Μενδώνη:-Η-κυβέρνηση-εργάζεται-πάρα-πολύ-συστηματικά-στην-υπόθεση-των-Γλυπτών-του-Παρθενώνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Η κυβέρνηση εργάζεται πάρα πολύ συστηματικά στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η κυβέρνηση με πάρα πολύ συστηματικό τρόπο εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου με αιχμή το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, έγιναν σχετικές αναφορές από όλες τις «πτέρυγες».

Στο πλαίσιο της κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κινηματογραφική συμπαραγωγή και του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κίνα, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε με έντονο ύφος στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρολιάκο, όταν εκείνος είπε ότι ο πρωθυπουργός μιλά απλώς για δανεισμό τους αναγνωρίζοντας έτσι την κυριότητα στους Βρετανούς και προσέθεσε ότι το κόμμα του ζητεί την επιστροφή των Γλυπτών χωρίς υποσημειώσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε και συνεχίζει να έχει τη μόνιμη στάση ότι τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο είναι προϊόν κλοπής και δεν αναγνωρίζει νομή και κυριότητα και κατοχή. Όλα τα άλλα που λέτε εσείς είναι σπέκουλα» είπε η κ. Μενδώνη, η οποία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την προώθηση του θέματος πέρα από κάποιες συμμετοχές σε συνέδρια «όπως το αποδεικνύει το ίδιο το αρχείο του Υπουργείου Πολιτισμού». «Ό,τι και να κάνεις, η επίσημη αλληλογραφία, οι διπλωματικές σχέσεις με τις άλλες χώρες καταγράφονται, δεν μένουν στον αέρα», είπε η υπουργός και αντιπαρέβαλλε τις πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την ευνοϊκή απόφαση της UNESCO τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και την επιστροφή του Θραύσματος του Φάγκαν από την Σικελία στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Δεν φθάσαμε τυχαία στην απόφαση της UNESCO, αλλά μέσα από μία συστηματική δουλειά και έρχεται η UNESCO και λέει για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 ότι εδώ έχουμε ένα διακυβερνητικό θέμα και οφείλει το Ηνωμένο Βασίλειο να συζητήσει ειλικρινά με την Ελλάδα, επισημαίνοντας όλα τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί στα ίδια τα γλυπτά η παραμονή στο Βρετανικό Μουσείο. Γύρισε το θραύσμα από το Παλέρμο. Γύρισε για να μείνει. Πώς έγινε αυτό; Μετά από δεκατέσσερις μήνες συστηματικής δουλειάς. Και δεν το είπαμε εμείς το δεκατετράμηνο, το είπε ο ίδιος ο πάρεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας», ανάφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.

«Είναι μια μικρή νίκη. Έχει διαμορφωθεί μια συγκυρία για το θέμα που έθεσε η Μελίνα Μερκούρη και σας θυμίζω τα λόγια της «… είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας». Έτσι έμεινε κενός χώρος στο Μουσείο της Ακρόπολης για την επιστροφή τους. Υπάρχει τώρα η συγκυρία και η πίστη», είπε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Δ. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στο δημοσίευμα των Times.

Για ευτυχή συγκυρία «να συνταχθούμε όλοι στην εθνική προσπάθεια να έρθουν πίσω στον φυσικό τους χώρο τα Γλυπτά», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κωτσός και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να απαξιώσει την προσπάθεια αλλά και την επιτυχία της επιστροφής του θραύσματος στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ειδήσεις σήμερα:

Οικονόμου απαντά στην Άγκυρα: Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν διαγράφεται

Μετάλλαξη «Omicron»: Αυτό είναι τo πιο ανησυχητικό και άγνωστο μέχρι σήμερα προειδοποιητικό σημάδι

Σύλληψη Γεωργιανού: Έπιασαν λάθος άνθρωπο για τη δολοφονία του μαφιόζου Σολόνικ

Related posts

Σολτς: Συμφώνησα με τον Μητσοτάκη για παράδοση όπλων στην Ουκρανία

timesadmin

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στις απειλές Ερντογάν: Καταδικάζουμε κάθε μορφή επεκτατισμού, προστατεύουμε την κυριαρχία μας

timesadmin

Η ανάρτηση Μπογδάνου για τους «γύφτους που κατέλαβαν την πλατεία», το τραπ βίντεο-κλιπ και η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.

timesadmin

Χαρδαλιάς: Επίσκεψη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα πραγματοποιήσει αύριο

timesadmin

Ντόρα Μπακογιάννη: Ξανά υποψήφια με σταυρό στα Χανιά – Απέρριψε το Επικρατείας

timesadmin

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει τηλεφωνικά ο Μητσοτάκης για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

timesadmin