Μειώθηκαν-οι-ΑΠΕ,-εκτινάχθηκε-η-τιμή-του-ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκαν οι ΑΠΕ, εκτινάχθηκε η τιμή του ρεύματος

-

Σημαντική αύξηση καταγράφει για σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, σήμερα, η μέση τιμή της χονδρεμοπορικής αγοράς θα είναι 112,05 ευρώ/MWh, τιμή αυξημένη κατά 145,78% σε σύγκριση με χθες Κυριακή, όταν η μέση τιμή ήταν μόλις 45,59 ευρώ/MWh. 

Σημειώνεται ότι χθες λόγω των ισχυρών ανέμων και της αυξημένης παραγωγής των αιολικών είχαμε μεγάλη παραγωγή - που ώθησε την τιμή του συστήματος για 9 ώρες να είναι μηδενική. Έτσι, ενώ χθες οι - αντιπροσώπευαν το 50,72% του ενεργειακού μείγματος, με τις εισαγωγές να αντιστοιχούν στο 19,97% και τις μονάδες αερίου μόλις στο 12,53%, για σήμερα η εικόνα αλλάζει και το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα να έχουν οι μονάδες αερίου με 36,57%, ακολουθούν οι - με 27,89% και οι εισαγωγές με 18,36%, με τον λιγνίτη να βρίσκεται στο 7,45% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 5,32%. 

Δηλαδή, η σημαντική άνοδος της τιμής αποδίδεται κατά μεγάλο ποσοστό στην υποχώρηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση του μεριδίου του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα. 

Πάντως, παρά την άνοδο στην τιμή σε σχέση με χθες, η ελληνική αγορά αποφεύγει τις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης, καθώς βρίσκεται στη 10η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών. Πιο ακριβές σε σχέση με τη χώρα μας είναι οι αγορές της Ιταλίας, της Μάλτας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Πιο ακριβή αγορά της Ευρώπης παραμένει η γειτονική Ιταλία, με 134,44 ευρώ/MWh. 

Στον αντίποδα η πιο φθηνή αγορά είναι αυτή της Τουρκίας με 68,33 ευρώ/MWh, ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία με 93,75 ευρώ/MWh και η Ισπανία με 94,11 ευρώ/MWh.

Related posts

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές

timesadmin

Προτάσεις ΕΒΕΑ προς πρωθυπουργό και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων ενόψει της 87ης ΔΕΘ

timesadmin

ΕΤΕ: Τα ελληνικά προϊόντα διευρύνουν το διεθνές αποτύπωμά τους, παρά την πίεση στις αγορές

timesadmin

Το παράδοξο των εμβασμάτων πολλών “ταχυτήτων” – Πόσο χρεώνουν οι τράπεζες

timesadmin

Black Friday: Έρευνα του Public Group αποκαλύπτει τι προτίμησαν οι καταναλωτές στην Ελλάδα πέρυσι

timesadmin

Νέα αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος

timesadmin