thetimes.gr
Μαλακάσα:-Εκπαίδευση-προσφύγων-στην-αντιμετώπιση-φυσικών-καταστροφών
ΕΛΛΑΔΑ

Μαλακάσα: Εκπαίδευση προσφύγων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Μια ισχυρή ομάδα προστασίας απέκτησε μετά τη Σάμο και η δομή της Μαλακάσας, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και σεισμών και γενικότερα φυσικών καταστροφών.

Η ομάδα εκτάκτων αναγκών της Μαλακάσας με την κωδική ονομασία 2η GRRRF4REF Emergency Team MALAKASA αποτελεί ταυτόχρονα και την 1η ομάδα της οποίας τα μέλη ειναι και εκπαιδευτές.

Στο πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα, που υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, συμμετείχαν 23 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και ένας από το Ιράν, ανάμεσά τους και οκτώ γυναίκες, αλλά για πρώτη φορά και δύο άτομα με αναπηρία για την εκπαίδευση των οποίων εφαρμόσθηκε ειδικό πρωτόκολλο.

malakassa1

Το ελληνικό πρόγραμμα ένταξης προσφύγων και μεταναστών αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρωπαική Ένωση, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε συμβολικά με την εκπαίδευση στις έκτακτες συνθήκες και την ένταξή τους στον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.

Το μήνυμα που επιχειρείται να δοθεί, είναι ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο ένταξης, που διευκολύνει την ομαλή μετάβαση στην εκπαίδευση σε κρίσιμους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας.

Η εκπαίδευση των προσφύγων διήρκεσε μία εβδομάδα για την πυρόσβεση και μία εβδομάδα για τα θεωρητικά μαθήματα γλώσσας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκε από ομάδα ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και από εκπαιδευτικούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με τη συμβολή διερμηνέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την αυτοπροστασία τους, αλλά και για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας.

Τις ασκήσεις δεξιοτήτων παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διοικητής ΔΙ.Π.Υ.Ν. Βοιωτίας Πύραρχος κ. Σίμος Αποστόλου, ο Διοικητής Π.Υ. Οινοφύτων Επιπυραγός κ. Γεώργιος Αλωνιάτης, ο διοικητής της Δομής Μαλακάσας κ. Χαράλαμπος Χρήστου και Ειδικό Κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο συνέβαλε και στη διεξαγωγή των ασκήσεων.

Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Υφυπουργού κ. Σοφίας Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και γενική συντονίστρια την Αρχιπύραρχο Δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη.

Στο πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντική είναι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, που πρόσφεραν τεχνική βοήθεια μέσω εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Ειδήσεις σήμερα:«Δεν βρήκαμε κανένα σημάδι στην Ουκρανία που να δείχνει κατασκευή βρώμικης βόμβας» λέει ο ΙΑΕΑΤέσσερα νέα εντάλματα για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης εξέδωσαν οι δικαστικές αρχέςΕιδικευόμενη γιατρός στο «Γεννηματάς» η 29χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην περιφερειακή Υμηττού

Related posts

Δημόσιο: Αλλάζουν όλα για 200.000 υπαλλήλους – Έρχονται μπόνους και… επανεκπαίδευση

timesadmin

Ημερίδα για τους κινδύνους και τους κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο την Πέμπτη στη Γλυφάδα

timesadmin

Κορωνοϊός: «Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην Αττική τις επόμενες 2 εβδομάδες» βλέπουν οι ειδικοί

timesadmin

Mηταράκης: Πρέπει να αποτρέψουμε μία νέα προσφυγική κρίση, με στήριξη σε όσους τη χρειάζονται

timesadmin

Αντώνης Συκάρης: Το ημερολόγιο των τελευταίων ημερών

timesadmin

Κάλεσμα για μείωση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι και 80% από τη Μίνα Γκάγκα

timesadmin