευταίο βραβείο που απονέμεται φέτος η αξί του ανέρχεται σε 1,1 εκατ. δολάρια.

“Η μείωση των τεράστιων εισοδηματικών διαφορών μεταξύ των χωρών είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Οι βραβευθέντες απέδειξαν τη σημασία των κοινωνικών θεσμών για την επίτευξη αυτού του στόχου”, δήλωσε ο Τζέικομπ Σβένσον, πρόεδρος της Επιτροπής για το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών.

Το βραβείο οικονομικών επιστημών δεν είναι ένα από τα αρχικά βραβεία για την επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη που δημιουργήθηκαν με τη διαθήκη του εφευρέτη του δυναμίτη και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ και απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901, αλλά μια μεταγενέστερη προσθήκη που καθιερώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας το 1968.

Στους παλαιότερους νικητές περιλαμβάνονται πολλοί σημαντικοί στοχαστές, όπως ο Μίλτον Φρίντμαν, ο Τζον Νας – τον οποίο υποδύθηκε ο ηθοποιός Ράσελ Κρόου στην ταινία του 2001 “A Beautiful Mind” – και, πιο πρόσφατα, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι.

Πέρυσι, η οικονομική ιστορικός του Χάρβαρντ Κλαούντια Γκόλντιν κέρδισε το Νόμπελ για το έργο της που αναδείκνυε τις αιτίες της ανισότητας των μισθών και της αγοράς εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Related posts

Σομαλία: 32 νεκροί από τρομοκρατική επίθεση σε τουριστική παραλία στο Μογκαντίσου

timesadmin

Δυτική Όχθη: Πέντε νεκροί από ισραηλινό πλήγμα σε προσφυγικό καταυλισμό

wp-needuser

Nvidia: Η “εταιρεία της χρονιάς” εκτόξευσε κατά 262% τα έσοδα στο α’ τρίμηνο

James Rollner

Εκλογές ΗΠΑ: Περισσότερη πολιτική, λιγότερο δράμα θέλουν οι ψηφοφόροι στην τηλεμαχία Χάρις-Τραμπ

James Rollner

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία – Ιμάμογλου: “Νικήσαμε” το σύνθημα για την επανεκλογή του

wp-needuser

Ρωσία: Συνελήφθη ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού

James Rollner