16.6 C
London
Wednesday, June 25, 2025

Μετρά αντίστροφα το ΤΧΣ για έξοδο από την Alpha Bank – Τα σενάρια

Date:

Related stories

Της Βάσως Αγγελέτου

Τη “σκανδάλη” της ανταγωνιστικής διαδικασίας για τη διάθεση του 8,99% της Alpha Bank πάτησε εχθές, Δευτέρα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο να μεγιστοποιήσει το τίμημα των 280 εκατ. ευρώ που προσφέρει η UniCredit για τη συστημική τράπεζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, στις 23 Οκτωβρίου ο στρατηγικός εταίρος της Alpha κατέθεσε δεσμευτική προσφορά 1,33 ευρώ ανά μετοχή -τιμή που εμπεριέχει premium 4,72% με βάση το κλείσιμο της μετοχής στις 20 Οκτωβρίου (1,27 ευρώ). 

Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, η μετοχή της Alpha έχει καταγράψει κέρδη 11% στο 1,41 ευρώ λαμβάνοντας ώθηση από το mega deal με τον ιταλικό κολοσσό. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η προσφορά της Unicredit δεν θεωρείται πλέον ανταγωνιστική και για τον λόγο αυτό θα αναγκαστεί να υποβάλει ανταγωνιστική προσφορά με βάση τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης. 

Αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου, και συγκεκριμένα έως τις 10 Νοεμβρίου, όπου το ΤΧΣ θα ολοκληρώσει τη διαδικασία της πρώτης υποβολής προσφορών. Σημειώνεται ότι ως σύμβουλος διάθεσης έχει οριστεί η Lazard η οποία “τρέχει” συνολικά τη διαδικασία.

Τα σενάρια

Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί ανταγωνιστική πρόταση από άλλους καλόπιστους (bona fide) επενδυτές, το 9% του Δημοσίου θα κατοχυρωθεί στη Unicredit με τίμημα που, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θα υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων προσφορών που τυχόν υποβληθούν για την Alpha Bank αναμένεται να διαδραματίσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου τα οποία θα ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή, με τις ενδείξεις πάντως να είναι άκρως ενθαρρυντικές για διατήρηση του ισχυρού momentum κερδοφορίας της τράπεζας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στον απόηχο της συμφωνίας των δύο τραπεζών μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού προσδιορίζουν τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank που κινείται στα επίπεδα του 2 ευρώ -αυξημένη, δηλαδή, κατά 60% έναντι της τρέχουσας τιμής.

Εναλλακτικό σενάριο είναι να υποβληθεί ανταγωνιστική/ές προσφορά/ές η οποία, εφόσον, υπερβαίνει το προσφερόμενο τίμημα της UniCredit, θα εγείρει ζήτημα ποιοτικής αξιολόγησης των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης,  το  Ταμείο  ευνοεί  στρατηγικούς επενδυτές   όπως  “διεθνώς  αναγνωρισμένα  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια που έχουν ήδη  ιστορικό επενδύσεων  σε  χρηματοπιστωτικά  ιδρύματα,  οικογενειακά  γραφεία  κλπ), χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και άλλους επενδυτές εκτός του τραπεζικού τομέα με σημαντική τεχνογνωσία  που  θεωρείται  ότι  ενισχύσουν την  ικανότητα  του  ελληνικού  τραπεζικού  τομέα  να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές και τεχνολογικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής”. Η περίπτωση της Unicredit θεωρείται ότι εμπίπτει στα παραπάνω κριτήρια, καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς της Ευρωζώνης. 

Επιλέξιμος επενδυτής μπορεί να θεωρηθεί, πάντως, και ένα μεγάλο επενδυτικό fund εκτός Ευρώπης το οποίο, όμως, θα κριθεί ότι διαθέτει το οικονομικό μέγεθος αλλά και την καταλληλότητα βάσει της διαδικασίας αξιολόγησης (qualifying process) του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) που θα κληθεί να βάλει “σφραγίδα αξιοπιστίας” στον επικρατέστερο επενδυτή.

Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που κατατεθούν περισσότερες προσφορές από “καλή τη πίστει” επενδυτές έως τις 10 Νοεμβρίου, το ΤΧΣ θα πρέπει να ζητήσει βελτιωτικές προσφορές ώστε να φτάσει σε ένα τίμημα που θα είναι ανυπέρβλητο από τους υπόλοιπους επενδυτές. Για να γίνει αυτό δεν αποκλείεται να χρειαστούν περισσότεροι γύροι προσφορών -με άγνωστο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την Alpha Bank.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here