ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ-dr.-ΝΙΚΟΣ-ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑ

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ-Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Η μαστογραφία (ακτινολογική εξέταση των μαστών) έχει μεγάλη χρησιμότητα διότι με την εξέταση αυτή γίνεται διάγνωση έγκαιρη καρκίνου που δεν ανιχνεύεται με την κλινική εξέταση των μαστών. 

Στη μαστογραφία η γυναίκα δέχεται ακτινοβολία ίση με εκείνη της πανοραμικής ακτινοβολίας οδόντων. Αν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αλλά φρόνιμο είναι να αναβληθεί για άλλο χρόνο η μαστογραφία.

Χρόνος εκτέλεσης μαστογραφίας. Αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τους μαστούς, η μαστογραφία επιβάλλεται να γίνεται προληπτικά κάθε 1 ή 2 χρόνια στις ηλικίες 40-50 ετών, ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. Αν υπάρχει κληρονομικό, οικογενειακό αναμνηστικό (δηλ. αδελφή, μητέρα, θυγατέρα που εμφάνισαν Ca μαστού) τότε η μαστογραφία πρέπει να γίνεται συχνότερα. Αξίωμα παραμένει το εξής: η συχνή αυτοεξέταση των μαστών επιβάλλεται και αν βρεθεί μόρφωμα, εξόγκωμα συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Προετοιμασία μαστογραφίας : την ημέρα της εξέτασης ντυθείτε άνετα (π.χ. φούστα, μπλούζα). Μη χρησιμοποιήσετε την ημέρα της εξέτασης, πούδρες σώματος, αποσμητικά, κρέμα ή λοσιόν στο θώρακα και τα στήθη σας.

Αν έχετε κάνει προηγουμένως μαστογραφία να πάρετε μαζί τα films και τη διάγνωση (πιθανόν να χρειαστούν για σύγκριση με τα καινούργια).

Τεχνική εξέταση: Κάθε μαστός τοποθετείται σε μια μικρή πλατφόρμα, συμπιέζεται με πλαστική πλάκα από πλάγια θέση και επάνω. Έτσι επιτυγχάνονται δύο απεικονίσεις του κάθε μαστού (βλ. εικόνα). 

Η πίεση μερικές φορές είναι ενοχλητική αλλά διαρκεί ελάχιστα. Οι ακτινογραφίες αυτές αφού γίνουν, δίνονται στον ακτινολόγο – γιατρό για διάγνωση. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της ψηφιακής απεικόνισης στη μαστογραφία έχει βοηθήσει και καλύπτει σχεδόν απόλυτα την ακρίβεια της διάγνωσης. Επίσης η εφαρμογή και εξέλιξη της χρήσης των υπερήχων (υπερηχογραφία μαστών) έχει επίσης βοηθήσει σημαντικά. 

Έτσι μπορεί να βρεθεί με τον υπέρηχο μόρφωμα που αν περιέχει υγρό δείχνει ότι είναι απλή κύστη. Εάν οποιοδήποτε μόρφωμα – εξόγκωμα δεν ξεκαθαρίσει με τις παραπάνω απεικονιστικές μεθόδους η λήψη δια λεπτής βελόνης υλικού ή βιοψία κρίνεται απαραίτητη.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

The post ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ-Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ appeared first on coollife.gr.

Related posts

Γαλλία: Πάνω από 210 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο σε Google και Facebook για τα cookies

timesadmin

Εστία κινδύνου ο νεροχύτης: Έμμεση απειλή τα κλειστά παράθυρα και η θέρμανση τον χειμώνα

timesadmin

Έμφραγμα: Η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο “στην επόμενη μία ώρα”

timesadmin

Βρετανία: Βρήκαν νυχτερίδες μολυσμένες με ιό παρόμοιο με τον κορωνοϊό της COVID!

timesadmin

Δυσουρία (επώδυνη ούρηση): Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

timesadmin

Η Xiaomi στη λίστα του Forbes “China ESG 50”

timesadmin