thetimes.gr
Μίμης-Φωτόπουλος:-Η-ορφάνια,-η-λαμπερή-καριέρα,-η-εξορία-στην-Αίγυπτο-και-το-απρόσμενο-τέλος
LIFESTYLE

Μίμης Φωτόπουλος: Η ορφάνια, η λαμπερή καριέρα, η εξορία στην Αίγυπτο και το απρόσμενο τέλος

Ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1913 στη Ζάτουνα Αρκαδίας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, καθώς έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα. Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Αθηνών. Στο δεύτερο έτος όμως, την παράτησε και γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Μίμης Φωτόπουλος έκανε ντεμπούτο στο θέατρο σε ηλικία 19 ετών με το έργο “Λοκαντιέρα”. Δύο χρόνια αργότερα έκανε την πρώτη του περιοδεία με τον θίασο του Θεμιστοκλή Νέζερ. Το 1952 δημιούργησε τον δικό του θίασο και περιόδευσε σε Κύπρο, Αίγυπτο, Γερμανία και Αμερική.

Στη διάρκεια της λαμπρής του καριέρας συνεργάστηκε με κορυφαίους ηθοποιούς. Οι σημαντικότερες θεατρικές στιγμές του ήταν στα έργα: “Βυσσινόκηπος” του Τσέχωφ, “Αγριόπαπιες” του Ίψεν, “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Σαίξπηρ.

Το βιντεοληπτικό υλικό προέρχεται από το κανάλι στο YouTube “Χρώμα στο ασπρόμαυρο”.

Για την προσφορά του στο θέατρο τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α’ και με τον Σταύρο του Αποστόλου Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Το 1948 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία “Μαντάμ Σουσού”. Συμμετείχε σε 100 περίπου ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Αξέχαστες θα μείνουν οι ερμηνείες του στις ταινίες: “Ο Θόδωρος και το δίκαννο”, “Ούτε γάτα ούτε ζημιά”, “Τα κίτρινα γάντια”, “Ο Φανούρης και το σόι του”, “Έλα στο θείο”, “Η ωραία των ΑΘηνών”, “Το σωφεράκι”, “Η κάλπικη λίρα” κ.α.

Εκτός από ηθοποιός ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν και λογοτέχνης. Έγραψε 4 ποιητικές συλλογές, 2 θεατρικά έργα και 3 αυτοβιογραφίες.

Ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν παντρεμένος με την Μαργαρίτα Τσάλα, η οποία είχε καταγωγή από την Πάτρα. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε αγοράσει εξοχικό στα Καμίνια Αχαΐας, ένα χωριό 14 χιλιόμετρα από την αχαϊκή πρωτεύουσα, όπου περνούσε οικογενειακώς τα καλοκαίρια.

Ο Μίμης Φωτόπουλος έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβρη του 1986 από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 73 ετών.

Αναλυτικότερα η ζωή του Μίμη Φωτόπουλου

Ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Μίμης (Δημήτρης) Φωτόπουλος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1913 στη Ζάτουνα της Γορτυνίας. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, καθώς έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα. Ξεκίνησε να σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά την παράτησε στο δεύτερο έτος. Η καλλιτεχνική του φύση τον οδήγησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (τότε Βασιλικού Θεάτρου).

Πρεμιέρα στη θεατρική του καριέρα έκανε στο 1932, σε ηλικία 19 ετών, στην παράσταση Λοκαντιέρα, με το θίασο Κουνελάκη. Δύο χρόνια αργότερα αναχώρησε για την πρώτη του περιοδεία, με το θίασο Δράματος, κωμωδίας, κωμειδυλλίου και επιθεωρήσεως του Θεμιστοκλή Νέζερ. Λίγο πριν από τον πόλεμο του ’40 έκανε ένα σύντομο πέρασμα απ’ το χώρο του βαριετέ και το θέατρο της Κατερίνας, συμμετέχοντας σε πολεμικές επιθεωρήσεις και μουσικές ηθογραφίες.

