Με-μεγάλες-αβεβαιότητες-ο-προϋπολογισμός-του-2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεγάλες αβεβαιότητες ο προϋπολογισμός του 2023

-|- 

Το κόστος αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και η πορεία της ΕΕ είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει στην υλοποίησή του ο Προϋπολογισμός του 2023, ο οποίος θα οριστικοποιηθεί λίγο πριν την επόμενη Δευτέρα, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή. 

Οι προβλέψεις και οι παραδοχές του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, βασίζονται στο ότι το βάρος από την ενεργειακή κρίση, θα είναι μικρότερο την επόμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι τα περίπου 6- 6,5 δισ. ευρώ που θα διαθέσει ο προϋπολογισμός το 2022 για μέτρα στήριξης, θα πρέπει να μειωθούν στο μισό τον επόμενο χρόνο. Τούτο, τη στιγμή που κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και κυρίως του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη. 

Από τον περιορισμό του κόστους για τα μέτρα στήριξης αλλά και την πορεία των εσόδων ​(τα οποία ​θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη αλλά και από το επίπεδο των τιμών​)​, θα ​φανεί  αν η Ελλάδα, θα καταφέρει να περάσει από πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ που αναμένεται να έχει φέτος, σε πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ, στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η πρόβλεψη για το μέγεθος του πληθωρισμού για το 2022 αλλά και το 2023 θα συμπληρωθεί τελευταία στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, οριστικοποιώντας το ονομαστικό ΑΕΠ, την πρόβλεψη για τα έσοδα, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού και την αποκλιμάκωση του χρέους. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μια πρόβλεψη για τον πληθωρισμό κοντά στο 8,5% για φέτος με προοπτική αποκλιμάκωσης στο μισό, για το 2023. 

Επενδύσεις – εξαγωγές 

To 2023 η πραγματική οικονομία θα κληθεί να λειτουργήσει μέσα σε ένα ολοένα αυξανόμενο κόστος χρήματος σε ένα υφεσιακό περιβάλλον τουλάχιστον για το βασικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, την ΕΕ. Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, να χρησιμοποιήσει την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, η δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών στην Ελλάδα θα γίνει πιο ακριβή. Τούτο δε, τη στιγμή που το κόστος χρήματος ακόμη και πριν τις αυξήσεις της ΕΚΤ, ήταν από τα υψηλότερα της Ευρώπης, λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η μόνη πηγή φθηνής χρηματοδότησης, θα παραμείνουν τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα ακολουθήσουν μεν, αλλά από απόσταση την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν εξαιρετικά ανταγωνιστικά σε σχέση με τον δανεισμό από τις εμπορικές τράπεζες για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν τραπεζικό προφίλ.

Το ακριβό χρήμα, σε συνδυασμό με το υφεσιακό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά, αναμένεται ότι θα πλήξει, ιδιωτικές επενδύσεις και εξαγωγές, δύο βασικά πλέον συστατικά του ΑΕΠ που είχαν τα τελευταία δύο χρόνια διψήφιους ρυθμούς αύξησης. 

Ανάπτυξη – χρέος 

Με δεδομένες όλες αυτές τις αβεβαιότητες, το ΥΠΟΙΚ θα κάνει μια συντηρητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% για τον επόμενο χρόνο έναντι ανάπτυξης άνω του 5,5% που αναμένεται για φέτος. Ακόμη και στο σενάριο ευαισθησίας (δηλαδή το δυσμενές σενάριο) προβλέπει θετική ανάπτυξη αν και κατά τι μικρότερη του 2,1%.

Το μόνο μέγεθος το οποίο αναμένεται ότι θα έχει σε κάθε περίπτωση πτωτική πορεία, θα είναι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη και ο πληθωρισμός μικρότερος αλλά και στην περίπτωση που η οικονομική μεγέθυνση θα είναι μικρότερη και ο πληθωρισμός υψηλότερος, το χρέος αναμένεται να προσεγγίζει στο τέλος του 2023 το 163- 165% του ΑΕΠ από περίπου 175% του ΑΕΠ που θα φτάσει φέτος. 

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου: “Μία ακόμη επιτυχία”

timesadmin

ΑΑΔΕ: Απλοποίηση διαδικασίας σε τροποποιήσεις συμβολαίων ακινήτων

timesadmin

Ειδικό κονδύλι €100 εκατ. για τον Τουρισμό στο νέο “Εξοικονομώ – Επιχειρώ”

timesadmin

Σύνοδος Κορυφής: Το πρώτο βήμα για φθηνότερο φυσικό αέριο έγινε αλλά απομένουν πολλά

timesadmin

ΥΠΑΑΤ: Ανάκληση της αναγνώρισης της ΕΔΟΚ ως Εθνική Διεπαγγελματική – Τι απαντά η Οργάνωση

timesadmin

Alpha Bank: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες

timesadmin