Μελέτη-iw:-Η-Γερμανία-δεν-εξαρτάται-μόνο-από-το-ρωσικό-φυσικό-αέριο
ΚΟΣΜΟΣ

Μελέτη-IW: Η Γερμανία δεν εξαρτάται μόνο από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ρωσία δεν είναι μόνο σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου για τη Γερμανία, αλλά παρέχει επίσης σημαντικές πρώτες ύλες για τη βιομηχανία.

Η Γερμανία και η παγκόσμια αγορά εξαρτώνται από τις ρωσικές εξαγωγές, ιδίως σε νικέλιο, παλλάδιο και χρώμιο, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), αναφέρει χαρακτηριστικά η Handelsblatt, η οποία τέθηκε στη διάθεση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Πρόκειται για πρώτες ύλες, ορισμένες από τις οποίες είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

“Ως εκ τούτου, νέες εμπορικές σχέσεις με εναλλακτικές χώρες εξαγωγής είναι απαραίτητες για αυτές τις πρώτες ύλες”, δήλωσε το ινστιτούτο με έδρα την Κολωνία, το οποίο βρίσκεται κοντά στους εργοδότες. Η Ρωσία είναι ένας γίγαντας εμπορευμάτων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προωθηθούν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου όπως η TTIP και η CETA με άλλες δημοκρατίες που είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες και όσο το δυνατόν πιο σταθερές, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νότια Αφρική.

Αντίστοιχα με το πρόβλημα της αλυσίδας εφοδιασμού, είναι σημαντικό η σταθερή ασφάλεια εφοδιασμού να τοποθετηθεί ευρύτερα όσον αφορά τις πρώτες ύλες. Σύμφωνα με το IW, είναι επίσης αναγκαίο να εξεταστεί “ποιες εθνικές και πανευρωπαϊκές δυνατότητες είναι δυνατές για την εξόρυξη και την περαιτέρω επεξεργασία βασικών πρώτων υλών”. Μια τρίτη επιλογή περιλαμβάνει την ανακύκλωση ως πηγή δευτερογενών πρώτων υλών και υπογραμμίζει τη σημασία της κυκλικής οικονομίας στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει τις βάσεις ώστε η Γερμανία να είναι λιγότερο εξαρτημένη από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο μέλλον. Εκ πρώτης όψεως, η αναστολή των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία φαίνεται υποφερτή για τη Γερμανία, γράφουν οι ειδικοί του IW.


Ποιες πρώτες ύλες εξακολουθούν να προέρχονται όλες από τη Ρωσία


Το έτος 2019, πριν από τoν κορονοϊό, η Γερμανία προμηθεύτηκε μόνο το 2% των εισαγωγών της από τη Ρωσία, ενώ οι πρώτες ύλες αντιστοιχούσαν συνολικά στο 7%. Ωστόσο, το 40% του συνόλου των εισαγωγών νικελίου προερχόταν από τη Ρωσία. Από εκεί προέρχεται επίσης πάνω από το δέκα τοις εκατό του συνόλου των παγκόσμιων εξαγωγών νικελίου.

Η Γερμανία προμηθεύεται επίσης ένα καλό 25% των εισαγωγών της σε παλλάδιο από τη Ρωσία, η οποία θεωρείται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως αυτής της πρώτης ύλης, η οποία είναι τόσο σημαντική για την αυτοκινητοβιομηχανία, για παράδειγμα. “Το παλλάδιο χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή καταλυτικών μετατροπέων αυτοκινήτων, στη χημική βιομηχανία και στην ηλεκτρολογία.

Η πρώτη ύλη αποτελεί σημαντικό προκαταρκτικό προϊόν για κορυφαίες γερμανικές βιομηχανίες, αναφέρει η μελέτη. Στην περίπτωση του χρωμίου, οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% του συνόλου των γερμανικών εισαγωγών και για το κάδμιο σχεδόν το 14%. “Μια ματιά στις εμπορικές στατιστικές καθιστά σαφές ότι όχι μόνο η Γερμανία, αλλά και η παγκόσμια αγορά εξαρτάται από τη Ρωσία για πρώτες ύλες”.

Related posts

Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Λαβρόφ άμεση αποκλιμάκωση και αποχώρηση του ρωσικού στρατού

timesadmin

Ο Ερντογάν φοβάται μια εκλογική ήττα

timesadmin

ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με “σημαντικότερη του αναμενόμενου” αντίσταση οι ρωσικές δυνάμεις

timesadmin

Μετά από 100 ημέρες πολέμου, ο Πούτιν υπολογίζει στην αδιαφορία του κόσμου

timesadmin

Ρωσία: Πέρασε νόμο που τιμωρεί τη διάδοση “ψευδών πληροφοριών” για κρατικούς οργανισμούς στο εξωτερικό

timesadmin

Ο Μπάιντεν υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Φινλανδό ομόλογό του Νιινίστο

timesadmin