Κατά τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του, συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και γνωστούς συναδέλφους του. Σημαντικότερες συμμετοχές του ήταν στο Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ με τον πρωτοεμφανιζόμενο θίασο του Κάρολου Κουν, στις Αγριόπαπιες του Ίψεν στο θέατρο Τέχνης, στο Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας του Σαίξπηρ στο θέατρο του Βασιλικού Κήπου. Το 1952 δημιούργησε τον δικό του θίασο, με τον οποίο περιόδευσε στην Κύπρο, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στη Γερμανία, ακόμα και στην Αμερική.

Από το 1960 ασχολήθηκε με επιτυχία και με τη σκηνοθεσία. Για τελευταία φορά εμφανίστηκε στο θέατρο το 1984, μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο, στην επιθεώρηση Μια στο Καστρί και μια στο πέταλο. Ξεχώρισε για το εντελώς προσωπικό λαϊκό ύφος και τους έξυπνους και πάντα εύστοχους αυτοσχεδιασμούς του.

Όπως όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί της γενιάς του, ο Μίμης Φωτόπουλος έκανε λαμπρή καριέρα και στον ελληνικό κινηματογράφο. Πρώτη του ταινία ήταν η Μαντάμ Σουσού το 1948. Συνολικά έλαβε μέρος σε 101 ταινίες, σε δύο από τις οποίες είχε γράψει και το σενάριο: Προπαντός ψυχραιμία (1951) και Μια νταντά και τέζα όλοι (1971). Μεγάλος επιτυχίες θεωρούνται οι ταινίες  Ο γρουσούζης (1952), Το Σωφεράκι (1953), Η Ωραία των Αθηνών (1954) Κάλπικη λίρα (1955), Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (1955), Ο Πατούχας (1972) κ.ά. Εκτός από τη μεγάλη οθόνη, εμφανίστηκε και στη μικρή, στην τηλεοπτική σειρά Ο θείος μας ο Μίμης, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ2 το 1984.

Εκτός από σπουδαίος ηθοποιός, ο Μίμη Φωτόπουλος ήταν και λογοτέχνης. Έγραψε τέσσερις ποιητικές συλλογές [ Μπουλούκια (1940), Ημιτόνια (1960), Σκληρά τριολέτα (1961) και Ο θάνατος των ημερών (1976), τρία αυτοβιογραφικά [ 25 χρόνια θέατρο (1958), Το ποτάμι της ζωής μου και Ελ Ντάμπα – Όμηρος των Εγγλέζων (1965) ] και δύο θεατρικά έργα [ Ένα κορίτσι στο παράθυρο (1966) και Πελοπίδας ο καλός πολίτης (1976) ].

Την περίοδο της Δικτατορίας ασχολήθηκε, επίσης με τη ζωγραφική. Είχε μείνει μόνος με τις δυο κόρες του, αφού η γυναίκα του, Μαργαρίτα Τσάλα, είχε εξοριστεί στη Γυάρο. Τότε ήταν που άρχισε με γραμματόσημα να φτιάχνει πίνακες, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολλάζ. Συνολικά έκανε δέκα εκθέσεις των έργων του και πούλησε πάνω από εκατό πίνακες.

Ο Μίμης Φωτόπουλος υπήρξε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του κινητού θεάτρου «Άρμα Θέσπιδος», μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου, ενώ παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α’ και το Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας.

Πέθανε ξαφνικά, από ανακοπή καρδιάς, στις 29 Οκτωβρίου του 1986.

Related posts

MasterChef: Αυτοί είναι οι 3 υποψήφιοι προς αποχώρηση

timesadmin

Την Κυριακή με τη Realnews: Δωροεπιταγή  5€

timesadmin

Σασμός: Ραγδαίες εξελίξεις στο νέο επεισόδιο

timesadmin

«Ένιωσα αηδία»: Η σκηνή που έφερε στα όριά της τη Sydney Sweeney

timesadmin

MasterChef: Αυτός είναι ο δεύτερος φιναλίστ του μαγειρικού διαγωνισμού

timesadmin

Μαύρο Ρόδο: Αυτό που θα της ζητήσει, θα την αφήσει άφωνη

timesadmin