Συνέντευξη στον Realfm 97,8 και στους δημοσιογράφους Κάτια Μακρή και Μάνο Νιφλή παραχώρησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και η υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων από το υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του κ. Μαρινάκη με τους δημοσιογράφους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως πρόκληση την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.
«Είναι δεδομένη η έντονη ενόχληση, η πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια, συνολικά των Ελλήνων πολιτών, η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και από κει και πέρα, βέβαια, θεωρώ ότι ένα από τα πολλά θετικά του διαλόγου και της φάσης αυτής, είναι ότι μπορούμε να διατυπώνουμε και τις έντονες διαφωνίες μας σε επιμέρους κινήσεις και επιλογές, μία εκ των οποίων είναι και αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το κέρδος του διαλόγου είναι ότι αυτή τη στιγμή και λόγω αυτής της φάσης και κυρίως λόγω της φύλαξης, της οχύρωσης των συνόρων μας, έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, με εκμηδενισμό και από τον Έβρο και από το Αιγαίο. Είμαστε σε μία φάση, όπου για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε σχεδόν εκμηδενισμό των παραβιάσεων και βέβαια θετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο αυτό του διαλόγου, όπως η διευκόλυνση της βίζα, που έχουν οφέλη, έχουν θετική επίδραση και στους κατοίκους των νησιών» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι αφελής. «Προφανώς έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές στις θέσεις μας με την Τουρκία. Μία είναι η κύρια διαφορά, μία είναι η διαφορά που ζητάμε να επιλυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Από κει και πέρα, όμως, υπάρχουν και άλλα πολλά στα οποία διαφωνούμε, όπου συνεχίζουμε και διαφωνούμε και χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης, θα συνεχίζουμε να τα θέτουμε προσδοκώντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» ανέφερε.
Ο κ. Μαρινάκης κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση για το εάν διαφωνεί με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, το κλίμα ηρεμίας που έχει αποτυπωθεί, τα οφέλη για τους κατοίκους των νησιών και την επιτυχή διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού. «Πήγε ο κύριος Κασσελάκης σε αρκετά νησιά, τόσες ημέρες που ήταν, νομίζω ότι το διαπίστωσε αυτό και οι ίδιοι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από την Ελλάδα της Μόριας και της Ειδομένης, των δομών ντροπής, όπου δεν υπήρχε κανένας σεβασμός ούτε των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά ούτε των αγωνιών των κατοίκων των νησιών, φθάσαμε σε μείωση μέχρι και 90% από εκείνα τα χρόνια και μετά από το δύσκολο προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχουμε καταφέρει, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ν’ αντιμετωπίσουμε μια πολύ σημαντική απαίτηση των κατοίκων, δηλαδή να μειώσουμε τις ροές και βέβαια να προχωρήσουμε μία συγκεκριμένη πολιτική» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα δεν σβήνονται, ούτε οι διαφωνίες εκλείπουν, επειδή ξεκινάει μια φάση διαλόγου. «Ούτε έχουμε αυταπάτες, ούτε πιστεύουμε ότι η Χάγη είναι κοντά. Το έχουμε πει από την αρχή. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αλλά, όλα είναι θέμα εναλλακτικών και όταν απλά κατηγορείς, χωρίς να εμφανίζεις μια εναλλακτική, απλά λαϊκίζεις και κάνεις αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» σημείωσε.
Για το ζήτημα της επίσκεψης Ράμα, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Είναι μια ιδιωτική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού. Είναι στο πλαίσιο προεκλογικών του περιοδειών. Δεν είναι προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης, άρα δεν είναι μια διμερής επίσκεψη στο πλαίσιο πρόσκλησης ή συμφωνίας μεταξύ δύο κρατών. Η κυβέρνηση έλαβε μια εντελώς τυπική ενημέρωση μόλις χθες. Δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη για τον τόπο τέλεσης αυτής της εκδήλωσης. Η ελληνική κυβέρνηση ούτε ενθαρρύνει ούτε θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια τέτοια εκδήλωση. Αλλά από εκεί και πέρα όμως, επειδή υπάρχει -όπως ξέρετε καλά- το ελεύθερο δικαίωμα της συνάθροισης, δεν μπορεί με κάποιον τρόπο και να απαγορεύσει μια συνάντηση, σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια της εκδήλωσης. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για όλα τα μέτρα ασφαλείας».
Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του λόγου του κ. Κασσελάκη ότι οι υπουργοί δολοφονούν παιδιά, ανέφερε: «Εμείς δεν θέλουμε να πάμε έτσι μέχρι τις ευρωεκλογές, ούτε -το κυριότερο- μετά τις ευρωεκλογές, γιατί έχουμε ακόμη τρία χρόνια που η κυβέρνηση χρειάζεται να τρέξει όλο το υπόλοιπο του προγράμματός της και να λύσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα και η αντιπολίτευση να αντιπροτείνει κάνοντας προφανώς σκληρή κριτική. Άρα, απαντώντας στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος σας, οι τελευταίοι που το επιθυμούμε αυτό -μετά τους πολίτες που νομίζω δεν θέλουν να βλέπουν αυτήν την κατάσταση- είμαστε εμείς. Από εκεί και πέρα, όμως, όταν βλέπουμε μάλιστα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- αν δεν κάνω λάθος- του ίδιου του κ. Κασσελάκη, να ανεβαίνει ένα τέτοιο ανατριχιαστικό βίντεο, μια τέτοια ανατριχιαστική αποστροφή, που δεν νομίζω ότι είναι θέμα ερμηνείας, δεν είναι ζήτημα ερμηνείας των λεγομένων του κ. Κασσελάκη. Το είπε ξεκάθαρα. Και πραγματικά ντρέπομαι και να το αναπαράξω».
«Είναι μια ανατριχιαστική δήλωση» τόνισε και συμπλήρωσε: «Επειδή απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που έχουν χάσει παιδιά και επειδή κάποια πράγματα ξεπερνούν ακόμη και τη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, εγώ δεν θυμάμαι ξανά πολιτικό αρχηγό, είτε της αντιπολίτευσης είτε πρωθυπουργό είτε πρόεδρο κόμματος, να κάνει κάτι τέτοιο. Εκτός από προέδρους κομμάτων που έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι είναι εκτός συνταγματικού τόξου. Δεν αρμόζει στον ρόλο του αυτό το οποίο είπε ο κ. Κασσελάκης».
«Είμαι βέβαιος και ήδη έχουμε δει και ακούσει ότι υπάρχουν στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, τα οποία δεν εκπροσωπούνται από αυτήν την ρητορική. Ήταν κάποτε μια συνιστώσα αυτού που λέγαμε “πολακισμός” αλλά πλέον -να το πούμε καθαρά για να ακουστεί- είναι η βασική, η μοναδική θα έλεγα, τάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αδιανόητο να ακούγονται αυτά» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για τον χρόνο διαρροής των mails και σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έγιναν μεταγενέστερα, επί υπουργίας της κ. Κεραμέως, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, διαψεύδοντας αυτόν τον ισχυρισμό που μεταφέρθηκε από μια εφημερίδα: μιλάμε για το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών του Μαΐου του 2023 και του Ιουνίου του 2023. Έχω την εντύπωση μάλιστα πως είναι προς τον Ιούνιο του 2023, πριν όμως τις δεύτερες εκλογές».
Τέλος, για τη διάρρηξη στο γραφείου του διευθυντή Εκλογών, που κατά την ΕΛΑΣ φαίνεται ότι δεν είναι διάρρηξη, ο κ. Μαρινάκης, αφού υπενθύμισε ότι η υπουργός κ. Κεραμέως, μίλησε για φερόμενη διάρρηξη, είπε: «Πριν καλά-καλά επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές κατηγορηθήκαμε γιατί υποβαθμίσαμε το θέμα. Επίκειται -δεν ξέρω σε ποιο χρονικό σημείο ακριβώς- μια επίσημη ενημέρωση. Το σωστό είναι να μην προδικάζουμε».
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: