Μείωση-τζίρου-κατά-5,1%-στη-βιομηχανία-τον-Σεπτέμβριο-σε-ετήσια-βάση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση τζίρου κατά 5,1% στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση

Ετήσια μείωση 5,1% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών των βιομηχανικών επιχειρήσεων τον Σεπτέμβριο του 2023, έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους.

Συγκριτικά, τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο τζίρος της ελληνικής βιομηχανίας είχε καταγράψει αύξηση 23,7% σε ετήσια βάση, με φόντο και την πανδημική κρίση που επηρέαζε τα μεγέθη το 2021.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή έναντι του Αυγούστου 2023, τα έσοδα των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας παρουσίασαν αύξηση 10,3%.

 Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2022 – Σεπτεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη  του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι αύξησης 37,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η μείωση σε ετήσια βάση προήλθε κυρίως από μια μείωση κατά 17,3% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων, με σημαντικό τον ρόλο των κλάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και  φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, καθώς και εκείνου της εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Μείωση κατά 5% κατέγραψε και ο δείκτης Κύκλου Εργασιών της Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές  στους κλάδους παραγωγής βασικών μετάλλων, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, χαρτοποιίας και κατασκευής χάρτινων προϊόντων.

Related posts

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα – Στο BBB (low) με σταθερές προοπτικές

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,9% υποχώρησε η ανεργία τον Αύγουστο, έναντι 12,3% πέρυσι

timesadmin

INTERREG IPA: Ο ΕΟΤ προάγει τον τουρισμό περιπέτειας και δραστηριοτήτων στη φύση

timesadmin

ΑΔΜΗΕ: Το καλώδιο οπτικών ινών Andromeda διασυνδέει την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία

timesadmin

Απογειώνεται η τουριστική κίνηση, πάμε για νέο ρεκόρ εσόδων

timesadmin

Δυναμικά θα συνεχιστεί η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη και το 2024

timesadmin