ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με δυο ταχύτητες οι παροχές υγείας στους επαγγελματίες – Τι αλλάζει

Του Κώστα Κατίκου

Παροχές υγείας δυο ταχυτήτων φέρνει για 1,4 εκατ. επαγγελματίες και αγρότες το τέλος των εξαιρέσεων που είχαν νομοθετεί στα χρόνια της πανδημίας για την δωρεάν πρόσβασή τους σε όλες τις δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, χωρίς να είναι υποχρεωτική η εξόφληση των εισφορών τους.

Στην πρώτη ταχύτητα είναι όσοι θα ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα καθώς δικαιούνται όλες τις παροχές υγείας από δημόσια αλλά και από ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, με τη συμμετοχή που προβλέπει η σύμβαση των ιδιωτών παρόχων υγείας και ΕΟΠΥΥ, ενώ έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν φάρμακα και από ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Στη δεύτερη ταχύτητα είναι όσοι δεν θα πάρουν ασφαλιστική ικανότητα λόγω απλήρωτων εισφορών κατά το 2023, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μόνον στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και στα Κέντρα Υγείας. Η δε συνταγογράφηση θα επιτρέπεται μόνον από γιατρούς των δημοσίων δομών υγείας. Για οποιαδήποτε πρόσθετη ανάγκη περίθαλψης ή συνταγογράφησης από ιδιωτικά νοσοκομεία, θεραπευτήρια, κλινικές, και διαγνωστικά κέντρα, θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το αντίτιμο. 

Από τις 13 συνολικά εξαιρέσεις που είχαν νομοθετηθεί μετά το 2019 προκειμένου να μη στερηθούν οι πολίτες τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξαιτίας των περιορισμών που τέθηκαν στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας λόγω  της πανδημίας, μένουν μόνον 3. Οι υπόλοιπες 10 εξαιρέσεις καταργούνται.

Στους επαγγελματίες, που ήταν και η πολυπληθέστερη ομάδα των εξαιρέσεων, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, δόθηκε η δυνατότητα να λαμβάνουν ετήσια ασφαλιστική ικανότητα με μόνη την καταβολή εισφορών υγείας. Από 800.000 εν δυνάμει ωφελούμενους, πλήρωσαν τις εισφορές υγείας περίπου 400.000, εκ των οποίων περίπου 100.000 αγρότες και 300.000 μη μισθωτοί.

Πλέον, στις εξαιρέσεις όπου η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται χωρίς προϋποθέσεις ανήκουν σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, οι εξής τρεις κατηγορίες: 

1.Οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές.
2.Οι εργοδότες και ασφαλισμένοι που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.
3.Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας, που για τους μεν μισθωτούς, προβλέπει ανανέωση των παροχών υγείας ως τον Φεβρουάριο του 2025, με 50 ένσημα τον προηγούμενο χρόνο (2023), ενώ για τους επαγγελματίες προϋποθέτει να έχουν πληρώσει το σύνολο των εισφορών του προηγούμενου έτους, ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλή τους και να καταβάλουν τις δόσεις.

Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν έχει ρύθμιση θα παίρνει μηνιαία ασφαλιστική ικανότητα και θα ανανεώνεται κάθε μήνα με βάση την πληρωμή της εκάστοτε δόσης.

Για όσους εργαζομένους έχει υποβληθεί ΑΠΔ για τον απαιτούμενο χρόνο των 50 ημερών, η ασφαλιστική τους ικανότητα ανανεώνεται αυτόματα, ανεξαρτήτως του αν ο εργοδότης έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σε περίπτωση όμως μη υποβολής ΑΠΔ τότε ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει καταγγελία στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΕΦΚΑ προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος ασφάλισης και να μην χάσει τις καλύψεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι πολίτες μπορούν να επιβεβαιώσουν αν έχουν Ασφαλιστική Ικανότητα μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ https://apps.e-efka.gov.gr/eAccess/login.xhtml. Ωστόσο εάν εξακολουθεί το σύστημα να μην εμφανίζει ότι έχουν Ασφαλιστική Ικανότητα, παρ’ ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο email: d.aparoxon@efka.gov.gr. 

Οι ασφαλισμένοι που έχουν ανανεώσει την ασφαλιστική τους ικανότητα αλλά  δεν εμφανίζονται στο μητρώο του ΕΦΚΑ θα εξυπηρετούνται από όλες τις Τοπικές Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ, ανεξάρτητα από το πού ανήκουν, ή από το εάν έχουν κλείσει ραντεβού προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ανανέωση στο μητρώο του ΕΦΚΑ.

Η τροπολογία για το τέλος των εξαιρέσεων στην ανανέωση των καλύψεων υγείας συζητήθηκε σε τεταμένο κλίμα στη Βουλή με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, να υπεραμύνεται της διάταξης τονίζοντας ότι “ασφαλιστική Ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και μη, που έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση”. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε η υπουργός, ότι όποιος δεν χρωστάει στον ΕΦΚΑ, τότε ο ίδιος και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του, καλύπτονται όχι μόνο από το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα ανήλικα τέκνα και ευάλωτες ομάδες ως προς τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων καθώς, από τον Ιούλιο του 2022, γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατρούς, του δημοσίου και τυ ιδιωτικού τομέα.

Related posts

Τράπεζες: Έχασε ή κέρδισε ο φορολογούμενος από την ανακεφαλαιοποίηση;

timesadmin

Υπ. Εργασίας: Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 26 Ιουλίου

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,8% του τζίρου για τις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης τον Ιούλιο

timesadmin

Συνάντηση κορυφής την επόμενη Τρίτη για το καλώδιο της Κύπρου

protothema.gr

Θεσμοθετούνται μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας & συμβόλαια τουλάχιστον 6μηνης διάρκειας

timesadmin

Υπουργείο Εργασίας: Αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το 2023

timesadmin